JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet og LO og saksøkte kommune som lyste ut deltidsstillinger

Eline Lønnå, Magasinet for fagorganiserte

Fagforbundets tillitsvalgte mente Trysil kommune brøt hovedtariffavtalen da den lyste ut ni deltidsstillinger. Det endte med rettssak.

2016120913184220230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Hovedtariffavtalen har en bestemmelse som sier at det som hovedregel skal tilsettes i full stilling.

Da Trysil kommune for tre år siden lyste ut ni deltidsstillinger ved hjemmetjenesten i Slettmoveien, mente Fagforbundet at kommunen hadde brutt denne bestemmelsen.

Forbundet mente at kommunen hadde et omfattende fast udekket behov for arbeidskraft, og at det burde være mulig å lyse ut færre fulle stillinger i stedet for så mange på deltid.

Kommunen og kommunenes interesseorganisasjon KS mente imidlertid at det lå innenfor avtalens bestemmelse å lyse ut stillingene.

I slutten av oktober møttes partene i det begge mener er en svært prinsipiell sak i arbeidsretten.

– Innenfor arbeidsgivers styringsrett

– KS forstår bestemmelsen slik at det er en plikt for arbeidsgiver til å vurdere om det kan tilsettes i heltid. I tillegg til denne vurderingsplikten foreligger det som hovedregel en plikt til å drøfte når arbeidsgiver finner at det skal tilsettes i deltid. Dersom arbeidsgiver finner at det må tilsettes i deltid på grunn av turnusplanlegging eller ressurssituasjonen for øvrig, ligger det altså innenfor arbeidsgivers styringsrett å bestemme det, sier KS-advokat Gry Brandshaug Dale som prosederte saken for KS og Trysil kommune.

Samtidig legger hun til at KS er opptatt av å bidra til en heltidskultur og at kommunene som utgangspunkt skal ha flest mulig fulle stillinger.

– Bestemmelsen vil bli satt ut av spill

Fagforbundet og LO er ikke enig i at utlysningen ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett.:

LO og Fagforbundet mener kommunen begrunner utlysingen av deltidsstillinger med forhold som har med turnusplanlegging og ressurser å gjøre. I anførslene til arbeidsretten sier de at dette ikke er tilstrekkelig til å avvike fra hovedregelen. Derfor mener både LO og Fagforbundet at minst én eller flere av stillingene skulle vært utlyst som full stilling.

«Dersom slike begrunnelser er akseptable, er hovedregelen om tilsetting i full stilling lite effektiv – og tariffbestemmelsen er langt på vei satt ut av spill», skriver de i sine anførsler til arbeidsretten.

Dom i saken er ventet 20. desember.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy