JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal Viken bestå eller oppløses?

Fagforbundet vil løse opp Viken: – En så stor fylkeskommune gir et demokratisk underskudd

MEKTIG ORGANISASJON: – Innbyggerne ønsket ikke gigantfylket, det gjorde heller ikke de ansatte, heter det i høringsuttalelsen fra Fagforbundet Viken. Organisasjonen er en av de største i Viken, med nær 72.000 medlemmer og 56 fagforeninger spredt over hele fylket. Bildet er fra 2019.

MEKTIG ORGANISASJON: – Innbyggerne ønsket ikke gigantfylket, det gjorde heller ikke de ansatte, heter det i høringsuttalelsen fra Fagforbundet Viken. Organisasjonen er en av de største i Viken, med nær 72.000 medlemmer og 56 fagforeninger spredt over hele fylket. Bildet er fra 2019.

Kathrine Geard

Fagforbundet i Viken, med sine nær 72.000 medlemmer og 56 fagforeninger, anbefaler at Viken løses opp og at de tre opprinnelige fylkene Akershus, Buskerud og Østfold gjenopprettes. 

2022020208240920220202082410

helge@lomedia.no

– Det vil være det beste både for innbyggerne og demokratiet. Fordelene ved å oppløse Viken veier tyngre enn ulempene både for innbyggere, de ansatte og økonomien i de aktuelle fylkene, heter det i høringsuttalelsen om oppdeling/oppløsning som regionstyret i Fagforbundet enstemmig vedtok mandag.

– En så stor fylkeskommune gir et demokratisk underskudd. Det gir mindre engasjement og færre som deltar i de demokratiske prosessene, sier nestleder i Fagforbundet Viken, Ivar Romundstad til FriFagbevegelse.

Skal Viken bestå eller oppløses? En samlet fagbevegelse vil splitte opp Viken. Nå er også Akershus Ap i ferd med å snu

«Normale» størrelser

Fagforbundet Viken er en av de største organisasjonene i Viken, med nær 72.000 medlemmer og 56 fagforeninger spredt over hele fylket. Fylkeslaget har hatt en bred demokratisk involvering i arbeidet med høringen.

Det vises blant annet til at Viken, med over 1.250.000 innbyggere, er den klart største fylkeskommunen i landet og at fylket er nesten dobbelt så stort som de nest største fylkeskommunene.

De nest største fylkeskommunene er Vestland og Oslo med henholdsvis vel 636.000 og vel 693.000 innbyggere.

Altså bare halvparten av den størrelse Viken har, heter det i uttalelsen.

De øvrige har fra vel 240.000 til 479.000 innbyggere.

– Om Viken skulle bli oppdelt i Akershus, Buskerud og Østfold, vil Akershus fortsatt bli blant de tre største fylkeskommunene. Buskerud og Østfold vil ha relativ normal størrelse å regne for en fylkeskommune i Norge med rundt 300 000 innbyggere, vises det til.

Kommentar: «Velgere blir lurt dersom Viken består»

Færre engasjerer seg

Andre grunner som det vises til er:

• Dagens inndeling samsvarer ikke med valgkretsene.

• Størrelsen på Viken har ført til at det er færre politikere som engasjeres i fylkesting og i fylkeskommunens styrer og utvalg. Mange kommuner har i dag ingen representasjon i fylkestinget.

• Sentralisering fører til svakere tilhørighet, og at færre engasjerer seg i det regionale arbeidet. Avstanden fra Hemsedal til Halden er stor, og avstanden mellom beslutning og grasrota er blitt større.

– Vi mister nærhet til beslutninger og kunnskap om lokale forhold på veien. Ved å flytte beslutningene nærmere folk, vil det også gi et bedre grunnlag for at viktige beslutninger kan tas på dette nivået, mener Fagforbundet Viken.

Egen organisasjon

Dette har også smittet over på Fagforbundets organisasjon.

– Gjennom to år i Fagforbundet Viken har vi sett at det har blitt en stor utfordring å få til et godt og nært samarbeid med tillitsvalgte og arbeidsgivere når lokalkunnskapen ikke er god nok, og avstandene er lange. Kortere avstander, mindre miljø, og en mer felles kultur gjør det lettere å treffes og å få kjennskap til og å løse hverandres utfordringer, hevder Fagforbundet Viken.

Sammenslåingen har dermed påvirket Fagforbundet negativt.

– Vi vil tro at også mange andre foreninger har de samme utfordringer i det store Viken.

Fagforbundet Viken viser også til at sammenslåingen ble gjennomført ved tvang, uten utredning og konsekvensanalyse.

– Viken er et for stort fylke og i utgangspunktet er det lite hensiktsmessig og en dårlig konstruksjon. Innbyggerne ønsket ikke gigantfylket, det gjorde heller ikke de ansatte, heter det.

– Det er feil å etablere store regioner uten felles identitet i befolkningen, mot befolkningens og det regionale nivåets ønske. 19 av de innspillene vi har mottatt fra våre fagforeninger konkluderer med at Viken bør oppløses, en av fagforeningene mener Viken bør bestå, heter det i uttalelsen.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy