JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU dreies mer mot ytre høyre: – Det blir krevende

EU VALGT: Denne uken er det valgt i EU.

EU VALGT: Denne uken er det valgt i EU.

Leif Martin Kirknes

Partiet som er kjent for å være imot fagbevegelsen, er nå i vinden i forkant av EU-valget.

2024060714205420240610114117

ida-kristin.tvedt@fagbladet.no

Denne uken er det valg i Europaparlamentet, og 350 millioner stemmeberettigede EU-borgere skal avgi sin stemme.

I Europa er det ingen tvil om at det er partiene som tilhører ytre høyre, som er på vei opp og fram. Det er kun fire av de 27 EU-landene som i dag har venstrestyrte regjeringer.

Selv om det er mye usikkerhet rundt utfallet av EU-valget, er det klart og tydelig at det er nettopp partiene til ytre høyre som vil gjøre det bra.

– Men det betyr ikke nødvendigvis at de vil få så mye makt, for de klarer ikke å bli enige med dem som de eventuelt må samarbeide med, sier leder for Brussel-kontoret til LOs internasjonale avdeling, Robert Hansen.

Liten påvirkningskraft

Norge er helt avhengig av at Europa lykkes, fordi vi eksporterer varer til Europa som igjen er finansieringssystemet til velferdsstaten, forklarer Hansen.

Men han har ikke stor tro på at norske arbeidstakere vil merke noe særlig til utfallet av valget, uansett hva det skulle bli.

Det henger sammen med at de som nå velges inn i parlamentet, har en veldig lite konkret politikk på arbeidslivsområdet, og dermed vil det også komme færre lovendringer. Hansen tror også at de lovene som allerede finnes, vil bli håndhevet i mindre grad enn tidligere. 

VALG: Robert Hansen venter spent på valgresultatene.

VALG: Robert Hansen venter spent på valgresultatene.

Trond Isaksen, LO

– Hovedfokuset framover vil nok være på at det er en stor industriell satsing fra EU i tiden som kommer. Det dreies vekk fra klima og miljø, og mot å satse på næringsindustrien og å skape arbeidsplasser.

– Men hvordan man får til det, blir krevende. Vi i Norge har jo ikke noen påvirkningskraft, men er helt avhengig av de avgjørelsene som blir tatt, sier Hansen.

– Venstresiden har feilet

Det er ventet at det tyske ytre høyre partiet Alternativ for Tyskland (AfD) vil gjøre det bra. Partiet er en kjent motstander av fagbevegelsen.

Til LO-Aktuelt har Bernhard Schulz, ansatt i internasjonal avdeling i Tysklands «LO», DGB, sagt at han mener de driver med arbeiderfiendtlig politikk.

AfD har blitt kastet ut av Identitet- og demokrati-gruppen i parlamentet, men stiller som et eget parti. Ifølge LO-Aktuelt har partiet blant annet gjort seg upopulær ved at lederen, Maximilian Krah, gikk ut og sa at ikke alle medlemmer av nazistiske SS var kriminelle. Han får likevel fortsette som toppkandidat i valget fordi det er for sent å endre navn på stemmesedlene.

EU: Flere hundretusen mennesker strømmer denne uken til urnene.

EU: Flere hundretusen mennesker strømmer denne uken til urnene.

Leif Martin Kirknes

– Vi skal være ganske på vakt for hvilken politikk som er i EU-parlamentet nå. Medianen er fortsatt i sentrum, men nå flyttes den mot høyre, sier Hansen.

Han forteller at det er medlemslandene som sender inn forslag til hvem som skal sitte i kommisjonen, altså de som skal foreslå lover. Det mener han er grunn til bekymring.

– Det burde være en tankevekker at vi står der vi gjør nå. Venstresiden har langt på vei feilet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy