JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet og kristelig barnehagekjede saksøker hverandre

KONFLIKT: Fagforbundet har stevnet Akasia, mens selskapet har stevnet 90 av sine ansatte i en konflikt som i hovedsak dreier seg om pensjonsordninger. (Illustrasjonsfoto)

KONFLIKT: Fagforbundet har stevnet Akasia, mens selskapet har stevnet 90 av sine ansatte i en konflikt som i hovedsak dreier seg om pensjonsordninger. (Illustrasjonsfoto)

Hans Henrik Torgersen

Det er full konflikt mellom Fagforbundet og det kirkelige barnehageselskapet Akasia i Bergen. Forbundet har stevnet selskapet for arbeidsretten, og Akasia har svart med å stevne 90 ansatte for tingretten.

2017032814005020230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Bergen kirkelig fellesråd har skilt ut deler av virksomheten i flere aksjeselskaper, blant annet Akasia Barnehage AS, Akasia Kirke og Gravplass AS og Akasia Eiendomsforvaltning AS.

Fagforbundet Bergen har stevnet disse tre selskapene for arbeidsretten for brudd på tariffavtalen. Også arbeidstakerorganisasjonen Utdanningsforbundet og Delta har stilt seg bak søksmålet.

Bakgrunnen er at Akasia ikke reserverte seg mot at de ansatte fikk med seg betingelsene i tariffavtalene sine da de ble overført fra fellesrådet og over til Akasia som ny arbeidsgiver.

Kyrkja storeigar i barnehagar

– Hadde rett til å beholde pensjonsavtaler

Ifølge Fagforbundet hadde medlemmene rett til å beholde sine pensjonsavtaler, mens Akasia mener de har lov til å bruke en hjemmel i arbeidsmiljøloven som gir dem rett til å melde de ansatte ut av den tariffestede pensjonsordningen de hadde og inn i en pensjonsordning som Akasia selv hadde opprettet.

– Selv om selskapet hadde reservert seg, mener vi at de ikke uten videre hadde anledning til å melde de ansatte ut av den tariffestet pensjonsordningen.

– Når de ikke reserverte seg, hadde de i hvert fall ingen mulighet til å gjøre dette, mener påtroppende leder av Fagforbundets forhandlingsenhet, Tone Faugli.

– Vi mener vi har gjort alt etter lovverket. De som har kommet dårligere ut, har blitt kompensert for dette, sier administrerende direktør i Akasia, Ove-Christian Fredriksen, til NRK.

Ville ikke ha saken i arbeidsretten

Saken er prinsipiell, og nå havner den i retten. Fagforbundet og Akasia er også uenige om hvilken rettsinstans som er den rette til å løse konflikten.

Fagforbundet har stevnet Akasia for arbeidsretten for brudd på tariffavtalen, mens Akasia mener saken handler om en fortolkning av arbeidsmiljøloven, og at den derfor skal behandles i tingretten.

Akasia har forsøkt å stanse behandlingen i arbeidsretten, men den har avvist kravet om stans, og kommer til å behandle tvisten. Saken er imidlertid utsatt.

Tingrettsbehandlingen er berammet til august i år.

Stevnet 90 ansatte for tingretten

– Det er veldig tøft for de ansatte å bli stevnet for retten av arbeidsgiveren sin på denne måten, mener både Tone Faugli og lederen i Fagforbundet Bergen, Sara Bell.

– De fleste jobber i en av Akasias barnehager, og det kan ikke være lett å ha et slikt søksmål hengende over seg samtidig som de skal være positive og gi barna en trygg og god hverdag, mener de.

Ove-Christian Fredriksen forstår at de ansatte oppfatter situasjonens om krevende:

– Vi mener saken handler om lovfortlolkning og skal føres for en sivil domstol og ikke arbeidsretten. Vi hadde ikke mulighet til å nå fram med en sak i tingretten ved å stevne Fagforbundet, vi måtte stevne juridiske personer. Da måtte vi dessverre gå til det skrittet å stevne en gruppe ansatte, sier han til NRK.

– Akasia hadde et valg. De kunne ha latt saken gå for arbeidsretten, så hadde de sluppet å stevne sine egne ansatte, mener Fagforbundets Tone Faugli og Sara Bell.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy