Fagforbundet åpner for generalstreik mot regjeringen

– LO vil gå i samla tropp mot dette forslaget, sier Mette Nord om regjeringens forslag til å endre arbeidsmiljøloven.

– LO vil gå i samla tropp mot dette forslaget, sier Mette Nord om regjeringens forslag til å endre arbeidsmiljøloven.

Terje Pedersen, ANB/Arkiv

– Det er ikke utenkelig vi vil gå til generalstreik mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

2014120512000020141208144048

vegard.velle@fagforbundet.no

– Mange lokale fagforeninger og fylkesorganisasjoner i Fagforbundet sier til meg: Trå til! Folk er klare, forteller Mette Nord. – Veldig mange sier de er klar for generalstreik.

Allerede på mandag er det sekretariatsmøte i LO. Der møtes lederne for de ulike LO-forbundene. Der vil det også bli bestemt hvordan LO vil reagere.

– LO vil gå i samla tropp mot dette forslaget, sier Mette Nord.

Sterkt imot flere midlertidige

Hun er sterkt imot forslagene til arbeidsminister Robert Eriksson, om å gi en generell adgang til midlertidige ansettelser i opptil 12 måneder og å kreve aktivitetsplikt av sosialhjelpsmottakere.

– Arbeidstakere risikerer å gå fra 12 måneder til 12 måneder til nye 12 måneder i ulike bedrifter. Folk vil gå inn og ut, inn og ut, fastslår hun.

Hun tror noen bedrifter vil spekulere i å la være å ta arbeidsgiveransvaret i mer enn tolv måneder. Nord mener også lovforslaget er diskriminerende.

– Unge kvinner som blir gravide i 12-månedersperioden kan ikke søke permisjon, og om de gjør det, vil de ikke bli ansatt. Forslaget vil diskriminere kvinner.

– I tillegg vil det bli enda vanskeligere for personer i etableringsfasen å få lån til bolig, ettersom banken fort vil anse den midlertidig ansatte som en usikker betaler, sier forbundslederen.

Kynisk aktivitetsplikt

Fagforbundet reagerer også sterkt imot aktivitetsplikten som blir påtvunget sosialhjelpsmottakere, og som kan bety at sosialklienter bare mottar nødsatser om de ikke lar seg aktivisere.

– Vi er sterkt imot en slik kynisk aktivitetsplikt overfor sosialhjelpsmottakere. Folk får ikke noe mer aktivitetslyst av at taket de bor under og maten på bordet forsvinner.

Nord og Fagforbundet støtter arbeidslinja, men mener det som trengs er å sette i gang trygghetstiltak og kompetansehevende tiltak.

– Aktivitetsplikten vil slett ikke nødvendigvis hjelpe dem dette er rettet mot. Vi må finne ut hvorfor folk befinner seg i en slik situasjon og hjelpe dem med best mulige tiltak.

Feil verktøy

Når det gjelder den økte bruken av lønnstilskudd for personer med nedsatt arbeidsevne, er Nord positiv.

– Men dette kunne vært et verktøy i avtalen om et Inkluderende arbeidsliv, og trengte ikke bli koblet til midlertidige ansettelser, mener hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy