JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU foreslår minstelønn - LO sier nei

Den nordiske fagbevegelsen står samlet om å kjempe mot lovpålagt minstelønn i Europa.

Den nordiske fagbevegelsen står samlet om å kjempe mot lovpålagt minstelønn i Europa.

Leif Martin Kirknes

«En av hovedårsakene til at de nordiske landene har høy velferd, høy yrkesdeltakelse, gode samarbeidsforhold er nettopp det gode trepartssamarbeidet. Spørsmål om en lovpålagt minstelønn avviser vi kontant», sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

2020022009133220200220091332

helge@lomedia.no

LO mener forslaget om minstelønn i EU bryter med mangeårig kompromiss i den europeiske fagbevegelsen.

Det er DEFS – Den Europeiske Faglige Samorganisasjonen – som er i en prosess om minstelønn i Europa. Førsteutkastet til minstelønn er sendt på høring til partene i arbeidslivet på europeisk nivå. Vedtektene i DEFS – Den Europeiske Faglige Samorganisasjonen – krever to-tredjedels flertall.

Minstelønn er en fastsatt nedre lønnsgrense som avtales eller bestemmes. Minstelønn kan lovfestes, og gjelder da for alle arbeidere i et land, eller den kan være avtalt i en tariffavtale mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, kalt tariffavtalt minstelønn.

Hele den nordiske fagbevegelsen står sammen om et nei til lovpålagt minstelønn.

• Uten fagbevegelsen ville du tjent 80.000 mindre

Kongressvedtak

LO i Norge mener uttalelelsen fra DEFS strider mot kongressvedtaket i DEFS, som sier noe om hvordan man skal jobbe med dette spørsmålet.

– Man kan gå inn for lovpålagt minstelønn i de landene hvor fagbevegelsen selv ønsker det. Det kompromisset har stått gjennom de tre siste kongressene, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Gabrielsen mener høringsnotatet fra DEFS rett og slett går for langt i forhold til kongressvedtakene.

– Det er ødeleggende for lønnsdannelsen i den nordiske modellen. I tillegg er det et dårlig forslag, mener LO-lederen.

– EU-kommisjonen peker på utfordringene med lønnsnivået i Europa. Det er på mange områder en viktig beskrivelse av lønnsnivået i Europa. Men det er feil resept. 24 land har i dag lovfestet minstelønn. Det er en medisin som ikke virker godt. Da blir det litt spesielt at man skal løfte det opp resten av Europa, mener Gabrielsen.

Norge bør kutte i offentlig sektor, mener internasjonale økonomer

To hovedgrunner

Det er to hovedgrunner til at en samlet nordisk fagbevegelse ikke vil ha lovfestet minstelønn.

Det bryter med hele EU-traktaten. Lønnsdannelsen i hvert enkelt land skal ikke dikteres. Den skal bli til mellom partene i arbeidslivet i hvert enkelt land.

Og lovpålagt minstelønn vil ikke bare bli et gulv i bunnen men også et tak i toppen, mener de.

– En av hovedårsakene til at de nordiske landene har høy velferd, høy yrkesdeltakelse, gode samarbeidsforhold er nettopp det gode trepartssamarbeidet. Spørsmål om en lovpålagt minstelønn avviser vi kontant, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Dette blir viktigst for LO-forbundene i 2020

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy