Fagbladet-journalist Ingeborg (53) får prestisjestipend
VANTRO: Fagbladet-journalist Ingeborg Rangul hadde allerede planlagt høstferien til London da den gode nyheten kom. Da var det naturlig å legge en svipptur innom Oxford for å ta et klassisk pekebilde med sitt kommende studiested.
Ingrid Kvåle
Fagbladet-veteran Ingeborg Vigerust Rangul kom gjennom et av Journalist-Norges smaleste nåløyer: Fra januar skal hun fordype seg i temaet «konstruktiv journalistikk» ved Reuters-instituttet i den britiske universitetsbyen Oxford.
michael.brondbo@fagbladet.no
Mange var kallet, men bare en nådde helt til topps: I slutten av september ble det klart at Fagbladet-journalist Ingeborg Vigerust Rangul stakk av med en av Journalist-Norges mest høythengende frukter: Fritt Ords Oxford-stipend.
Stipendet tildeles en journalist i året etter vurdering av prosjektskisser og intervjuer med britiske akademikere. Vinneren får anledningen til å fordype seg i ett tema – blant de tidligere finner du alt fra innsynsproblematikk til Donald Trump.
For Ranguls del skal fordypningen være i et felt hun kjenner godt, såkalt konstruktiv journalistikk.
– I løpet av seks måneder skal jeg lære meg hva konstruktiv journalistikk egentlig er, og potensialet vårt i Fagbladet er for å bruke det enda mer. Jeg synes begrepet er litt ullent. Kanskje er det bedre å si løsningsbasert journalistikk? Fagbladet viser fram de gode løsningene som medlemmene i Fagforbundet gjør rundt omkring på arbeidsplassene. Dette kan vi gjøre mer av. Kanskje også i nyhetsdekningen. Dette skal jeg finne ut av, skriver Rangul på meldingssystemet Slack fra Storbritannia.
– Er dette «gladnyheter»?
– Nei!! Absolutt ikke «gladnyheter». Det er for lett å blande dette sammen med kosestoff. Her har jeg en jobb å gjøre med både å lære meg begrepet godt og gjøre det forståelig.
– Hvorfor søkte du?
– Tenk å kunne bruke et halvt år på å lære noe nytt. Det er et eventyr og en mulighet jeg bare måtte søke på. Og jeg klarte det. Å kunne bo i utlandet, lære språket bedre og bli kjent med folk fra hele verden blir en opplevelse for livet.
– Hva er opplegget, egentlig? Er det mest akademisk eller litt praktisk også?
– Jeg skal gå på Reuters Institute for the Study of Journalism sammen med 14 andre journalister fra hele verden. Tre dager i uken er det opplegg. De andre dagene skal jeg jobbe med oppgaven min og gå på forelesninger. Det blir en god blanding av akademisk og praktisk, håper jeg.
– Hva tror du du får ut av dette oppholdet i din daglige journalistjobb?
– Jeg vil lage enda bedre saker til leserne våre, og jeg håper vi kan lokke til oss de yngre medlemmene. Kom med de gode eksemplene fra arbeidsplassene.
– Hva tror du blir vanskeligst med å bo i England i et halvt år?
– Det blir tøft å reise fra familien min og hverdagen og latteren i lunsjpausen vår på jobb. Og jeg vil savne grovbrød. Gulvtepper overalt blir kanskje også i overkant heftig etter hvert.
– Har du tweedjakke med skinnlapper på albuene (velkjent professorantrekk, journ.anm.)? Skal du eventuelt få det nå?
– Har faktisk en tweedjakke. Skal vurdere skinnlapper. Jeg er ikke flink til å sy, men har hørt om dyktige skreddere i London. Er en viss Hagen som har kjennskap til det.
– Hva er det vanskeligste fremmedordet du kan?
– Det morsomste fremmedordet på engelsk synes jeg er Shop Steward. Tillitsvalgt. Det lærte jeg på et språkkurs i York for mange år siden. Amalgamation lærte jeg også. Brukes når to forbund slår seg sammen.
– Flere av de tidligere vinnerne av dette stipendet har skrevet bok. Har du noen bokplaner?
– Ingen umiddelbare bokplaner, nei! Jeg må jo se om jeg finner ut av noe.
– Er du mer en afternoon (evt. high) tea med ørsmå agurksmørbrød-person eller en pint på puben og ploughman-person?
– Agurksmørbrød og te med utstrakt lillefinger er godt av og til, men trives best på en uformell pub.