JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet Akershus åpnet valgkampen på toget

Eline Oserud (SP) og Ina Libak (AP) deltok på valgtoget til Fagforbundet. Begge er fylkestingskandidater til Akershus fylkeskommune.

Eline Oserud (SP) og Ina Libak (AP) deltok på valgtoget til Fagforbundet. Begge er fylkestingskandidater til Akershus fylkeskommune.

Christian Vassdal

Tok valgkamptoget med politikerne til Gjøvik

2015061312000020230821171436

vegard.velle@fagbladet.no

Hvordan vil partiene fremme Fagforbundets saker i kommunestyrer og fylkesting? Det måtte representanter fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet svare på (SV møtte ikke opp).

Vil ha sikre læreplasser

Fylkestingskandidat i Akershus, Eline Oserud (Sp), er opptatt av at vi får et yrkesfagløft og at det i sterkere grad enn i dag bør være sikkert at eleven får en læreplass, slik at de slipper å leve med dagens usikkerhet. Blant annet bør det være en klausul om lærlinger i anbudstakeres avtaler med det offentlige.

– Om vi ikke prioriterer yrkesfagene, vil vi miste kunnskap. Når det gjelder innholdet i utdanningen, må det kunne gå an å kombinere teori og praksis fra starten. Slik kan eleven tidligst mulig finne ut om utdanningen er verdt å fortsette med.

Oserud syns også det er viktig med heltidsjobber, slik at folk kan få lån og skaffe seg sin egen bolig. Og det bør være kort avstand mellom innbyggerne og lokalpolitikerne.

Bekymret for ungdomarbeidsløsheten

Akershus-kandidat Ina Libak (Ap) mener det aller viktigste er å holde folk i arbeid. Hun bekymrer seg over den voksende ungdomsarbeidsløsheten.

– Det er kjipt med en regjering som ikke gjør noe seriøst for å stoppe veksten. Men vi kan gjøre mye i kommunene og fylkeskommunene.

Hun peker på at tre firedeler av de arbeidsløse ikke har fullført videregående skole.

Vil ha helsesøster i skolene

– Vi kan starte i rådgivningstjenesten på skolene. Der får folk høre at de har så gode karakterer at de bør holde seg unna yrkesfag, for eksempel teknisk allmennfag. Vi trenger å høyne statusen på yrkesfagene.

Libak mener vi bør oppnå tre lærlingplasser per 1000 innbygger og at stipendet bør økes for yrkesfagelever.

– Den psykiske helsa er en viktig grunn til at mange elever ikke fullfører skolen. Når ungdom ikke har orden på sine vonde tanker, er det vanskelig å fokusere på det faglige. Derfor bør det være helsesøster i alle skoler, framhever Libak.

Motstander av profilskoler

Hun er også bekymret for profilskoler, private skoler ment kun for enkelte typer elever, og syns skolen bør være en arena hvor forskjellige typer av elever blir kjent med hverandre.

Libak slår fast at den gamle arbeidsmiljøloven skal gjelde om de rødgrønne får styre i Akershus, og hun ønsker offentlig finansiert tannlege til folk er 25 år.

På valgkampverksted

Unni Bjerregaard Moe fra Fagforbundets valgkampgruppe reiser rundt i landet og inspirerer fagforeninger og fylkeslag til å gå i gang med valgkamparbeidet. Hun synes å se at politikk er blitt en skam, noe folk ikke skal snakke om.

– Å være tillitsvalgt betyr at utrolig mange stoler på dere, flere enn dem som stoler på budskapet til en kommunepolitiker. Derfor er det viktig at vi er synlige i valgkampen. Bruk makta deres på en positiv måte, oppfordrer Moe.

Om det kommer angrep fra høyresiden på innvandrere, oppfordrer hun å snu budskapet mot klasseulikhet, heller enn mot innvandrere.

– Kommuner som er tømt for penger, skoler som blir vanskjøttet og ungdomsklubber som legges ned, handler ikke om innvandrere, men om ulikhet. I Oslo er det for eksempel ekstreme klasseforskjeller.

Fagforbundet oppfordrer folk til å stemme på partier som:

• Sier nei til privatisering

• Går inn for hele og faste stillinger

• Ikke går inn for søndagsåpne butikker

• Vil tilby læreplasser til alle som trenger det

• Vil styrke eldreomsorgen og øke bemanningen

• Vil ha folkeavstemning om kommunesammenslåing

• Vil beholde nærskolen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy