Fagforbundet viser muskler i valgkampen

NTL-leder John Leirvaag konstaterer at det er «storesøster» Mette Nord fra Fagforbundet som er motor i valgkampen.

NTL-leder John Leirvaag konstaterer at det er «storesøster» Mette Nord fra Fagforbundet som er motor i valgkampen.

Anette Karlsen

Fagforbundet har startet valgkampen, og i går holdt valgkampgeneral Mette Nord et oppildnende innlegg for NTLs landsstyre.

2015061212000020150616134604

may.berg@lomedia.no

Fagforbundet skal kjøre bobil land og strand rundt i foran kommune- og fylkestingsvalget og kjempe for gode offentlige tjenester. Med et valgkampbudsjett på minst 16 millioner kroner, inkludert partistøtten, har Fagforbundet store muskler å bruke i valgkampen.

– Vi skal turnere hver eneste kommune, lover Mette Nord.

Et forspill til 2017

Fagforbundet vil ha rødgrønne kommuner. De vil ha politikere som vil drive velferdstjenester i offentlig regi og med egne ansatte, og som evner å holde høyrepolitikken på avstand fram til et politisk skifte i 2017.

– Denne valgkampen er på en måte et forspill til valgkampen i 2017. Vi skal bruke de to åra fram til da på systematisk utvikling av politikk, i samspill med Ap, SV og Sp, sier Nord.

Fagforbundet gir valgkampstøtte til de tre rødgrønne partiene. Rødt får ingen støtte, men Nord viser til at det er samarbeid lokalt enkelte plasser.

Miljøpartiet de grønne er et «wildcard» som ikke vil tone flagg, og som Nord derfor synes det er vanskelig å forholde seg til.

– Folk er mer lydhøre

Hun konstaterer at det er lettere å snakke om politikk på arbeidsplassene etter et par år med Høyre og Frp i regjering.

– Folk er mer lydhøre når vi snakker om konkurranseutsetting nå enn før, sier Nord.

Medlemsmassen har gått merkbart til venstre. Oppslutningen om Arbeiderpartiet har økt fra 43 prosent før siste stortingsvalg til 73 prosent på den siste målingen, selv om det for tida «er mørke skyer over meningsmålingene».

Fagbevegelsen, med nesten en million medlemmer, har «trøkk» nok til å utgjøre en forskjell. Nord påpeker at Fagforbundet og NTL har mye å kjempe sammen for.

– Det som skjer i kommunene, berører alle landets innbyggere, også NTL-medlemmer. Selv om de ikke skal velge arbeidsgiverne sine, så skal de velge lokalpolitikere som skal utvikle lokalsamfunnene de bor i. Og det som skjer av strukturendringer i kommunesektoren, det rammer også statsforvaltningen og statens ytre etater, sier Nord.

Nord har 100 % støtte i NTLs landsstyre

– Det er en kamp om samfunnsutviklingen, om vi skal ha en sterk offentlig sektor, eller om markedet skal overta offentlig sektor gjennom privatisering og konkurranseutsetting, sa forbundssekretær Julie Lødrup.

Hun er i ferd med å forberede NTLs valgkamp, som kommer til å ha et mer beskjedent omfang.

Oppfordrer til deltakelse

NTL-leder John Leirvaag oppfordrer medlemmene til å delta på lokale arrangementer, engasjere seg i sakene og bruke stemmeretten sin.

– Vi skal ikke leie våre medlemmer til valglokalene og peke på hvilken stemmeseddel de skal bruke. Vår anbefaling til medlemmene kommer til å være å stemme på de partier som mener det samme som oss i velferdsspørsmål og i forhold til lønns- og arbeidsvilkår. NTL mener at offentlig velferd skal utøves av offentlig ansatte. Da bør vi bruke stemmene våre på de partiene som vil ha offentlig velferd i offentlig regi, utført av offentlig ansatte. Og det er i kommunene veldig mye av denne velferden skal leveres, sier Leirvaag.

Hans melding til NTL-medlemmer er:

– Engasjer dere i lokalpolitikken landet rundt, engasjer dere i partiene og følg nøye med på hva partiene har i sine lokale valgkampprogrammer. Still gjerne spørsmål før du bestemmer deg for hva du skal stemme på, men bruk for all del stemmeretten!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy