Et Frp-forbud mot eiendomsskatt vil tømme kommunene for 12 milliarder kroner

Frp lover å forby eiendomsskatt dersom de får nye fire år i regjering. – Kommunene vet bedre selv om de trenger eiendomsskatt eller ei, sier nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen.

EIENDOMSSKATT: I 2017 kostet det 6587 kroner i eiendomsskatt i Kristiansund, for en bolig på 120 kvadratmeter.
EIENDOMSSKATT: I 2017 kostet det 6587 kroner i eiendomsskatt i Kristiansund, for en bolig på 120 kvadratmeter.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Klassekampen opplyser at et forbud mot eiendomsskatt vil tappe kommunene for mer enn 12 milliarder kroner. Dette tilsvarer finansiering av 20.000 helsefagarbeiderstillinger i kommunene, 17.000 lærere eller 18.600 sykepleiere.

Ifølge forbudsløftet fra Frp, vil kommunene få fire år på å kutte utgifter som tilsvarer inntektene fra eiendomsskatten.

– Det er umulig å gjøre slike kutt uten at det får alvorlige konsekvenser for velferdstilbudet. Det går rett og slett ikke opp, sier Lars Haltbrekken, førstekandidat på stortingslista for SV i Sør-Trøndelag til Klassekampen.

For Trondheim kommune alene, vil bortfall ev eiendomsskatt tilsvare kostnadene til 980 helsefagarbeidere, inklusiv pensjon og arbeidsgiveravgift.

Skatt i 366 kommuner

Det er Statistisk sentralbyrå (SSB) som har gjort beregningene for hva eiendomsskatten tilsvarer i inntekt for kommunene, på bestilling fra Sosialistisk Venstreparti.

I dag tar norske kommuner samlet inn 12,3 milliarder kroner via eiendomsskatt. 366 av 426 kommuner har en eller annen form for eiendomsskatt. 282 kommuner har eiendomsskatt på boliger, som ofte er den mest omdiskuterte skatten.

Størrelsen varierer fra to til syv promille av takstgrunnlaget. (se faktaboks). En huseier med en bolig på 120 kvadratmeter, betalte i 2016 fra 770 kroner året i Dovre kommune til 9270 kroner året i Naustdal kommune.

VET BEST SELV: Nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, mener kommunene selv er de beste til å vurdere behov for eiendomsskatt.
VET BEST SELV: Nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, mener kommunene selv er de beste til å vurdere behov for eiendomsskatt.

– Demokratisk frihetsberøvelse

Odd Haldgeir Larsen sier dette om forbudsløftet:

– Vi i Fagforbundet mener at kommunene selv er de beste til å se kommunens egne behov og må kunne skrive ut eiendomsskatt. Forslaget fra Frp fratar kommunene og innbyggerne muligheten til å løse utfordringer i fellesskap. Det er demokratisk frihetsberøvelse.

– Det er jo ikke sånn at kommunene beriker seg på eiendomsskatt, eller at eiendomsskatt er et mål i seg selv. Pengene går til velferdstjenester for innbyggerne i kommunene. Det er ikke mulig å gjennomføre disse kuttene uten at velferdstjenestene lider, sier han.

Kommunens inntekter avgjøres hovedsakelig av overføringer fra staten. Eiendomsskatt og brukerbetaling er av de få inntektene kommunen kan regulere selv.

Aftenposten avdekket i 2015, at politisk farge på ledelsen i kommunene har ingenting å si for om eiendomsskatt er innført eller ikke. Skatteformen er omtrent like mye brukt i borgerlig styrte kommuner som kommuner med rødt styre.

– Positivt å fjerne skatten

Frps Sivert Bjørnstad, stortingsrepresentant og førstekandidat for Frp i Sør-Trøndelag, avviser regnestykket der bortfall av eiendomsskatt er satt opp mot antall lærere, sykepleiere eller helsefagarbeidere.

– Det er ikke slik at kommuner med eiendomsskatt har flere lærere eller ansatte i helsesektoren, sier han til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS