Børge Benum, advoktat i Fagforbundet, er fornøyd etter dommen i Høyesterett om at et kvinnelig medlem får etterbetalt 150.000 kroner i lønn. Dette kommer etter at kommunen erkjente at hun var arbeidstaker og ikke oppdragstaker.
Fagforbundet
bjorn.grimstad@fagbladet.no
– For oss ble dette full seier. Vårt medlem fikk maksimalt av det hun kunne få, med etterbetalt lønn og etterinnmelding i kommunens tjenestepensjonsordning. Og Fagforbundet sitter igjen med en høyesterettsdom som kan anvendes i flere saker med etterbetalingskrav.
Det sier Fagforbundets advokat, Børge Benum, etter at Høyesterett slo enstemmig fast på onsdag at en avlaster skal ha etterbetalt alle ytelser minst tre år tilbake i tid. Kvinnen får utbetalt 150.000 kroner i lønn pluss pensjon.
Kvinnen, som er medlem i Fagforbundet, jobbet som avlaster i helse- og omsorgstjenestene i Audnedal kommune fra august 2012 til august 2017. Hun hadde i denne perioden kortvarige arbeidsavtaler, de fleste på et halvt år.
Kvinnen mente hun var arbeidstager og ikke oppdragstager. Mot slutten av 2016 krevde hun derfor etterbetaling av lønn og pensjon. Men kommunen hun jobbet for var kun villig til å etterbetale fra den datoen kravet ble framsatt og ikke tilbake i tid. Denne slutningen kom også Kristiansand tingrett fram til. Dermed anket Fagforbundets advokater dommen.
Spørsmålet Høyesterett tok stilling til, var dermed hvor langt tilbake en arbeidstaker i slike tilfeller kan kreve opptjente økonomiske ytelser etterbetalt. Dommen kommer som den tredje i en rekke av lignende saker i Høyesterett.
Benum er både fornøyd og lettet. Fagforbundets advokat hevder at dommen kommer til å få stor betydning for hele det norske arbeidslivet. Han forteller at Høyesteretts dom slår fast at arbeidsgivere som bryter loven må forvente betydelige etterbetalingskrav fra berørte arbeidstakere.
– For Fagforbundet vil denne høyesterettsdommen ha stor betydning i saker som for eksempel Aleris/Stendi-saken, hvor vi er i en ankeprosess, forteller han.
Avlaster III-dommen
I november 2016 fikk kvinnen hjelp av Fagforbundet til å kreve fast ansettelse og etterbetaling av lønn og feriepenger.
Kommunen tilbød kvinnen midlertidig ansettelse, men nektet å betale lønn tilbake i tid.
I Kristiansand tingrett ble Audnedal kommune dømt til å betale kvinnen 8000 kroner i lønn, ubekvemstillegg, feriepenger og overtidstillegg.
Fagforbundet anket dommen til Høyesterett.
Høyesterett uttaler i dommen fra 15. oktober i år at det i slike tilfeller ikke er grunnlag for å etablere passivitetsregler utover foreldelseslovens regler på tre år.
Dette følger i rekken av to lignende dommer i Høyesterett:
I «Avlasterdommen» fra 2013 slo Høyesterett fast at en avlaster for en familie med særlig tyngende omsorgsbehov skulle anses som arbeidstaker, ikke som oppdragstaker.
I juni 2016 fikk Fagforbundet i «Avlaster II-dommen» igjen medhold i Høyesterett om at avlastere skal anses som arbeidstakere, ikke oppdragstakere.
Kilde: Fagforbundet.no
70/30
Agnes Bridge Walton
Viktig avlastning: Da Vibecke fikk vite at Helsedirektoratet hadde stoppet støtten til PIOs personlige ombud, ble hun forbanna og bestemte seg for å si fra:.- Et personlig ombud avlaster både pårørende og den det gjelder, fordi du slipper å involvere dine nærmeste i et vanskelig liv. Følelsen av å komme seg på beina på egen hånd, bør heller ikke undervurderes. Jeg tror det har en helsegevinst i seg selv, mener Vibecke (53). Her sammen med personlig ombud Joakim Serpinsky.
Rønnaug Jarlsbo
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
Jonas Fagereng Jacobsen
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold
Helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana. Hun frykter dårligere pensjon og mindre jobbsikkerhet dersom arbeidsplassen hennes blir satt ut på anbud.
Paul S. Amundsen