Fagforbundet forsiktige optimister til nye pensjonsforhandlinger

AVVENTENDE: Mette Nord er positiv til videre forhandlinger, og mener reelle forhandlinger og et avtalt resultat som medlemmmene kan stemme over er den eneste måten å endre tjenestepensjonsordningen for offentlige ansatte på.

AVVENTENDE: Mette Nord er positiv til videre forhandlinger, og mener reelle forhandlinger og et avtalt resultat som medlemmmene kan stemme over er den eneste måten å endre tjenestepensjonsordningen for offentlige ansatte på.

Knut A. Nygaard

Arbeidsminister Anniken Haugli vil i gang med forhandlinger til høsten for å finne en ny tjenestepensjonsordning for offentlig ansatte. Fagforbundets leder Mette Nord er forsiktig optimist.

2017032913503720170426164659

per.flakstad@fagbladet.no

I vinter sendte de fire hovedorganisasjonene et brev til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) der de etterlyste framdrift i arbeidet med ny offentlig tjenestepensjon.

• Arbeidstakerne vil ha svar om offentlig tjenestepensjon

Forhandlinger til høsten

Rett før helga fikk de svar fra arbeidsministeren:

– Jeg tar sikte på at jeg høsten 2017 vil ta initiativ til en avsluttende prosess med mål om å komme fram til enighet om en løsning om offentlig tjenestepensjon med partene. Jeg legger opp til at prosessen skal ha rom for at resultatet forankres i organisasjonene, skriver Hauglie.

• Slik unngår du pensjons-smellen

Forsiktig optimist

Fagforbundets leder, Mette Nord, er avventende, men positiv til videre forhandlinger om en ny offentlig tjenestepensjonsordning.

– For oss i Fagforbundet er den eneste måten å gjøre dette på gjennom reelle forhandlinger som leder fram til en tariffavtalt ordning som medlemmene kan stemme over. Vi er ikke sikre på om det er dette Hauglie mener med sin formulering, sier Fagforbundets leder Mette Nord til forbundets hjemmeside.

– Det er viktige prinsipper det handler om. Blant Fagforbundets medlemmer er det en overvekt av kvinner, nesten åtte av ti medlemmer er kvinner og mange av dem jobber deltid. Det er viktig at også disse arbeidstakerne får en pensjon de kan leve av. Derfor må pensjonsordningen være livsvarig. Mange av medlemmene har fysisk tøffe jobber. Det er viktig at en ny pensjonsordning for disse gruppene gjør det mulig for dem å gå av med en anstendig pensjon. Dessuten er det viktig at folk har en mest mulig forutsigbar pensjon, sier Mette Nord.

• Alle parter sa ja til å diskutere offentlig pensjon

Ingen endring før hovedoppgjøret 2018

Forhandlingene kollapset for et knapt år siden, på grunn av spørsmålet om avtalefesting av en ny ordning, og at arbeidstakerne ikke fikk gehør for at de skal ha streikerett på endringer i pensjonssystemet.

En samlet arbeidstakerside i offentlig sektor står fast på dette kravet. Dermed kan det se ut til at det ikke blir endringer av tjenestepensjonsordningen for ansatte i offentlig sektor denne tariffperioden, og at en ny løsning tidligst kan komme på plass i hovedoppgjøret våren 2018.

• Dette må du vite om pensjon

• Slik lever du godt som pensjonist

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy