Eriksson kutter trygda til arbeidsløse hvis de ikke vil flytte

Eirik Dahl Viggen

Arbeidsløse må takke ja til jobber andre steder i landet. Hvis ikke, mister de trygda i 12 uker.

2015100711080920151007143625

frode@lomedia.no

Folk som mister jobben må være villig til å flytte for å få ny jobb. Regjeringen øker nå «straffen» for dem som takker nei til ny jobb eller tiltaksplass.

I dag kan Nav stoppe dagpengene i åtte uker for dem som enten sier opp jobben selv eller takker nei til jobb eller tiltaksplass. Regjeringen vil øke denne venteperioden til 12 uker.

Vestlendinger må flytte

Arbeidsdepartementet skriver at folk må være rede til å flytte for å få ny jobb. Dette skriver departementet: «Det er særlig viktig å håndtere mobilitetskravene i dagpengeregelverket når ledigheten varierer mye mellom ulike deler av landet.»

Dette betyr at arbeidsløse vestlendinger må takke ja til jobber i eksempelvis Nord-Norge eller Østlandet. Hvis ikke, stopper Nav trygda i 12 uker.

Les også: 4.000 flere tiltaksplasser for arbeidsløse

Må ta jobb i andre deler av landet

Regjeringen ønsker med andre ord at arbeidsløse i områder med høy arbeidsløshet må bli mer aktive i å søke jobb i andre deler av landet. Hvis de takker nei til jobber de blir tilbudt, selv om jobben er på en annen kant av landet, blir det stopp i dagpengene.

Les alt om statsbudsjettet her:

Les også: Her er LO-økonomenes anbefalinger til Erna og Siv

Dette skriver Arbeidsdepartementet

«Arbeidsmarkedspolitikken må tilpasses de utfordringene vi nå står overfor i arbeidsmarkedet. Dagpengeregelverket spiller en viktig rolle når arbeidsledigheten øker. Det er særlig viktig å håndheve mobilitetskravene i dagpengeordningen når ledigheten varierer mye mellom ulike deler av landet. Det vil bidra til at de som mister jobben, raskere kan finne jobber andre steder. Regjeringen foreslår at det innføres strengere sanksjoner ved selvforskyldt ledighet. For de som sier opp jobben selv eller som takker nei til arbeid eller tiltak er det i dag ventetid eller bortfall på dagpenger på 8 uker. Fra 1. januar 2016 foreslås det å øke periodene til 12 uker.»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy