JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innlandet fylke:

Fagforbundet Innlandet vil beholde det nye fylket

INNLANDET: Fagforbundet Innlandet vil ikke splitte opp fylket

INNLANDET: Fagforbundet Innlandet vil ikke splitte opp fylket

Merete Jansen

Mens Fagforbundet i Viken gikk for oppløsning, går flertallet i Fagforbundet Innlandet motsatt vei.

2022021008412620220210084126

helge@lomedia.no

Det har stormet rundt spørsmålet om Viken skal bestå eller splittes opp. Nå går det mot det sistnevnte.

Det er også høy temperatur i Innlandet om det samme spørsmålet. En utbryter fra Arbeiderpartiet, Erik S. Winther, snudde fylkestinget. Dermed blir det en folkeavstemning om spørsmålet.

En digital folkeavstemning starter torsdag og varer en uke. Stemmerettsalderen er 16 år.

Frykter oppsplitting

Fagforbundet Innlandet organiserer arbeidstakere hovedsakelig i offentlig sektor og en rekke virksomheter i privat sektor, og har 34.500 medlemmer i hele Innlandet. En høringsrunde blant de ulike fagforeningene har gitt ulike svar på om Innlandet fylkeskommune bør deles eller ikke. 21 svar har kommet inn.

* 10 foreninger vil fortsatt beholde Innlandet.

* 5 vil tilbake til Hedmark- og Oppland fylke.

* 6 har ingen bestemt mening om saken.

Fagforbundet frykter blant annet oppsplitting og privatisering ved en oppdeling av fylke.

– I sammenslåingsprosessen fikk Fagforbundet gjennomslag for at flere oppgaver som var satt ut i egne selskaper, skulle det nye fylket ta tilbake i egen organisasjon med egne ansatte. Ved en oppdeling er det bekymringer for at tjenester som vurderes bedre når Hedmark og Oppland gjør det sammen, blir satt ut i diverse selskapsformer. Samferdsel og kollektivtrafikken er blant disse tjenestene, heter det i høringsuttalelsen.

Et alternativ er interkommunale selskap eller AS.

– Det vil i så tilfelle i mindre grad være folkestyrt. Dette kan få store konsekvenser for ansatte og muligheten til å få kollektivtjenesten i egen regi, mener Fagforbundet Innlandet.

– På den ene siden ser fagforeningene nytten av å være sammen fordi det øker kvaliteten på tjenesten og er økonomisk effektivt. På den andre siden er det bekymring om sentralisering og at distriktene vil komme dårligere ut enn byene, heter det videre.

Ansatte vil ikke oppløse

Fagforbundet Innlandet fylkeskommune er fagforeningen for de fylkeskommunalt ansatte, og har avgitt en egen høringsuttalelse. Tilbakemeldingene her er noe delt, men konklusjonen kan sies å være entydig.

– Et stort flertall av våre medlemmer ønsker ikke oppløsning av Innlandet fylkeskommune. Det har vært en lang omstillingsprosess for de ansatte i fylkeskommunen, og mange ser med gru på en eventuell ny lang omstilling. Når det gjennomføres store endringer, enten av politisk eller administrativ art, bør dette baseres på åpenhet, fakta og god forankring. Dette var ikke tilfelle i forkant av vedtaket i Stortinget da Hedmark og Oppland ble slått sammen. Det er vanskelig for innbyggerne å si om det er fakta som framkommer i debattene som skjer nå rundt en eventuell oppdeling av Innlandet, heter det videre i uttalelsen fra de ansatte.

Virksomhetsovertakelse

Fagforbundet mener at det i forkant av en eventuell søknad om oppdeling bør legges tung vekt på hvordan de fylkeskommunale oppgavene løses best. Og at reglene for virksomhetsoverdragelse skal gjøres gjeldende.

Konklusjon: En oppløsning av Innlandet vil få store kostnadsmessige konsekvenser både økonomisk og menneskelig. Ressursene bør brukes på forbedring av tjenestene til innbyggerne og heller vurdere å desentralisere flere oppgaver til fylkeskommunen fra staten, mener Fagforbundet.

– Fagforbundet Innlandet har en stor medlemsmasse, og vi har respekt for de som eventuelt vil stemme annerledes en vår konklusjon. Selv om tilbakemeldingen er delt er flertallet i Fagforbundet Innlandet for å videreføre Innlandet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy