JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffoppgjøret i orkestrene og Operaen

Enighet om pensjon i orkestrene og Operaen

Endelig løsning: – Jeg er glad for å bidra til å redde økonomien i kultursektoren, og vi har fått gjennombrudd for et viktig prinsipp, nemlig en kjønnsnøytral og livsvarig pensjon, sier nestleder i MFO, Christine Thomassen om den midlertidige pensjonsløsningen. Hun har forhandlet sammen med forhandlingsleder og nestleder i LO Stat, Eivind Gran.

Endelig løsning: – Jeg er glad for å bidra til å redde økonomien i kultursektoren, og vi har fått gjennombrudd for et viktig prinsipp, nemlig en kjønnsnøytral og livsvarig pensjon, sier nestleder i MFO, Christine Thomassen om den midlertidige pensjonsløsningen. Hun har forhandlet sammen med forhandlingsleder og nestleder i LO Stat, Eivind Gran.

Ole Palmstrøm

De ansatte i orkestrene og Operaen får en midlertidig innskuddspensjon som er livsvarig og kjønnsnøytral. – Jeg er letta nå, sier nestleder i MFO, Christine Thomassen.

2016041512060020230821171436

marte@musikkultur.no

LO Stat og MFO har sittet ved forhandlingsbordet i avsluttende forhandlinger med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter siden i går formiddag. Tidligere denne uka så det mørkt ut for en løsning, men nå har altså partene kommet til enighet. Riktignok midlertidig. Avtalen skal tas opp til ny vurdering i 2018. I mellomtida skal pensjoner utredes i både offentlig og privat sektor.

Les også: Ingen pensjonsløsning i orkestrene og Operaen

– De ansattes organisasjoner har sikret enighet om viktige kvaliteter fra hybriden, sjøl om vi har inngått avtale om innskuddspensjon. Vi har fått med Spekter på å jobbe for en felles, livsvarig ordning, som likestiller kvinner og menn, forteller Eivind Gran, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat, i en pressemelding.

Gjennombrudd for viktig prinsipp

Flere av landets kulturinstitusjoner sliter med anstrengt økonomi. Det var bakteppet da arbeidsgiverforeningen Spekter i fjorårets lønnsoppgjør ønsket å endre pensjonsordningen i kultursektoren.

De ansattes organisasjoner kom med et tilbud om å gå fra dagens ytelsespensjon til hybridpensjon. Dette tilbudet ble avvist av Spekter, som krevde at ansatte skulle gå over på innskuddspensjon.

Les også: Blir musikerne pensjonstapere?

– Kampen starter nå. Og vi må kjempe sammen med flere enn bare kultursektoren, understreker Thomassen, som uttrykker at hun er fornøyd med den midlertidige pensjonsløsningen.

– Jeg er glad for å bidra til å redde økonomien i kultursektoren, og vi har fått gjennombrudd for et viktig prinsipp, nemlig en kjønnsnøytral og livsvarig pensjon, sier hun.

Eivind Gran mener det var helt nødvendig å lande en avtale i årets lønnsoppgjør.

– Vi kan ikke ha en uavklart situasjon i kultursektoren i to år til. Det ville vært uholdbart. Resultatet er det beste vi kunne oppnå mot en arbeidsgiver i vranglås, sier Gran.

Hovedpunkter i avtalen

• Beste innskudd (7%)

• Ansatt innskudd på 1,5 %.

• Mål at varig pensjonsordning for området skal være felles, kjønnsnøytral og livsvarig.

• Full økonomisk kompensasjon, med individuell behandling av hver ansatt.

• Ny kompensasjonsberegning ved overgang til varig ordning.

• Sikring av alle over 60 år med driftspensjon, med nivå tilsvarende dagens ordning.

• Omfatter alle ansatte, også midlertidige og frilansere i små stillinger.

• Maksimal uføredekning.

• Livsvarig etterlattepensjon til ektefelle/samboer.

• Pensjon til gjenlevende barn fram til 21 år.

• Kompensasjon til ansatte med mindre enn tre år i dagens pensjonsordning.

• Pensjonsavtalen i kultursektoren er tariffestet med full forhandlingsrett.

• Midlertidig innskuddspensjon skal reforhandles i lønnsoppgjøret i 2018.

• Ny midlertidig pensjonsordning innføres fra 1. juli 2016.

• Lønnsoppgjøret fra 2015 utbetales, med etterbetaling fra 1. april i fjor.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy