EU-parlamentet ga tommelen opp for TTIP

Bernd Lange, som har ledet arbeidet med den såkalte Lange-rapporten som EU-parlamentet stemte over onsdag, mener rapporten gir klare retningslinjer til hva slags TTIP-avtale EU vil ha.  FOTO: European Parliament

Bernd Lange, som har ledet arbeidet med den såkalte Lange-rapporten som EU-parlamentet stemte over onsdag, mener rapporten gir klare retningslinjer til hva slags TTIP-avtale EU vil ha. FOTO: European Parliament

© European Union 2015 - European Parliament

* Hensikt å beskytte investeringer.
* Skal løse tvister utenom de nasjonale domstolene.

2015071012000020150819124447

joran.gronstad@lomedia.no

Med 436 stemmer mot 241 sa EU-parlamentet onsdag ja til en resolusjon der det blant annet heter at EU skal arbeide for et nytt system for å løse tvister som kan oppstå mellom stater og investorer.

Resolusjonen anses for å være viktig i TTIP-prosessen – den store frihandelsavtalen med USA.

LES OGSÅ: DETTE MÅ DU VITE OM TTIP OG TISA

– Dagens avstemming i parlamentet gir oss en sterk og framtidsrettet politisk plattform i fortsettelsen av TTIP-forhandlingene, skriver handelskommisær i EU, Cecilia Malmstrøm i en pressemelding.

Nytt system for investor-stat tvisteløsning

– Avstemmingen signaliserer også at det gamle systemet for å løse tvister mellom stater og selskaper ikke bør og ikke skal videreføres i TTIP-avtalen. Parlamentet har i dag gått for at et nytt system må på plass, sier Malmstrøm og legger til at hun nå vil arbeide med lovforslag som kan inngå i EUs forslag til TTIP-avtalen.

Les sjefredaktør Kirsti Knudsens kommentar om viktige forkortelser her.

Omstridt

Denne såkalte investor-stat tvisteløsningen, forkortet ISDS, er omstridt. Mekanismen har til hensikt å beskytte investeringer og kan brukes for å løse tvister utenom de nasjonale domstolene.

Blant annet innebærer ISDS at selskaper kan gå til sak mot stater, og kritikerne er bekymret for at dette kan brukes til å angripe rettigheter som er ment til å beskytte arbeidstakere, helse eller miljø. Et ofte brukt eksempel er tobakksgiganten Phillip Morris som saksøkte den australske staten etter at myndighetene innførte skremmebilder av lungekreftpasienter på røykepakkene.

– Gir håp til store selskaper om å få privilegier

Den europeiske faglige samorganisasjon (ETUC) er ikke helt fornøyd med onsdagens resolusjon og stempler den som «ett skritt fram og ett tilbake».

– Parlamentets avstemming for å reformere ISDS går imot folkeopinionen og holder i live store selskapers håp om å få egne lov-privilegier. Det vil gi store selskaper, og bare store selskaper, muligheten til å utfordre politiske avgjørelser de ikke liker, kommenterer Bernadette Ségol, generalsekretær i ETUC i en pressemelding.

EUs handelskommisær Cecilia Malmstrøm forsøker å berolige, og sier hun håper debatten i forbindelse med onsdagens avstemming har avklart noen av tingene TTIP IKKE vil gjøre.

– Lurer ingen med taktikken

– TTIP vil på ingen måte påvirke offentlige tjenester i EU og heller ikke redusere makten til EU eller nasjonene. Og TTIP vil på ingen måte gå ut over kjerneområder i EU som mat-sikkerhet eller miljø. Denne frykten er grunnløs. TTIP handler om å skape arbeidsplasser, heve standarden og bygge et samarbeid som gjør Europa til en aktiv deltaker i globaliseringen og ikke en passiv tilskuer, hevder Malmstrøm.

Ségol sier imidlertid at hun ikke lar seg lure av EU-parlamentets taktikk.

– Ingen lar seg lure av parlamentets ide om å avvikle den gamle ISDS og lansere en ny; det er bare en utsettelse av avgjørelsene.

WIKILEAKS: – Skjerming av offentlige tjenester er en fiksjon

LO: Offentlige tjenester må skjermes i en TISA-avtale

FAGFORBUNDET: TISA er en trussel mot velferden

LES OGSÅ: Krever slutt på hemmelighold i TISA-forhandlingene

TILLITSVALGTE: – LO er for stille om TISA

Neste og 10. runde i TTIP-forhandlingene mellom EU og USA kommer 13. - 17. juli, i Brussel.

TTIP

• Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) er en frihandelsavtale som forhandles mellom EU og USA. Dersom partene kommer til enighet, blir dette den største handelsavtalen i verden.

• Norge er ikke part i forhandlingene, men vil indirekte kunne bli berørt av en slik avtale.

• Formålet med forhandlingene er å stimulere handel og økonomisk vekst ved å fjerne tollbarrierer og gjøre regelverket i USA og EU likere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy