JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enighet i sykehusforhandlingene

ENIGE: Partene er fornøyde med resultatet i oppgjøret.

ENIGE: Partene er fornøyde med resultatet i oppgjøret.

Fagforbundet

Natt til torsdag ble YS-forbundene, Fagforbundet og Spekter enige i sykehusoppgjøret. Det blir gitt et generelt tillegg til alle på minst 22.000 kroner, eller 3,7 prosent.

2024051609140120240516091401

ida-kristin.tvedt@fagbladet.no

I tillegg vil minstelønnsnivåene for fagarbeidere og høyskoleutdannede med lang ansiennitet økes ytterligere.

Det er A2-delen i sykehusoppgjøret som er klart.

Nå går oppgjøret videre til lokale forhandlinger der det ifølge Fagforbundet forventes at oppgjøret samlet sett blir på linje med frontfaget, altså om lag 5,2 prosent.

– Vi fikk til en akseptabel løsning som gir medlemmene et godt lønnsløft. I tillegg skal det gjennomføres lokale forhandlinger hvor mange av våre medlemmer vil få ytterligere tillegg, sier forhandlingsleder og Delta-leder Trond Ellefsen.

– Må være attraktivt

Ellefsen er særlig fornøyd med å ha fått på plass økte tillegg for arbeid på kveld, natt og helg, samt en styrket satsing på heltid, kompetanse og oppgavedeling.

– Sykehusene er helt avhengige av våre medlemsgrupper. Det må også gi seg utslag i lønn. Det må være attraktivt å jobbe på sykehus. Det må være et lønnsnivå som bidrar til at vi makter å beholde og rekruttere sykehusansatte i de mange viktige gruppene sykehus er avhengige av, sier Delta-lederen.

– En god start

Fagforbundets delegasjon er også tilfreds med resultatet.

– Etter flere år med reallønnsnedgang har vi sikret gode sentrale tillegg til alle, og vi har fått til et løft på minstelønnsnivåene for fagarbeidere, sier Helene Skeibrok, forhandlingsleder for Fagforbundet.

– Dette er en god start. Nå gjenstår de lokale forhandlingene, legger hun til.

Forhandlingene omfatter både helsefagarbeidere, ambulansepersonell, helsesekretærer, barnepleiere, portører, aktivitører, audiografer, kjøkkenansatte, renholdere og administrative og tekniske tjenester.

Satser på heltid

Partene i oppgjøret har det siste året satset på å intensivere arbeidet med å kunne tilby flere ansatte hele faste stillinger. De har fått god hjelp av arbeidsmiljøloven som i fjor ble forbedret slik at arbeidstaker som hovedregel skal ansettes på heltid.

Like fullt jobber én av tre ansatte i helseforetakene deltid. For helsefagarbeidere er det nærmere to av tre. Fagforbundet og Spekter er enige om å fortsette arbeidet med å få opp andelen heltidsansatte i sykehusene.

– Vi har et felles ønske om å bygge en heltidskultur. Da må vi legge til rette for oppgavedeling og god organisering av arbeidsprosesser, sier Skeibrok.

(©NTB)

vaktsjef@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy