Fagforbundet glade for å beholde Innlandet
INNLANDET: Fagforbundet Innlandet er den største arbeidstakerorganisasjonen i Innlandet, med kontor i Moelv. Helene Harsvik Skeibrok, leder av Fagforbundet Innlandet, kommer fra Hamar-området av Innlandet. (Arkivfoto)
Birgit Dannenberg
Fagforbundet Innlandet er fornøyd for at Innlandet fylkeskommune består, men håper fylkeskommunen tar innover seg tilbakemeldingen fra både ansatte og borgere. – Der det er muligheter for arbeidsplasser i distriktene, må arbeidsplassene opprettholdes, sier leder Helene Skeibrok.
leif.martin.kirknes@fagbladet.no
I dag ble det bestemt. Fylkestinget i Innlandet går inn for å beholde Innlandet som én fylkeskommune framfor å reversere det tilbake til en Hedmark / Oppland-lignende struktur.
Noe kontroversielt er det, i en folkeavstemning var det en knepen ledelse blant dem som ønsket seg mot skilsmisse. 50,7 prosent mot 48,1 – resten var usikre. Oppland trakk snittet over mot skilsmisse-flertall: Mens bare 44 prosent av hedmarkingene som deltok i avstemningen ønsket å oppløse Innlandet, sa 56 prosent av opplendingene det samme.
Men nå er det altså spikret igjennom, folkeavstemning til tross: Innlandet vil bestå.
Fornøyde i Fagforbundet
Fagforbundet i Innlandet støtter avgjørelsen.
– Medlemmene i den fylkeskommunale fagforeningen har ytret at de ønsker ro og ikke mer omstilling. De har ikke helt kommet på plass etter omorganiseringen som har vært til nå, sier Helene Harsvik Skeibrok, leder av Fagforbundet Innlandet.
Hun påpeker at det har vært korona-kaos oppe i det hele. Mange ansatte i fylkeskommunen synes det ville vært krevende å måtte stå i enda flere år med omstilling.
– Samtidig er det mange av dem som også synes det er krevende med den nye, store organisasjonen. Disse tilbakemeldingen må politikerne ta på alvor og se om det er mulig å gjøre noe med, for å bedre byggingen av Innlandet. Det gjelder også distriktspolitisk. Å sørge for at det blir tjenester i hele landet og ikke bare sentralisering.
Ikke enstemmig
Hun legger til at det i Fagforbundet i Innlandet, som i Innlandet for øvrig, har vært delte meninger. Av de 41 fagforeningene i Innlandet var det 21 som svarte på den interne høringsrunden i regionen. Seks av dem tok ikke stilling til saken, fem av dem ønsket skilsmisse og ti av dem ønsket å beholde Innlandet.
– Vi hadde en høringsrunde med fagforeningene våre i regionen. Flertallet der ønsket å beholde Innlandet, sier hun.
Arbeidsplasser og arbeidsoppgaver
– Det som kanskje har vært et av de sentrale argumentene til dem som har ønsket seg skilsmisse, er vel at de små risikerer å bli enda mindre i et system som er enda større?
– Det er jo det som er frykten, at de som er ute i periferien allerede, blir enda mer i periferien. Det har vi vært klare på i samarbeidsmøter med Arbeiderpartiet, at de må sørge for at distriktene blir ivaretatt. Der det er muligheter for arbeidsplasser i distriktene, må arbeidsplassene opprettholdes, og det må vurderes mulighet for også nye arbeidsplasser ute i distriktene der det er mulig, sier Skeibrok.
Hun legger til en oppfordring til regjeringen:
– I tillegg må fylkeskommunen få tildelt flere oppgaver, slik det var forespeilet i forbindelse med regionreformen. Nå har vi jo en regjering som absolutt bør ha alle forutsetninger for å gjøre noe med det.
INNLANDET FYLKESKOMMUNE: Her fra hovedkvarteret i Lillehammer. Tilsvarende hovedkvarter er å finne i Hamar.
Leif Martin Kirknes
Det er jo det som er frykten, at de som er ute i periferien allerede, blir enda mer i periferien.
Helene Harsvik Skeibrok, leder i Fagforbundet Innlandet