JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-skandalen

EU-kommisjonen: Feil i trygdesaken siden 1994

Tormod Ytrehus

EU-kommisjonen legger til grunn en tolkning av EØS-retten som innebærer at Norge har feilbehandlet Nav-sakene helt siden EØS-avtalen trådte i kraft i 1994.

2020102814284920201028142845

Også overvåkningsorganet Esa legger til grunn en annen tolkning enn norske myndigheter og støtter Nav-utvalgets konklusjon, skriver Rett24.

I forrige uke ble det kjent at Norge i et innlegg til Efta-domstolen står fast på at det går et vesentlig skille i Nav-saken i 2012. Det er i strid med Nav-utvalgets konklusjon, som la til grunn at retten til å ta med trygdeytelsene til EØS-området følger direkte av retten til fri bevegelighet, slik at feilen har vært der helt siden EØS-avtalen ble etablert i 1994.

Mye lest: Nav anklager lege for å legge til rette for trygdemisbruk

Nå legger også EU-kommisjonen og Esa til grunn at regelen om fri flyt av tjenester i EØS-avtalens artikkel 36 dekker retten til å ta med ytelser på ferie. En stat kan bare nekte stønadsmottakere å ta med ytelsene dersom det er et helt konkret behandlingsopplegg som ikke kan følges under utenlandsoppholdet.

– Kommisjonen gir rett til dem som har ment at EØS-avtalen hele tiden har vært til hinder for de norske reglene, sier professor Hans Petter Graver til Rett24.

Efta-domstolen i Luxembourg er koblet inn i saken fordi Høyesterett har anmodet domstolen om å komme med en rådgivende tolkning i en av straffesakene som omfattes av trygdeskandalen som ble rullet opp i fjor.

En muntlig høring i Efta-domstolen er planlagt 26. november.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy