Debatten om Rødt-støtte
Fagforbundet Oslo har signert avtale med Rødt
SAMARBEID: Fra venstre: Anna Elisabeth Uran (2. nestleder Fagforbundet Oslo), Vidar Evje (politisk sekretær), Roger Dehlin (1. nestleder FF Oslo), Mikkel Øgrim (leder i Rødt Oslo) og Rødts bystyrepresentanter i Oslo Eivor Evenrud, Negar Enayati og Bjørnar Moxnes.
Brage Aronsen
– Det er viktig å samarbeide med hele venstresiden, sier Roger Dehlin i Fagforbundet Oslo, som også har spist kake med Ap og SV.
ola.tommeras@fagbladet.no
Mens debatten går om Fagforbundet sentralt skal støtte valgkampen til Rødt, signerer Fagforbundet Oslo samarbeidsavtale med Rødt Oslo. Det er den siste avtalen av en rekke slike avtaler som har blitt signert over hele landet.
Kontrasten fra lokallagene er stor til Fagforbundet sentralt. Forbundsledelsen vil avvente landsmøtet i Rødt før en avgjørelse om eventuell økonomisk støtte til partiets valgkamp. Fagforbundets leder Mette Nord uttalte tirsdag at partiets prinsipprogram slik det er utformet i dag, ikke er forenlig med Fagforbundets politikk. Hun vil se an hvilken kurs Rødts landsmøte velger.
Fagforbundet Oslo har nå inngått samarbeidsavtale med både Oslo SV, Arbeiderpartiet i tillegg til Oslo Rødt.
• Les også: Hvorfor er Rødt glemt?
HÅND I HÅND: Mens debatten raser om Fagforbundet sentralt skal støtte Rødts valgkamp, markerte Fagforbundet Oslo og Rødt Oslo ny samarbeidsavtale med kake.
Brage Aronsen
– Samarbeid med hele venstresiden
Avtalen med SV ble signert på mandag denne uken. Tirsdag var det duket for kakefest med Rødt.
– For Fagforbundet Oslo er det viktig å samarbeide med hele venstresiden, og kjernen på venstresiden er slik vi ser det, Arbeiderpartiet, SV og Rødt, kommenterer 1. nestleder Roger Dehlin i Fagforbundet Oslo.
Dehlin forteller at i Oslo har forbundet hatt lange tradisjoner for samarbeid med alle de tre partiene på venstresiden.
– Jeg mener en samlet venstreside er en fordel nasjonalt så vel som lokalt. Vi står sterkere sammen, sier han.
Har samarbeidet i mange saker
Leder av Rødt Oslo, Mikkel Øgrim Haugen, mener at partiets strategiske posisjon i Oslo gjør et nært samarbeid naturlig.
– Vi har samarbeidet med Fagforbundet Oslo i en rekke saker etter valget i 2015, uten at vi hadde en formell avtale. Dette har vært saker som er viktige for både oss og Fagforbundet, sier han, og viser til kommunal drift av barnehager og kommunal overtakelse av renovasjonen etter Veireno-skandalen.
– Med denne avtalen får vi et formelt samarbeid og fast møtepunkt for å diskutere felles saker. Fagforbundet har kunnskap som er nyttig for oss mens vi har en vippeposisjon i bystyret som er nyttig for Fagforbundet, sier Øgrim Haugen.
Må drøfte saker med Fagforbundet
I avtalen skisserer partene at det skal oppprettes et faglig politisk samarbeidsutvalg og at det skal avholdes møter minst hvert kvartal.
Rødt forplikter seg til å drøfte relevante saker med Fagforbundet før behandling i bystyret, og begge parter er forpliktet til å invitere hverandre til konferanser og møter hvor det er relevant for samarbeidspartneren å være.
Strategisk viktig lokalt
På spørsmål om hvorfor han tror Rødt og Fagforbundet står så nært mange steder lokalt, men ikke sentralt, sier Øgrim Haugen:
– Rødt er strategisk viktig mange steder lokalt. I Oslo har vi tre mandater og sitter i en vippeposisjon. Vi er nøkkelen til å løse mange saker, påpeker han. Han tror samarbeidet kan bli tettere også sentralt om Rødt kommer over sperregrensa og inn på Stortinget.
– Fagforbundet burde vurdere å bruke anledningen til å dra Arbeiderpartiet mot venstre. Kommer vi inn på Stortinget, så er det en god mulighet for det, påpeker han.
– Dere er ikke redd for at Rødt havner i lomma på Fagforbundet?
– Vi føler ikke at vi binder oss til makta. Avtalen vi har inngått er veldig tydelig på at vi er begge helt uavhengige organisasjoner. Samarbeidet er til for å drøfte saker som angår både Rødt og Fagforbundet, saker der vi har felles interesse og mål.
Her har Fagforbundet lokalt formalisert avtale med Rødt:
•Telemark
• Nordland
• Oslo
• Narvik
• Bodø