HOPPENDE GLADE: Endelig går det an å arrangere fysiske møter igjen! Jeanette Lea Romslo og Victoria De Oliveira jubler og lover samtidig at folk kommer til å merke at "ungdommen" er til stede på landsmøtet senere i år.
Leif Martin Kirknes
leif.martin.kirknes@fagbladet.no
På landsmøtet til Fagforbundet i år vil det være fem egne «ungdomsrepresentanter», det vil si tillitsvalgte under 30 år, som skal tale den yngre gardes sak på dette viktige møtet der Fagforbundets vyer, politikk og retning for de neste tre åra skal vedtas.
Denne uken har Fagforbundet Ung hatt sin første sentrale fysiske konferanse etter koronaen, og der ble det blant annet valgt hvilke tillitsvalgte som får den æren, og deres varaer.
{f1}
I tillegg ble det holdt debattkurs på Utøya for å preppe både disse og et knippe øvrige ungdomstillitsvalgte i forkant av landsmøtet og andre viktige arrangementer der det fattes vedtak.
Og det er nettopp «ungdommens» representasjon i Fagforbundets ulike styrende organer som er blant kampsakene for Fagforbundet Ung på landsmøtet.
– Vi har jobbet over lengre tid med å øke vår representasjon i ulike fora, forteller ungdomsleder Victoria de Oliveira (30).
KURS: Et knippe unge tillitsvalgte, ledere- og nestledere i regionene, møtes denne uka blant annet for å få trening i debattering fra talerstol.
Leif Martin Kirknes
Snart 50.000 under 30
At det trengs ungdommelige krefter inn i styrer og stell mener Fagforbundet Ung er åpenbart. Nestleder Jeanette Lea Romslo (23) har regnet ut snittalderen på forbundsstyret og arbeidsutvalget i Fagforbundet, og selv om både hun og Oliveira trekker snittet ned, er det likevel tett oppunder 60 år.
Hun har ikke finregnet på alderssnittet til landsstyret, men mener det ikke er vanskelig å se at det også der er flere som er over 50 enn under 30.
Samtidig nærmer forbundet seg 50.000 unge medlemmer. Oliveira hører ofte at «ungdommen er framtida», men påpeker at ungdommen også er her og nå. Dermed må disse få plass, også nå.
– Fagforbundet Ung skal være en rådgivende stemte til forbundet. Da er vi også avhengige av å være der rådene gis, påpeker Oliveira.
– Er det et problem at folk blir sittende på sine verv i år etter år uten å slippe nye krefter til?
– Det er bra at vi har folk som kan være engasjerte lenge og som kan være med og bidra lenge. Samtidig må det være rom for at flere unge folk kan komme inn og også bli lenge. Når vi fyller 30 blir vi «pensjonerte ungdomstillitsvalgte» og forsvinner ut av organisasjonen. Der bør det være rom for å få oss inn i andre roller i styrene, sier Oliveira.
UNGDOMSLEDELSEN: Victoria De Oliveira og Jeanette Lea Romslo.
Leif Martin Kirknes
Sprell-garanti
Hun tror ungdommen kan være med på å friske opp debatter og diskusjoner.
– Ungdommer representerer kanskje noe som er litt rebelsk og annerledes. Det tror jeg viktig, og at det skaper diskusjoner og debatt, som igjen skaper utvikling. Denne utviklingen må Fagforbundet ha hvis vi skal være relevante for den generasjonen om 10–20 år, sier Oliveira.
Hun legger til at hun oppfatter at forbundet som organisasjon, og forbundets tillitsvalgte, er opptatt av ungdomsarbeidet, selv om det kan være forskjellige meninger om hvordan arbeidet skal foregå.
– Kan du gi en ungdommelig sprell-garanti på landsmøtet?
– At man skal merke at det er unge folk i salen – det skal jeg love! sier Oliveira.
– Vi kan garanterer at også forbundsstyret og landsstyret merker at ungdommen er her, legger Romslo til.
Trygge tillitsvalgte
Derav blant annet debatt- og talerstol-kurset på Sundvollen denne uka, sånn at de unge røstene er rustet til å ta ordet etter den lange korona-dvalen som blant annet har forskjøvet landsmøtet som egentlig skulle gå av stabelen i 2021. Koronaen har også gjort det vanskelig å skolere de unge tillitsvalgte skikkelig.
– Den jobben har vi begynt på, og det blir ekstra viktig opp mot de besluttende møtene vi skal ha i år, sier hun, og peker også på LO-kongressen som er like om hjørnet.
– Denne uken drar vi på Utøya og skal ha tale- og debattrening, for å trygge folk til å gå på talerstolen og tørre å ta debatten. Det er dessverre slik at vi unge noen ganger kan bli møtt med hersketeknikker, som kan være litt ubehagelig hvis du aldri har vært med i et sånt fora før. Da må vi trygge folk slik at de rister det av seg og kjører på med sin egen greie, sier Oliveira.
FOREDRAG: Tirsdag var kursdeltakerne på Sundvollen, mens onsdag og torsdag dro de til Utøya for omvisning og videre kursing.
Leif Martin Kirknes
Ung-agenda
Det er etter et vedtak ved forrige landsmøte i 2017 at «ungdommen» fikk innvilget fem egne mandater. Pensjonistene har også fem egne.
Etter landsmøtet i høst vil Fagforbundet Ung ha en egen konferanse der de meisler ut sin politikk for de kommende åra. Men den vil basere seg på det Fagforbundet vedtar på sitt landsmøte, og derfor er det viktig for ungdommen å få gjennom sine saker der.
Det er rimelig å anta at forbundets regioner sender noen av sine yngre tillitsvalgte til landsmøtet, og det er også å forvente, skal vi tro Oliveira og Romslo. Men disse er da sendt for å representere sin region, og vil i de fleste tilfeller ha sin stemme bundet med utgangspunkt i regionens interesser.
Likeså kommer Oliveira og Romslo også til å være på landsmøtet med tale- og stemmerett, siden de sitter i forbundets landsstyre, men da sitter de i salen først og fremst for å jobbe i tråd med landsstyrets interesser.
Derfor er de fem «historiske» ungdomsdelegatene viktige for å fronte de unges interesser.
– Vi representerer litt forskjellige interesser alt ettersom hva man er valgt inn til landsmøtet som. Er man i en region, har man et ansvar overfor regionen. Jeg og Victoria har et ansvar overfor landsstyret. Men disse fem får et ansvar overfor ungdommen, den mer frie «ungdomsrøsten», forklarer Romslo.
SOSIALT: Fysiske møter gir også muligheten til å snakke mer sammen mellom slagene. Her er leder Victoria De Oliveira i samtale med forrige leder Mats Monsen.
Leif Martin Kirknes
Dette er ungdomsdelegatene
• Linn Christin Pedersborg, f. 1991, Fast medlem i sentralt ungdomsutvalg
• Alexander Liane, f. 1994, 1. vara til sentralt ungdomsutvalg
• Andrea Westbye, f. 1994, Teater og scene, Kostymesyer den norske Opera og Ballett, ungdomstillitsvalgt/plasstillitsvalgt
• Aron Hagos, f. 1995, Studentkontakt Oslo
• Marthe Sofie Torbjørnsen, f. 2000, Spekter Helse, Helsefagarbeider, Ungdomstillitsvalgt Vestre Viken
Vara i rekke:
• Hans Opstvedt, f. 1992, Post og Finans, Postbud, Ungdomstillitsvalgt i Vest Post og Finans
• Ruth Vik Olsen, f. 2000, Studentkontakt Vestland
• Mathias Otto Nilssen, f. 1992, Barn- og ungdomsarbeider, Ungdomsutvalget Viken
• Vilde Antonie Sundfær, f. 1998, Studentkontakt Trøndelag
• Marius Øvrebøe, f. 1999, Helsefagarbeider, Ungdomsutvalget Trøndelag
Noen av de unge landsmøtedelegatene var til stede da dette bildet ble tatt. Bak fra venstre, Aron Hagos, Alexander Liane og Jeanette Lea Romslo. Foran fra venstre Linn Christin Pedersborg, Victoria De Oliveira, og Ruth Vik Olsen.
Martine Grymyr, Fagforbundet
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal