Etter enighet om barnehageforliket: – Null troverdighet, sier Rødt
REAKSJONER: Enigheten om barnehageforliket på Stortinget høster reaksjoner. (Illustrasjonsbilde)
Jo Straube
Rødt retter hard skyts mot barnehageforliket som det nå skal være flertall for på Stortinget. – Ap har valgt Høyre som barnehagepartner, sier Hege Bae Nyholt i Rødt.
ola.tommera@fagbladet.no
Fremskrittspartiet, SV og Rødt brøt ut av forhandlingene om ny barnehagelov i september. Frp på grunn av kutt i pensjonstilskuddene, som har medført en økonomisk krise i private barnehager, ifølge partiet. SV og Rødt var misfornøyd med bemanningsnormen og at det ikke gjøres noe for å stanse privat profitt.
Dette er regjeringen, Høyre, KrF og Venstre enige om
• Driftstilskudd
Driftstilskudd til private barnehager skal reguleres i barnehageloven og ta utgangspunkt i nasjonale regler for beregning av grunntilskudd med utgangspunkt i kommunens kostnader til barnehagedrift.
Kommunene skal også kunne gi lokale tilleggstilskudd og ha plikt til å gi grunntilskudd til godkjente private barnehager.
• Bemanning
Det skal være så god bemanning i barnehagene at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet.
Kravet gjelder hele åpningstiden, også ved sykdom og annet fravær.
Det skal hentes inn vikarer hvis bemanningssituasjonen tilsier dette.
• Pensjon
Partiene er enige om at innretning av tilskudd til pensjon skal være del av lovforslaget som legges fram for Stortinget.
Målet er å legge til rette for at ansatte i private barnehager skal kunne ha likeverdige pensjonsvilkår som ansatte i kommunale barnehager.
Regjeringen sender forslag om pensjon på høring, med én ny modell og et forslag om tilpassinger i dagens modell, inkludert ny søknadsordning.
• Definisjon av ideelle barnehager
Partiene er enige om å lovfeste en definisjon for hva som utgjør en «ideell barnehage».
• Opptak
Dagens regler om at kommunen som barnehagemyndighet skal legge til rette for en samordnet opptaksprosess skal videreføres.
Foreldres ønsker og behov tillegges stor vekt ved selve opptaket.
Kilde: NTB, De seks partienes pressemelding
• Enighet i Stortinget om ny barnehagelov: – Skritt i riktig retning
Lar store utfordringer skure
– Jeg er skuffa, sier Hege Bae Nyholt i en pressemelding. Hun er stortingsrepresentant og leder av utdanningskomiteen for Rødt på Stortinget.
Hege Bae Nyholt.
Martin Guttormsen Slørdal
Bae Nyholt viser til utfordringer som bemanningskrisen, at penger forsvinner ut til privat profitt, og lokaldemokratisk kontroll.
– Her var det en historisk mulighet til å gjøre noe. I stedet lar de største utfordringene i sektoren skure videre, sier hun.
• Barnehage tester sekstimersdag: – Gir meg mer motivasjon til å gå på jobb
Har null troverdighet
– Den kommersielle barnehagelobbyen kommer til å kunne øke sitt spillerom med dette forslaget, mener Bae Nyholt videre.
– Og det er det siste vi trenger. Jeg registrerer at Venstre og Abid Raja bruker denne anledningen til å posere med et engasjement for bedre bemanning og ideelle og små barnehager. Det har null troverdighet. Venstre har ikke på noe tidspunkt vist noen interesse eller initiativ til å foreslå eller støtte forslag som handler om å bedre bemanningen eller styrke ideelle, fortsetter Bae Nyholt.
– Riktig retning
– Den nye barnehageloven er et skritt i riktig retning, sier Fagforbundets leder Mette Nord i en pressemelding. Ny barnehagelov kan få stor betydning for mange av Fagforbundets medlemmer.
– Vi mener det er noen viktige forbedringer i barnehagepolitikken med dette forliket, blant annet klargjøringen av hva som er ideelle barnehager, muligheten til innsyn i driften av barnehagene og muligheten til finansiering av pensjon. Så skulle vi ønsket at de hadde kommet enda lengre, ikke minst når det gjelder å sikre demokratisk styring og dimensjonering av barnehagetilbudet i kommunene. Dessuten forventer vi at Stortinget nå skjærer gjennom når det gjelder pensjon, slik at vi sikrer at pengene går til pensjon til de ansatte, ikke til profitt for eierne, sier Nord.
– Forliket er også viktig fordi det sikrer en mer likeverdig behandling av kommunale og private barnehager når det gjelder tilbudet til barn med spesielle behov. I dag er det slik at kommunale barnehager har barn med spesielle behov, og dermed økte personalkostnader. Likevel får private barnehager like stort tilskudd som de kommunale, selv om de ikke har samme ressursbehov. Forliket vil hindre at private barnehager kan ta ut dette i profitt, sier hun.
• Barnehager i Finnmark har måttet stenge på grunn av mangel på ansatte
Vekt på foreldrenes ønsker
– Partiene er enige om å videreføre dagens regler om at kommunen som barnehagemyndighet skal legge til rette for en samordnet opptaksprosess, der foreldres ønsker og behov tillegges stor vekt ved selve opptaket, heter det i en felles pressemelding fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Pasientfokus.
De seks partiene understreker at det er lovpålagt å ha så god bemanning i barnehagene at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet.
– Dette kravet gjelder hele åpningstiden, også ved sykdom og annet fravær. Partiene mener det må understrekes at det skal innhentes vikarer dersom bemanningssituasjonen tilsier dette, heter det videre.