Fagforbundet skuffet over blågrønt samarbeid i Moss

Frank Bergflødt, hovedtillitsvalgt i Moss kommune, er skuffet og overrasket over at Miljøpartiet De Grønne velger å samarbeide med de borgerlige partiene i Moss.

Frank Bergflødt, hovedtillitsvalgt i Moss kommune, er skuffet og overrasket over at Miljøpartiet De Grønne velger å samarbeide med de borgerlige partiene i Moss.

Ola Tømmerås

Fagforbundet i Moss frykter tøffe nedskjæringer i helse- og omsorgssektoren etter at Miljøpartiet De Grønne valgte Høyre og Frp som sine samarbeidspartnere.

2015092910005120151002120601

simen.grimsrud@fagbladet.no

Etter to uker med sonderinger og forhandlinger landet til slutt Miljøpartiet De Grønne på borgerlig side i Moss. Dermed fortsetter Høyres Tage Pettersen som ordfører i østfoldbyen. Partiet danner flertall med Frp, Venstre, KrF og MDG.

– Jeg er overrasket. Hvor mange arbeidsplasser vil MDG selge for noen sykkelstier, sier en skuffet Frank Bergflødt, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Moss.

– Frykter en rå linje

Etter fire år med borgerlig styre, kjempet Bergflødt og de tillitsvalgte for seier til opposisjonen i østfoldbyen. Fagforbundet har vært svært kritiske til hvordan Moss kommune har blittt styrt de siste årene, blant annet at driften av Orkerød sykehjem ble satt ut til private. Der har sykehjemsleger sluttet i protest etter ett år med privat drift.

I tillegg til konkurranseutsetting har det blitt kuttet i budsjettene til helse- og omsorgssektoren. I mai ble 155 ansatte kalt inn til såkalte kartleggingssamtaler. Nå frykter Frank Bergflødt at MDG går med på å kutte hardere i sektoren.

– I forrige periode var det en del privatisering. Det jeg frykter mest nå er en råere linje med budsjettkutt og at ansatte blir overtallige, sier Bergflødt.

Forundret over MDGs valg

Før valget var lederen i MDG Moss klar på at sykehjem passer dårlig for kommersialisering:

– De som bor på sykehjem er ofte ikke i stand til å kreve sin rett. Da kan vi ikke ha kommersielle driftere som styrer etter profitt. Vi ønsker ikke at folks pensjonspenger går til skatteparadis, sa Trond Valde, leder i Miljøpartiet De Grønne i Moss, til frifagbevegelse.no.

Nå tror Bergflødt at MDG går med på store kutt i helsesektoren.

– Jeg er redd for at uerfarenheten deres kan bli utnyttet på en slik måte at de havner i skvis og tar feil beslutninger, sier Bergflødt.

– MDG har hele tiden fastholdt at de er et blokkuavhengig parti. Hvordan kan du da være overrasket?

– Før valget svarte de rødgrønne partiene og MDG på 19 spørsmål fra Fagforbundet i Moss om blant annet arbeidsliv og privatisering. Svarene lå veldig tett opptil Aps og Rødts svar.

– De borgerlige partiene svarte ikke i det hele tatt. Da forundrer det meg at de får mer igjen for samarbeidet med de blå, sier Bergflødt.

– Vi er mest opptatt av miljø

Jonas Sjolte, MDGs førstekandidat i Moss, er klar på at partiet har prioritert miljø framfor andre saker når de har forhandlet om makta i østfoldbyen.

– Å løse trafikkproblemene i Moss er viktig. Vi mener det må satses på kollektivtransport, sykkel og gange i stedet for dyre veiprosjekter. Det har vi prioritert, sier Sjolte.

Han legger ikke skjul på at MDG-politikerne i byen er uerfarne, som Fagforbundets Bergflødt hevder.

– Men vi er sterke motstandere av kommersialisering av helsetilbudene, og skal kjempe mot så godt vi kan.

– Hvis dere er imot kommersialisering, hvorfor inngår dere samarbeid med partier som jobber for det?

– Fordi vi er mer opptatt av miljø. Det er vår viktigste sak, sier Sjolte.

Frp-samarbeid har skapt reaksjoner

Han sier partiet fortsatt mener det samme om privatisering og arbeidsliv som de sa før valget, men vil ikke gå ut med hva som er forhandlet bort i avtalen med de borgerlige partiene.

– Jeg kan ikke snakke om politikken i avtalen før den er offentlig, sier Sjolte.

Sjolte kan imidlertid røpe at MDG først forhandlet med Arbeiderpartiet, SV og sentrumspartiene.

– Det var vårt førstevalg, men vi klarte dessverre ikke å lande en avtale.

– Hvorfor klarte dere ikke det?

– Vi ble langt på vei enige med den røde fløyen om miljøpolitikken, men vi fikk dessverre ikke landet hele pakka. Det er ikke bare vi som var part i avtalen, sier Sjolte, som mener MDG kunne levd godt med miljøpolitikken til begge blokkene.

Han legger ikke skjul på at samarbeidet med Frp har skapt reaksjoner.

– Allerede da vi fikk vite valgresultatet, og vi lå på vippen, skjønte vi at vi måtte skuffe halvparten av velgermassen. Det er medaljens bakside når du er på vippen, mener han.

Også Arbeiderpartiet i Moss er skuffet over MDGs valg.

Vi har hatt lange og tidkrevende forhandlinger og stått på døgnet rundt. Jeg er skuffet, men det er bare å erkjenne at miljøalliansen valgte å gå til de borgerlige, sa Arbeiderpartiets ordførerkandidat Hanne Tollerud til Moss Avis.

– MDG velger rødgrønt 9 av 10 ganger

Miljøpartiet De Grønnes valg av partnere i Moss hører med til sjeldenhetene, viser en gjennomgang NRK har gjort. Av 37 lokalpolitiske avtaler MDG har inngått lokalt, er partier fra venstresiden involvert i 33. Det har fått enkelte til å hevde at partiet ikke er blokknøytralt:

– Når de i all hovedsak velger venstresiden, så synes jeg det er vanskelig for dem å hevde at de er blokkuavhengige. De har et langt stykke igjen før de kan kalle seg det, sa Yngve Brox, gruppeleder i Trondheim Høyre, til NRK.

I Tønserg vippet MDG til borgerlig side og sikret Høyre og Fremskrittspartiet fortsatt makt i vestfoldbyen. Med på laget er også KrF.

– Jeg tror opposisjonen nå vil "konkurrere" om å føre en god miljøpolitikk, og da kan vi få en situasjon der alle partier jobber for et bedre miljø, sa lokallagsleder Kjell Anders Lier i MDG til NRK da avtalen ble signert.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy