JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet mener at innbyggerne blir lurt i Steigen

DEMOKRATI? Denne saken handler om hvordan ting blir gjort, sier hovedtillitsvalgt Rirmor Hansen i Steigen.

DEMOKRATI? Denne saken handler om hvordan ting blir gjort, sier hovedtillitsvalgt Rirmor Hansen i Steigen.

Ingeborg Vigerust Rangul

Nå forhandles det om kommunesammenslåing, selv om innbyggerne sa nei.

2016110310434020230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Innbyggerne i den lille kystkommunen Steigen sa i juni nei til å slå seg sammen med Bodø og fem andre nordlandskommuner. Nå forhandles det på nytt, denne gangen om en sammenslåing med Bodø, uten ny folkeavstemning. Fagforbundet Steigen mener at innbyggerne blir lurt.

Det er ikke alle enig i. Arbeiderpartiet mener at det har kommet fram nye argumenter for å gå videre med å drøfte sammenslåing, uten å bryte noen løfter. Et ekstraordinært kommunestyremøte vedtok å gå videre uten noen ny folkeavstemming om temaet, og sist mandag møttes de to kommunene til forhandlinger.

– Kommunesammenslåingen er et kupp

Frykter for demokratiet og arbeidsplassene

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Steigen, Rigmor Hansen, er oppgitt.

– Denne saken dreier seg ikke om vi skal slå oss sammen med Bodø eller ikke, men om hvordan ting blir gjort, sier Hansen.

– Kommunen har hatt en folkeavstemning og fått et resultat. Likevel går et flertall i kommunestyret inn for å forhandle på nytt. I tillegg avviser de et innbyggerinitiativ om ny folkeavstemning etter at de nye forhandlingene med Bodø er over. Jeg frykter for lokaldemokratiet vårt og råderetten over egen offentlig eiendom.

Hansen ser ikke for seg at politikere som må pendle til Bodø for å delta på bystyremøter vil holde lenge. Avstandene er store og det er tidvis værhardt.

– Det er heller ikke godt å tenke på at flere kan bli arbeidsledige i en slik prosess. Jeg frykter at flere administrative stillinger blir overflødige. Kanskje stillinger på økonomi, drift og jordbruk.

Inspirert av Steigen: Sortland beholder sine renholdere

Store avstander mellom Steigen og Bodø

Steigen har rundt 2500 innbyggere og kommunesentrumet ligger i Leinesfjord. Her ligger videregående skole, Steigentunet med helse- og omsorgstjenester, matbutikken, post i butikk, Norges minste vinmonopol, frisør, klesbutikk og bruktmarked. I tillegg til Vertshuset.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AVSTAND: Det er langt fra idylliske Steigen til Bodø.

AVSTAND: Det er langt fra idylliske Steigen til Bodø.

Wikipedia.org

Bodø på sin side har rundt 53.000 innbyggere, flyplass, kulturhus og er endestasjon på Nordlandsbanen.

Fra Steigen til Bodø tar det over tre timer i bil. Veien går gjennom kommunene Hamarøy, Sørfold og Fauske og et utall tunneler. På vinterstid er veien over Kråkmo-fjellet værhard, og solide brøytestikker viser vei. Det går i tillegg båt mellom de to kommunene som tar rundt en time.

Ny bok refser kommunereformen

Kritisk økonomisk situasjon

Steigen står oppført på Robek-lista – et register om betinget godkjenning og kontroll som omfatter kommuner i økonomisk ubalanse. Disse kommunene blir satt under statlig administrasjon, og må dermed ha godkjenning fra Kommunal- og regionaldepartementet for å ta opp lån eller inngå langsiktige leieavtaler.

Kommunens løpende driftsutgifter ligger rundt ti millioner kroner høyere enn driftsinntektene, og ved utgangen av 2016 ligger den an til å ha et akkumulert underskudd anslått til 28 millioner kroner.

Rigmor Hansen sier at ja-folkets eneste argument for å gå til Bodø er økonomi.

– Økonomien kan snu seg. Nå vokser næringslivet.

Hun viser til at Cermaq bygger nytt lakseslakteri i Steigen i tillegg til smoltanlegget.

Ordfører: – Kommunereformen skaper a- og b-kommuner

Kritisk til hverandre

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har gitt kommunene som ønsker det en ny frist ut året til å gjenoppta forhandlingene om sammenslåing. Det er denne muligheten politikerne i Steigen nå benytter seg av.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ØKONOMI: – For oss dreier det seg om å gripe muligheter, sier Fred Eliassen i Steigen Ap.

ØKONOMI: – For oss dreier det seg om å gripe muligheter, sier Fred Eliassen i Steigen Ap.

Ingeborg Vigerust Rangul

Fred Eliassen sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet. Han er glad på vegne av partiet for at de tar en ny runde.

– For oss dreier det seg om å gripe muligheter. Vi har hatt en rådgivende folkeavstemning, men det er forskjell på å forhandle med sju kommuner og nå bare Bodø.

Han kan ikke forstå hvorfor Fagforbundet, som den største arbeidstakerorganisasjonen, har trukket seg fra de videre forhandlingene som de burde vært en naturlig del av, spesielt siden dette handler om arbeidsplasser.

Frp vil ikke la folket bestemme

– Fakta er nedsnakket

Eliassen mener at fakta omkring er sammenslåing er nedsnakket og det er sådd tvil om situasjonen er så alvorlig som den er.

– Jeg ser ikke hvordan vi skal få budsjettet for 2017 i havn. Vi kan måtte legge ned tre skoler, legge ned en sykehjemsavdeling og kutte i kulturskole og fritidstilbud. Det betyr at 15–20 stillinger i grendeskolene forsvinner. Det blir en spiral som bygger ned kommunen. Da er det bedre at 3–5 stillinger fra administrasjonen forsvinner.

Eliassen mener at en sammenslåing mellom Steigen og Bodø vil utløse 60 millioner kroner i tilskudd fra staten, pluss reformpenger den dagen de blir en kommune.

– Går vi i kompaniskap med Bodø, vil de 60 millionene stå til disposisjon for de to kommunene allerede i 2017.

Eliassen sier også at Steigen har den høyeste vann- og kloakkavgiften i Nordland og at det nå er snakk om å øke eiendomsskatten med 50 prosent.

– Det sier jeg personlig nei til. Hvilken attraktiv kommune blir vi da? Det er de folkevalgte som til sjuende og sist må ta ansvaret og få budsjettet i havn. Arbeiderpartiet slår ring rundt skole og barnehage, og vil beholde grendeskolene.

I fjor sa folket nei - nå blir det sammenslåing likevel

Tviler på at løftene blir holdt

– Fagforbundet vil ikke gå mot folkets meninger og standpunkter i saken, og har derfor valgt å ikke bli med i en ny forhandlingsdelegasjon nettopp av hensyn til det folket stemte for. Vi organiserer 233 medlemmer i Fagforbundet Steigen, sier Rigmor Hansen.

I dag er det Utdanningsforbundet som representerer fagforeningene i forhandlingene med Bodø. Hansen synes det er beklagelig at enkelte politikere går mot sitt eget vedtak som ble fattet for ikke mer enn to måneder siden.

– Når vi ser på det som har skjedd, virker det som om et vedtak ikke står lenger enn til et nytt blir fattet. Det lover ikke godt for de løftene som blir gitt i prosessen med sammenslåing, sier Rigmor Hansen.

Fylkesmannens ønsker

Fylkesmannen i Nordland, Hill-Marta Solberg, har lagt fram sitt forslag til sammenslåing:

Narvik og Evenes

Moskenes, Flakstad, Vestvågøy

Røst, Værøy og Bodø

Fylkesmannen foreslår videre prosesser i disse kommunene:

Tjeldsund med Harstad

Ballangen med Narvik

Tysfjord med Narvik og Hamarøy (forslaget går ut på å dele Tysfjord mellom Narvik og Hamarøy)

Steigen med Bodø

64 prosent sa nei til sammenslåing

• I desember 2015 starter forhandlingene der sju kommuner forhandlet fram en intensjonsavtale med Bodø som sentrum.

• Våren 2016 blir det holdt fire folkemøter i Steigen kommune.

• En intensjonsavtale ble ferdig forhandlet og underskrevet av ordførerne 10. mai 2016.

• Folket skulle få si sitt gjennom en rådgivende folkeavstemning 13. juni 2016. Resultatet blir et oppmøte på i overkant av 59 prosent, der 64 prosent av deltakerne sier nei til sammenslåing.

• I begynnelsen av september holdes det et nytt kommunestyremøte hvor flertallet i kommunestyret Arbeiderpartiet, Venstre og Høyre fremmer å ta initiativ til tosidige forhandlinger om kommunesammenslåing med Bodø kommune.

• På ekstraordinært kommunestyremøte i oktober avviser kommunestyret et innbyggerkrav om folkeavstemming før ny avtale med Bodø behandles i kommunestyret, hvor 280 av Steigens 2180 stemmeberettigede innbyggere hadde undertegnet kravet. Dette reagerer Bodø Arbeiderparti på.

• Flertallet i kommunestyret forhindrer at ordfører Asle Schrøder fra Senterpartiet og motstander av kommunesammenslåing med Bodø, skal lede kommunens forhandlingsutvalg. Varaordfører Arne B. Vaag, tilhenger av en sammenslåing, får dette oppdraget.

• Bodø Arbeiderparti stiller også spørsmål om hvorfor ikke ordfører Asle Schrøder i Steigen skal lede forhandlingene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy