Bernd Lange, som har ledet arbeidet med den såkalte Lange-rapporten som EU-parlamentet stemte over onsdag, mener rapporten gir klare retningslinjer til hva slags TTIP-avtale EU vil ha. FOTO: European Parliament
© European Union 2015 - European Parliament
joran.gronstad@lomedia.no
Med 436 stemmer mot 241 sa EU-parlamentet onsdag ja til en resolusjon der det blant annet heter at EU skal arbeide for et nytt system for å løse tvister som kan oppstå mellom stater og investorer.
Resolusjonen anses for å være viktig i TTIP-prosessen – den store frihandelsavtalen med USA.
LES OGSÅ: DETTE MÅ DU VITE OM TTIP OG TISA
– Dagens avstemming i parlamentet gir oss en sterk og framtidsrettet politisk plattform i fortsettelsen av TTIP-forhandlingene, skriver handelskommisær i EU, Cecilia Malmstrøm i en pressemelding.
Nytt system for investor-stat tvisteløsning
– Avstemmingen signaliserer også at det gamle systemet for å løse tvister mellom stater og selskaper ikke bør og ikke skal videreføres i TTIP-avtalen. Parlamentet har i dag gått for at et nytt system må på plass, sier Malmstrøm og legger til at hun nå vil arbeide med lovforslag som kan inngå i EUs forslag til TTIP-avtalen.
Les sjefredaktør Kirsti Knudsens kommentar om viktige forkortelser her.
Omstridt
Denne såkalte investor-stat tvisteløsningen, forkortet ISDS, er omstridt. Mekanismen har til hensikt å beskytte investeringer og kan brukes for å løse tvister utenom de nasjonale domstolene.
Blant annet innebærer ISDS at selskaper kan gå til sak mot stater, og kritikerne er bekymret for at dette kan brukes til å angripe rettigheter som er ment til å beskytte arbeidstakere, helse eller miljø. Et ofte brukt eksempel er tobakksgiganten Phillip Morris som saksøkte den australske staten etter at myndighetene innførte skremmebilder av lungekreftpasienter på røykepakkene.
– Gir håp til store selskaper om å få privilegier
Den europeiske faglige samorganisasjon (ETUC) er ikke helt fornøyd med onsdagens resolusjon og stempler den som «ett skritt fram og ett tilbake».
– Parlamentets avstemming for å reformere ISDS går imot folkeopinionen og holder i live store selskapers håp om å få egne lov-privilegier. Det vil gi store selskaper, og bare store selskaper, muligheten til å utfordre politiske avgjørelser de ikke liker, kommenterer Bernadette Ségol, generalsekretær i ETUC i en pressemelding.
EUs handelskommisær Cecilia Malmstrøm forsøker å berolige, og sier hun håper debatten i forbindelse med onsdagens avstemming har avklart noen av tingene TTIP IKKE vil gjøre.
– Lurer ingen med taktikken
– TTIP vil på ingen måte påvirke offentlige tjenester i EU og heller ikke redusere makten til EU eller nasjonene. Og TTIP vil på ingen måte gå ut over kjerneområder i EU som mat-sikkerhet eller miljø. Denne frykten er grunnløs. TTIP handler om å skape arbeidsplasser, heve standarden og bygge et samarbeid som gjør Europa til en aktiv deltaker i globaliseringen og ikke en passiv tilskuer, hevder Malmstrøm.
Ségol sier imidlertid at hun ikke lar seg lure av EU-parlamentets taktikk.
– Ingen lar seg lure av parlamentets ide om å avvikle den gamle ISDS og lansere en ny; det er bare en utsettelse av avgjørelsene.
WIKILEAKS: – Skjerming av offentlige tjenester er en fiksjon
LO: Offentlige tjenester må skjermes i en TISA-avtale
FAGFORBUNDET: TISA er en trussel mot velferden
LES OGSÅ: Krever slutt på hemmelighold i TISA-forhandlingene
TILLITSVALGTE: – LO er for stille om TISA
Neste og 10. runde i TTIP-forhandlingene mellom EU og USA kommer 13. - 17. juli, i Brussel.
TTIP
• Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) er en frihandelsavtale som forhandles mellom EU og USA. Dersom partene kommer til enighet, blir dette den største handelsavtalen i verden.
• Norge er ikke part i forhandlingene, men vil indirekte kunne bli berørt av en slik avtale.
• Formålet med forhandlingene er å stimulere handel og økonomisk vekst ved å fjerne tollbarrierer og gjøre regelverket i USA og EU likere.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
FORNØYD: – Dette er utrolige tall, sier Høyre-leder Erna Solberg om den nye valgmålingen for Dagbladet og Vårt Land. Dette uvanlige bildet ble tatt av NTBs fotograf på et sentralstyremøte i Høyre.
Javad Parsa / NTB
VIKTIG: Størrelsen på trygdeoppgjøret er avgjørende i en tid som er krevende for mange, sier Fagforbund-nestleder Odd-Haldgeir Larsen.
Fagforbundet
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard