JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enighet i meklingen for byggfagene

ENIGE: Det er enighet mellom partene i byggenæringen. Christian Justnes har forhandlet for Fellesforbundet sammen med Siri Bergh fra NHO Byggenæringen.

ENIGE: Det er enighet mellom partene i byggenæringen. Christian Justnes har forhandlet for Fellesforbundet sammen med Siri Bergh fra NHO Byggenæringen.

Willy Bergsnov

Kjønnstilpasset verneutstyr og økning i minstelønn er blant det partene har blitt enige om.

2024041012180820240410121808

Ida-Kristin.tvedt@fagbladet.no

Det meldes om solid lønnsøkning, heving av minstelønnssatsene og det som er starten på en omfattende etter- og videreutdanningsreform, fra Fellesforbundets side.

– Dette er en god dag for bygningsarbeidere i Norge, og jeg er aller mest fornøyd med totaliteten i oppgjøret for våre medlemmer, sier forhandlingsleder for Fellesforbundet, Christian Justnes, i pressemeldingen.

Avtalen kom på plass 12 timer på overtid.

– Vi har sikret dem et solid økonomisk løft, forbedret tariffavtalen på flere områder og blitt enige med arbeidsgiverne om at vi sammen skal jobbe for et stort kompetanseløft for de som jobber i bransjen, sier Justnes videre.  

Økning i minstelønnen

Partene har videreført rammen fra frontfaget på 5,2 prosent. Dermed får Fellesforbundets medlemmer en reell lønnsøkning.

Alle medlemmene vil få et generelt tillegg på sju kroner. I tillegg vil det komme en solid heving av alle satsene i overenskomsten.

I byggebransjen er minstelønnen allmenngjort. Det betyr at det er ulovlig å betale noen dårligere enn tariffavtalens minstesatser. Nettopp derfor er det tradisjonelt viktig for Fellesforbundet å jekke opp minstelønna.

Og det har de klart denne runden. I pressemeldingen skriver Fellesforbundet at minstelønnssatsene heves med hele 12 kroner. Det vil få ringvirkninger for hele byggebransjen nettopp fordi disse satsene er allmenngjort, og det setter standarden for hele næringen.

Det skal i tillegg til de sentrale tilleggene føres reelle lokale lønnsforhandlinger.

Stiler nye krav

Et av Fellesforbundets viktige krav har vært å videreføre arbeidet med en etter- og videreutdanningsreform. Partene har i meklingen blitt enige om å fortsette dette arbeidet. Regjeringen har i tillegg lovet støtte til dette.

I pressemeldingen skriver Fellesforbundet at endringer i teknologi, nye tekniske krav og miljø- og energiløsninger stiller nye krav til byggebransjen og bygningsarbeiderne.

Fellesforbundet mener at kompetansen til norske fagarbeidere har de siste årene sunket, sammenlignet med resten av Europa. Målet er at arbeiderne skal få fri med lønn for å utdanne seg.

Nye plikter om verneutstyr

Den nye avtalene som kom på plass onsdag stiller også krav til hensiktsmessig verneutstyr for alle ansatte.

I pressemeldingen skriver Fellesforbundet at det er store forskjeller på menn og kvinners behov for verneutstyr som hjelmer, briller, hansker og lignende.

Arbeidsgiver plikter nå å ha verneutstyr tilpasset både kvinner og menn, der hvor unisex-modeller ikke er tilfredsstillende.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy