JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet savner lovfesting av barne- og ungdomsarbeidere i barnehagene

BEMANNINGSNORM: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen foreslår en bemanningsnorm i barnehagene og flere barnehagelærere, men forslaget inneholder ikke en lovfesting av at minst 25 prosent at de ansatte skal ha fagutdanning som barne- og ungdomsarbeidere, slik Fagforbundet har krevd.

BEMANNINGSNORM: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen foreslår en bemanningsnorm i barnehagene og flere barnehagelærere, men forslaget inneholder ikke en lovfesting av at minst 25 prosent at de ansatte skal ha fagutdanning som barne- og ungdomsarbeidere, slik Fagforbundet har krevd.

Kathrine Geard

Regjeringen foreslår en bemanningsnorm i barnehagene, og den vil øke antall barnehagelærere. Men den går ikke inn for å lovfeste at barnehagene i tillegg må ansette barne- og ungdomsarbeidere.

2017062214303520230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Da rammeplanen for barnehager ble lansert i vår, sa Fagforbundets leder i Seksjon kirke, kultur og oppvekst, Mette Henriksen Aas, at alt som styrker arbeidet i barnehagene er bra, men at hun ønsket seg en bemanningsnorm og en lovfesting av at barnehagene skulle ha minst 25 prosent fagutdannede barne- og ungdomsarbeidere. Dette har lenge vært et krav fra forbundet.

Flere barnehagelærere – mindre voksentid

Flere voksne

Nå lanserer regjeringen en bemanningsnorm, men forslaget inneholder ikke en lovfesting av fagutdannede ansatte, bare en skjerping av pedagognormen, det vil si flere barnehagelærere.

Ifølge Fagforbundet går regjeringen heller ikke langt nok i den foreslåtte bemanningsnormen.

Utdanningsministere Torbjørn Røe Isaksen vil ha en voksen pr. tre barn under tre år og en voksen pr. seks barn over tre år.

Fagforbundets mener at en bemanningsnorm burde ha en voksen pr. to barn under tre år og en voksen pr. fem barn over tre år.

Fagarbeiderne ikke nevnt i barnehagenes nye «grunnlov»

Pedagognorm

I høringsnotatet som kunnskapsdepartementet sendte ut i ettermiddag foreslås det en bemanningsnorm, og i tillegg en pedagognorm som sier at det skal være minst en pedagogisk leder pr. sju barn under tre år, og minst en pedagogisk leder pr. 14 barn over tre år.

Departementet foreslår også at det skal være en plikt for barnehageeier og skoleeier å samarbeide om barnas overgang fra barnehage til skole og SFO.

– Vi foreldre vet at de ansatte er det viktigste i barnehagen. Men vi må ha flere barnehagelærere for å sikre et godt faglig innhold også, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Aftenposten.

– I dag er kravet at 33 prosent av de ansatte i barnehagen må være barnehagelærere. Vi skjerper det til 43 prosent. Samtidig er det Høyres mål at vi skal komme opp i 50 prosent, sier Røe Isaksen.

I tidligere intervjuer om barnehagenes bemanning har Mette Henriksen Aas sagt at Fagforbundet er enig i at det bør være 50 prosent barnehagelærere. Samtidig har hun understreket at dette forutsetter en bemanningsnorm i tråd med Fagforbundets krav, som også er den normen som barnehagelovutvalget, ledet av Kjell Erik Øie, i sin tid anbefalte.

– Likt for alle

– I dag er det store forskjeller i bemanningen til barnehager. Der bemanningen er lav, har de ansatte dårligere mulighet til å gi alle barna god oppfølging og et godt tilbud. Med en nasjonal norm vil vi sikre at alle barn får mange nok voksne rundt seg uavhengig av hvilken barnehage de går i, sier Røe Isaksen.

Høringsfristen er 13. oktober, og departementet legger opp til at forslaget kan tre i kraft fra 1. august neste år.

Ifølge høringsnotatet viser statistikk fra 2016 at bemanningskravet allerede er oppfylt i kommunale barnehager. I de private barnehagene mangler det fortsatt voksne for å oppfylle kravet fullt ut.

Samtidig vil også kommunale barnehager få økte utgifter fordi kravet til antall barnehagelærere er skjerpet.

I statsbudsjettet for 2017 ble det bevilget 172 millioner kroner til flere barnehagelærere, og i revidert budsjett ble disse midlene overført til kommunenes rammetilskudd for å dekke den kommende skjerpingen av pedagognormen.

Fra 1, januar 2016 har private barnehager krav på 100 prosent av det kommunale barnehager i gjennomsnitt får som tilskudd fra kommunene. Dermed mener departementet at alt er lagt til rette for at også private barnehager kan ha den samme andelen barnehagelærere som de kommunale.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy