JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU-parlamentet ga tommelen opp for TTIP

Bernd Lange, som har ledet arbeidet med den såkalte Lange-rapporten som EU-parlamentet stemte over onsdag, mener rapporten gir klare retningslinjer til hva slags TTIP-avtale EU vil ha.  FOTO: European Parliament

Bernd Lange, som har ledet arbeidet med den såkalte Lange-rapporten som EU-parlamentet stemte over onsdag, mener rapporten gir klare retningslinjer til hva slags TTIP-avtale EU vil ha. FOTO: European Parliament

© European Union 2015 - European Parliament

* Hensikt å beskytte investeringer.
* Skal løse tvister utenom de nasjonale domstolene.

2015071012000020230821171436

joran.gronstad@lomedia.no

Med 436 stemmer mot 241 sa EU-parlamentet onsdag ja til en resolusjon der det blant annet heter at EU skal arbeide for et nytt system for å løse tvister som kan oppstå mellom stater og investorer.

Resolusjonen anses for å være viktig i TTIP-prosessen – den store frihandelsavtalen med USA.

LES OGSÅ: DETTE MÅ DU VITE OM TTIP OG TISA

– Dagens avstemming i parlamentet gir oss en sterk og framtidsrettet politisk plattform i fortsettelsen av TTIP-forhandlingene, skriver handelskommisær i EU, Cecilia Malmstrøm i en pressemelding.

Nytt system for investor-stat tvisteløsning

– Avstemmingen signaliserer også at det gamle systemet for å løse tvister mellom stater og selskaper ikke bør og ikke skal videreføres i TTIP-avtalen. Parlamentet har i dag gått for at et nytt system må på plass, sier Malmstrøm og legger til at hun nå vil arbeide med lovforslag som kan inngå i EUs forslag til TTIP-avtalen.

Les sjefredaktør Kirsti Knudsens kommentar om viktige forkortelser her.

Omstridt

Denne såkalte investor-stat tvisteløsningen, forkortet ISDS, er omstridt. Mekanismen har til hensikt å beskytte investeringer og kan brukes for å løse tvister utenom de nasjonale domstolene.

Blant annet innebærer ISDS at selskaper kan gå til sak mot stater, og kritikerne er bekymret for at dette kan brukes til å angripe rettigheter som er ment til å beskytte arbeidstakere, helse eller miljø. Et ofte brukt eksempel er tobakksgiganten Phillip Morris som saksøkte den australske staten etter at myndighetene innførte skremmebilder av lungekreftpasienter på røykepakkene.

– Gir håp til store selskaper om å få privilegier

Den europeiske faglige samorganisasjon (ETUC) er ikke helt fornøyd med onsdagens resolusjon og stempler den som «ett skritt fram og ett tilbake».

– Parlamentets avstemming for å reformere ISDS går imot folkeopinionen og holder i live store selskapers håp om å få egne lov-privilegier. Det vil gi store selskaper, og bare store selskaper, muligheten til å utfordre politiske avgjørelser de ikke liker, kommenterer Bernadette Ségol, generalsekretær i ETUC i en pressemelding.

EUs handelskommisær Cecilia Malmstrøm forsøker å berolige, og sier hun håper debatten i forbindelse med onsdagens avstemming har avklart noen av tingene TTIP IKKE vil gjøre.

– Lurer ingen med taktikken

– TTIP vil på ingen måte påvirke offentlige tjenester i EU og heller ikke redusere makten til EU eller nasjonene. Og TTIP vil på ingen måte gå ut over kjerneområder i EU som mat-sikkerhet eller miljø. Denne frykten er grunnløs. TTIP handler om å skape arbeidsplasser, heve standarden og bygge et samarbeid som gjør Europa til en aktiv deltaker i globaliseringen og ikke en passiv tilskuer, hevder Malmstrøm.

Ségol sier imidlertid at hun ikke lar seg lure av EU-parlamentets taktikk.

– Ingen lar seg lure av parlamentets ide om å avvikle den gamle ISDS og lansere en ny; det er bare en utsettelse av avgjørelsene.

WIKILEAKS: – Skjerming av offentlige tjenester er en fiksjon

LO: Offentlige tjenester må skjermes i en TISA-avtale

FAGFORBUNDET: TISA er en trussel mot velferden

LES OGSÅ: Krever slutt på hemmelighold i TISA-forhandlingene

TILLITSVALGTE: – LO er for stille om TISA

Neste og 10. runde i TTIP-forhandlingene mellom EU og USA kommer 13. - 17. juli, i Brussel.

TTIP

• Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) er en frihandelsavtale som forhandles mellom EU og USA. Dersom partene kommer til enighet, blir dette den største handelsavtalen i verden.

• Norge er ikke part i forhandlingene, men vil indirekte kunne bli berørt av en slik avtale.

• Formålet med forhandlingene er å stimulere handel og økonomisk vekst ved å fjerne tollbarrierer og gjøre regelverket i USA og EU likere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy