Fagforbundet vil beholde avtalen som arbeidsministeren vil skrote

VIL BEHOLDE ATALEN: Fagforbundets leder Mette Nord er ikke enig i at avtalen om inkluderende arbeidsliv skal skrotes. Strukturelle endringer tar tid og skroting vil bli mer kostbart.

VIL BEHOLDE ATALEN: Fagforbundets leder Mette Nord er ikke enig i at avtalen om inkluderende arbeidsliv skal skrotes. Strukturelle endringer tar tid og skroting vil bli mer kostbart.

Kjell Werner/ANB

– IA-avtalen koster, men svekkes arbeidslinja og sykefraværet øker og vi ikke får integrert ulike grupper i arbeidslivet, da er spørsmålet er om det ikke vil koste mer å kutte avtalen enn det koster å beholde den, mener Fagforbundets leder Mette Nord.

2017121113545320171211135453

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Mette Nord sier at det er områder innen avtalen om inkluderende arbeidsliv som er et nitidig strukturert arbeid med god forankring mellom partene.

– Fornyelse er et positivt element inn, eller en endring i avtalen, men den kan ikke bare skrotes. Å få ned sykefraværet og få funksjonshemmede i jobb og eldre til å stå lenger er strukturelle endringer. Dette er tunge prosesser, og her finnes det ikke noe "quick fix", sier Mette Nord.

Vil ikke forlenge avtalen

Staten har brukt 21 milliarder på avtalen om inkluderende arbeidsliv, uten at målene er nådd, mener arbeidsminister Anniken Hauglie. Hun vil ikke forlenge avtalen slik den er i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INNSPILL: Anniken Hauglie  ber partene komme med innspill til en eventuell fornying av IA-avtalen.

INNSPILL: Anniken Hauglie ber partene komme med innspill til en eventuell fornying av IA-avtalen.

Sissel M. Rasmussen

IA-avtalen er en trepartsavtale mellom staten og partene i arbeidslivet. Målet er å få ned sykefraværet, inkludere flere funksjonshemmede i arbeidslivet og å få flere eldre arbeidstakere til å så lengre i jobb.

Utløper om et år

Hauglie sier til Dagens Næringsliv at sykefraværet bare er halvert og at nedgangen flatet ut i 2012. Antall funksjonshemmede i jobb har ikke økt en millimeter, og eldre arbeidstakere står bare lengre i jobb på grunn av pensjonsavtalen og ikke på grunn av IA-avtalen, mener hun.

IA-avtalen utløper om et år, høsten 2018.

Hauglie sier videre til Dagens Næringsliv at hun er åpen for en fornying av avtalen. Men da må det tenkes nytt og hun ber partene komme med innspill.

Åpne for endringer

LOs andre nestleder, Roger Haga Heimli, sier til Dagens Næringsliv at de ønsker å beholde en avtale, men at de ikke har tatt stilling til hvilke og hvor omfattende endringer de kan tenke seg.

Administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen, sier at de ikke har tatt formelt stilling til hva som bør gjøres, men at de deler synet om at noe bør gjøres. Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, er enig i at man må være åpen for å vurdere nye virkemidler.

De største årlige utgiftene er finansiering av 490 årsverk i NAV arbeidslivsenter som disponeres av IA-bedrifter og 330 millioner i tilretteleggings-tilskudd til bedrifter.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy