JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet gir 9,5 millioner kroner i valgkampstøtte til Ap, SV og Sp

Fagforbundet mener det er så viktig å bidra til et regjeringsskifte i høst at forbundet har bevilget 9,5 millioner kroner til de rødgrønne partiene Ap, SV og Sp.

2017022310043020230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Foran stortingsvalget for fire år siden ga forbundet 7,9 millioner i valgkampstøtte til de samme tre partiene. I går innstilte forbundsstyret på å øke denne summen til 9,5 millioner kroner.

Summen fordeler seg slik:

• Arbeiderpartiet: 5 millioner kroner.

• SV: 2,25 millioner kroner.

• Senterpartiet: 2,25 millioner kroner.

Her er andre som har gitt valgkampstøtte så langt i 2017.

Fellesskap og utvikling

– Når vi ser de store skattelettelsene som Høyre- og Frp-regjeringen gir til de rikeste, er det utrolig viktig å få til et regjeringsskifte, slik at pengene kan bli brukt til fellesskapets beste og utviklingen av velferdssamfunnet, og ikke sendes rett i lommene til Stein Erik Hagen og andre rikfolk, sier forbundsleder Mette Nord til VG.

Med dette stikket henviser hun til at mange næringslivstopper gir økonomisk støtte til Høyre og Frp, og at flere oversikter viser at de samme næringslivstoppene har fått over 200 millioner kroner i skattelette med Høyre/Frp-styre.

– Det er blant andre våre medlemmer som må betale prisen for dette når de stiller opp med moderasjon i lønnsoppgjørene for å vise ansvar i en tid der mange er arbeidsledige, fortsetter Mette Nord.

Lang tradisjon

Fagbevegelsen har lang tradisjon for å støtte Arbeiderpartiet økonomisk, og dette har alltid skjedd i full åpenhet gjennom bevilgninger på LO-kongresser og forbundenes besluttende organer. Etter hvert har også andre partier fått støtte, blant annet har Senterpartiet fått penger foran hvert valg etter 2007 som følge av det rødgrønne samarbeidet.

Også SV har fått økonomisk støtte i mange år, og på LO-kongressen for fire år siden fikk partiet Rødt for første gang en bevilgning på 200.000 kroner.

Borgerlig støtte

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO ga i mange år økonomisk støtte til Høyre, men sluttet på 2000-tallet.

Men privatpersoner og selskaper gir penger til de borgerlige partiene. Før 2013 kunne partiene selv velge om de ville offentliggjøre hvem som støttet dem økonomisk, men etter en endring i partiloven må nå all slik støtte rapporteres. Opplysningene om valgkampstøtte til partiene finnes på en egen nettside:

Her finner du alle privatpersoner, selskaper og organisasjoner som har gitt partistøtte: Partifinansiering.no

Blant de største giverne er investoren Christen Sveaas med 2,5 millioner kroner til Høyre, 1,5 mill. til Frp og 1 mill. kroner til Venstre, og Stein Erik Hagen gjennom selskapet Canica AS med 1,378 millioner kroner til Høyre og 500.000 kroner til Frp (valgkampbidrag i 2013).

Ifølge Store norske leksikon mottok Høyre 26 millioner kroner i valgkampstøtte før forrige stortingsvalg fra privatpersoner, selskaper og organisasjoner, mens Arbeiderpartiet mottok 20,6 millioner kroner.

Her kan du lese mer om partienes finansiering i 2015 fra Statistisk sentralbyrå.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy