Et sjeldent disiplinert lønnsoppgjør

Streikevestene kom i bruk også i år, men sjeldnere enn ved de foregående tariffrevisjonene. Her fra streiken  blant HK-organiserte i butikkbransjen.

Streikevestene kom i bruk også i år, men sjeldnere enn ved de foregående tariffrevisjonene. Her fra streiken blant HK-organiserte i butikkbransjen.

Lene Svenning

De mange partene i årets lønnsoppgjør viste en sjelden disiplin i begrensningens kunst, oppsummerer Fafo-forsker Åsmund Arup Seip.

2014121012000020141210131730

frifagbevegelse@lomedia.no

I en artikkel publisert på nettstedet Arbeidslivet.no oppsummerer Fafo-forskeren årets lønnsoppgjør som sjeldent disiplinert på det økonomiske området – til tross for at forhandlingene ble gjennomført forbundsvist.

– Alle de store tariffområdene har endt opp rundt 3,3 prosent. Kanskje bortsett fra frontfaget selv. Det får vi ikke vite før Teknisk beregningsutvalg kommer med sin oversikt før oppgjøret neste år, skriver Arup Seip.

Historiens minste streik?

Årets lønnsoppgjør bød også på dramatikk i form av splittelse mellom arbeidsakerorganisasjonene i staten og et kraftig læreropprør der arbeidstidsreglene var stridstemaet. Men det bød også på det som kanskje vil bli stående som tariffhistoriens minste streik da YS-forbundet Parat tok ut ett medlem i flyselskapet Norwegian i en streik som varte i 12 dager.

Les hele artikkelen hos Arbeidslivet.no

Normalt konfliktnivå

Riksmeklerens nettside viser at konfliktnivået var omtrent som normalt i årets lønnsoppgjør. 93 ganger måtte Riksmekleren og hans stab i aksjon under årets lønnsoppgjør. Tilsvarende tall for de forrige hovedoppgjørene viser 91 meklinger i 2012 og 97 i 2010.

Ti ganger under årets lønnsoppgjør maktet ikke Riksmekleren å få partene til å enes og oppgjørene endte i konflikt. Lærere, frisører, vaskeriansatte, butikkansatte og ansatte i arbeiderbevegelsen var blant yrkesgruppene som var i streik.

Ved tariffrevisjonen i 2012 var det 17 oppgjør som endte i streik, mens tallet for 2010 var 13 konflikter.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy