MEKTIG ORGANISASJON: – Innbyggerne ønsket ikke gigantfylket, det gjorde heller ikke de ansatte, heter det i høringsuttalelsen fra Fagforbundet Viken. Organisasjonen er en av de største i Viken, med nær 72.000 medlemmer og 56 fagforeninger spredt over hele fylket. Bildet er fra 2019.
Kathrine Geard
helge@lomedia.no
– Det vil være det beste både for innbyggerne og demokratiet. Fordelene ved å oppløse Viken veier tyngre enn ulempene både for innbyggere, de ansatte og økonomien i de aktuelle fylkene, heter det i høringsuttalelsen om oppdeling/oppløsning som regionstyret i Fagforbundet enstemmig vedtok mandag.
– En så stor fylkeskommune gir et demokratisk underskudd. Det gir mindre engasjement og færre som deltar i de demokratiske prosessene, sier nestleder i Fagforbundet Viken, Ivar Romundstad til FriFagbevegelse.
Skal Viken bestå eller oppløses? En samlet fagbevegelse vil splitte opp Viken. Nå er også Akershus Ap i ferd med å snu
«Normale» størrelser
Fagforbundet Viken er en av de største organisasjonene i Viken, med nær 72.000 medlemmer og 56 fagforeninger spredt over hele fylket. Fylkeslaget har hatt en bred demokratisk involvering i arbeidet med høringen.
Det vises blant annet til at Viken, med over 1.250.000 innbyggere, er den klart største fylkeskommunen i landet og at fylket er nesten dobbelt så stort som de nest største fylkeskommunene.
De nest største fylkeskommunene er Vestland og Oslo med henholdsvis vel 636.000 og vel 693.000 innbyggere.
Altså bare halvparten av den størrelse Viken har, heter det i uttalelsen.
De øvrige har fra vel 240.000 til 479.000 innbyggere.
– Om Viken skulle bli oppdelt i Akershus, Buskerud og Østfold, vil Akershus fortsatt bli blant de tre største fylkeskommunene. Buskerud og Østfold vil ha relativ normal størrelse å regne for en fylkeskommune i Norge med rundt 300 000 innbyggere, vises det til.
Kommentar: «Velgere blir lurt dersom Viken består»
Færre engasjerer seg
Andre grunner som det vises til er:
• Dagens inndeling samsvarer ikke med valgkretsene.
• Størrelsen på Viken har ført til at det er færre politikere som engasjeres i fylkesting og i fylkeskommunens styrer og utvalg. Mange kommuner har i dag ingen representasjon i fylkestinget.
• Sentralisering fører til svakere tilhørighet, og at færre engasjerer seg i det regionale arbeidet. Avstanden fra Hemsedal til Halden er stor, og avstanden mellom beslutning og grasrota er blitt større.
– Vi mister nærhet til beslutninger og kunnskap om lokale forhold på veien. Ved å flytte beslutningene nærmere folk, vil det også gi et bedre grunnlag for at viktige beslutninger kan tas på dette nivået, mener Fagforbundet Viken.
Egen organisasjon
Dette har også smittet over på Fagforbundets organisasjon.
– Gjennom to år i Fagforbundet Viken har vi sett at det har blitt en stor utfordring å få til et godt og nært samarbeid med tillitsvalgte og arbeidsgivere når lokalkunnskapen ikke er god nok, og avstandene er lange. Kortere avstander, mindre miljø, og en mer felles kultur gjør det lettere å treffes og å få kjennskap til og å løse hverandres utfordringer, hevder Fagforbundet Viken.
Sammenslåingen har dermed påvirket Fagforbundet negativt.
– Vi vil tro at også mange andre foreninger har de samme utfordringer i det store Viken.
Fagforbundet Viken viser også til at sammenslåingen ble gjennomført ved tvang, uten utredning og konsekvensanalyse.
– Viken er et for stort fylke og i utgangspunktet er det lite hensiktsmessig og en dårlig konstruksjon. Innbyggerne ønsket ikke gigantfylket, det gjorde heller ikke de ansatte, heter det.
– Det er feil å etablere store regioner uten felles identitet i befolkningen, mot befolkningens og det regionale nivåets ønske. 19 av de innspillene vi har mottatt fra våre fagforeninger konkluderer med at Viken bør oppløses, en av fagforeningene mener Viken bør bestå, heter det i uttalelsen.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen