ESA etterforsker påstått statsstøtte til Posten
Alf Ragnar Olsen
Distribusjonsfirmaet Helthjem mener statens kjøp av posttjenester kan ansees som statsstøtte og kan være konkurransevridende. Nå fører klagen til at ESA åpner etterforskning i saken.
alf@lomedia.no
Helthjem har klaget på støtten Posten mottar til EØS-tilsynet ESA.
De har besluttet å innlede en formell etterforskning av mulig ulovlig statsstøtte til Posten.
Skjer etter Helthjem-klage
Klagen gjelder pengene Posten får over statsbudsjettet som skal dekke kostnadene selskapet har til tjenester de er pålagt fra staten. I statsbudsjettet for 2025 er det satt av 1,6 milliarder kroner til å dekke kostnadene Posten har for å utføre de tjenestene staten krever.
Helthjem, som er eid av tre mediehus og leverer pakker, magasiner og aviser, mener denne støtten er ulovlig statsstøtte til Posten.
De mener den er konkurransevridende i favør av Posten Bring.
Leveringsplikten inkluderer ulike tjenester Posten er pålagt for å sikre posttjenester over hele landet. ESA skal nå undersøke kompensasjonen Posten har fått fra 2016 og framover.
Saken er helt åpen
Kompensasjonen til Posten er ikke meldt inn til ESA. I henhold til EØS-reglene er det forbudt å iverksette ny statsstøtte uten forhåndsgodkjenning fra ESA.
Derimot gjelder andre regler dersom tiltaket anses som eksisterende støtte.
ESA vil nå undersøke om finansieringen av Postens leveringspliktige tjenester utgjør statsstøtte, om den i så tilfelle utgjør ny eller eksisterende statsstøtte, og deretter om kompensasjonen er forenlig med EØS-reglene.
– Beslutningen om å innlede en formell undersøkelsesprosedyre betyr ikke at ESA har konkludert med at det foreligger ulovlig eller uforenelig støtte. Avgjørelsen innebærer kun at ESA vil undersøke saken videre, opplyser kommunikasjonssjef Jarle Hetland i ESA.
Har ikke konstatert feil
Postens kommunikasjonsdirektør Kenneth Pettersen sier at dette formelt sett er en sak mellom ESA og den norske staten.
– Dette er et stort og sammensatt tema og en komplisert sak som det er forståelig at ESA ønsker å bruke mer tid og ressurser på for å kunne sette seg bedre inn i materien, sier Pettersen.
Men Pettersen merker seg også det ESA påpeker avslutningsvis.
– Først må vi understreke at Posten Bring-konsernet ikke er en formell part i denne saken, det er den norske staten. Dernest noterer vi oss at ESA i sin pressemelding understreker at beslutningen om å åpne videre undersøkelser ikke innebærer at det er konstatert noen overtredelse eller noen overkompensasjon fra den norske statens side, sier Pettersen.