JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbladet-journalist Ingeborg (53) får prestisjestipend

VANTRO: Fagbladet-journalist Ingeborg Rangul hadde allerede planlagt høstferien til London da den gode nyheten kom. Da var det naturlig å legge en svipptur innom Oxford for å ta et klassisk pekebilde med sitt kommende studiested.

VANTRO: Fagbladet-journalist Ingeborg Rangul hadde allerede planlagt høstferien til London da den gode nyheten kom. Da var det naturlig å legge en svipptur innom Oxford for å ta et klassisk pekebilde med sitt kommende studiested.

Ingrid Kvåle

Fagbladet-veteran Ingeborg Vigerust Rangul kom gjennom et av Journalist-Norges smaleste nåløyer: Fra januar skal hun fordype seg i temaet «konstruktiv journalistikk» ved Reuters-instituttet i den britiske universitetsbyen Oxford.

2023100508482920231005093644

michael.brondbo@fagbladet.no

Mange var kallet, men bare en nådde helt til topps: I slutten av september ble det klart at Fagbladet-journalist Ingeborg Vigerust Rangul stakk av med en av Journalist-Norges mest høythengende frukter: Fritt Ords Oxford-stipend.

Stipendet tildeles en journalist i året etter vurdering av prosjektskisser og intervjuer med britiske akademikere. Vinneren får anledningen til å fordype seg i ett tema – blant de tidligere finner du alt fra innsynsproblematikk til Donald Trump.

For Ranguls del skal fordypningen være i et felt hun kjenner godt, såkalt konstruktiv journalistikk.

– I løpet av seks måneder skal jeg lære meg hva konstruktiv journalistikk egentlig er, og potensialet vårt i Fagbladet er for å bruke det enda mer. Jeg synes begrepet er litt ullent. Kanskje er det bedre å si løsningsbasert journalistikk? Fagbladet viser fram de gode løsningene som medlemmene i Fagforbundet gjør rundt omkring på arbeidsplassene. Dette kan vi gjøre mer av. Kanskje også i nyhetsdekningen. Dette skal jeg finne ut av, skriver Rangul på meldingssystemet Slack fra Storbritannia.

– Er dette «gladnyheter»?

– Nei!! Absolutt ikke «gladnyheter». Det er for lett å blande dette sammen med kosestoff. Her har jeg en jobb å gjøre med både å lære meg begrepet godt og gjøre det forståelig.

– Hvorfor søkte du?

– Tenk å kunne bruke et halvt år på å lære noe nytt. Det er et eventyr og en mulighet jeg bare måtte søke på. Og jeg klarte det. Å kunne bo i utlandet, lære språket bedre og bli kjent med folk fra hele verden blir en opplevelse for livet.

– Hva er opplegget, egentlig? Er det mest akademisk eller litt praktisk også?

– Jeg skal gå på Reuters Institute for the Study of Journalism sammen med 14 andre journalister fra hele verden. Tre dager i uken er det opplegg. De andre dagene skal jeg jobbe med oppgaven min og gå på forelesninger. Det blir en god blanding av akademisk og praktisk, håper jeg.

– Hva tror du du får ut av dette oppholdet i din daglige journalistjobb?

– Jeg vil lage enda bedre saker til leserne våre, og jeg håper vi kan lokke til oss de yngre medlemmene. Kom med de gode eksemplene fra arbeidsplassene. 

– Hva tror du blir vanskeligst med å bo i England i et halvt år?

– Det blir tøft å reise fra familien min og hverdagen og latteren i lunsjpausen vår på jobb. Og jeg vil savne grovbrød. Gulvtepper overalt blir kanskje også i overkant heftig etter hvert.

– Har du tweedjakke med skinnlapper på albuene (velkjent professorantrekk, journ.anm.)? Skal du eventuelt få det nå?

– Har faktisk en tweedjakke. Skal vurdere skinnlapper. Jeg er ikke flink til å sy, men har hørt om dyktige skreddere i London. Er en viss Hagen som har kjennskap til det.

– Hva er det vanskeligste fremmedordet du kan?

– Det morsomste fremmedordet på engelsk synes jeg er Shop Steward. Tillitsvalgt. Det lærte jeg på et språkkurs i York for mange år siden. Amalgamation lærte jeg også. Brukes når to forbund slår seg sammen.

– Flere av de tidligere vinnerne av dette stipendet har skrevet bok. Har du noen bokplaner?

– Ingen umiddelbare bokplaner, nei! Jeg må jo se om jeg finner ut av noe.

– Er du mer en afternoon (evt. high) tea med ørsmå agurksmørbrød-person eller en pint på puben og ploughman-person?

– Agurksmørbrød og te med utstrakt lillefinger er godt av og til, men trives best på en uformell pub.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy