JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny oljeskatt:

Fagforbundets leder: – Oljepakken sikrer sysselsettingen og gir et verdifullt bidrag til det grønne skiftet

Leder Mette Nord i Fagforbundet savner en handlekraftig regjering som sørger for investeringer og økt satsing i det grønne skiftet.

Leder Mette Nord i Fagforbundet savner en handlekraftig regjering som sørger for investeringer og økt satsing i det grønne skiftet.

Jan-Erik Østlie

Leder Mette Nord i Fagforbundet kommer med en advarsel til de i Ap som går i rette med redningspakken for oljeindustrien.

2020060914320920200609143221

helge@lomedia.no

– Morgendagens problemer løses ikke hvis vi sitter med 400.000 arbeidsledige. Offentlig sektor er avhengig av en velfungerende industri for å få inn skatter og avgifter. Det jeg savner er en handlekraftig regjering som sørger for investeringer og økt satsing i det grønne skiftet, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

Klare premisser

I forlengelsen av et nesten historisk kort og digitalt representantskapsmøte i LO, påpeker Nord at redningspakken for oljeindustrien legger klare premisser for sysselsettingen blant annet innenfor leverandørindustrien.

Fire dager på overtid ble opposisjonen og regjeringspartiene til slutt enige mandag denne uken. Den brede avtalen om oljeskatt på Stortinget innebærer blant annet strenge krav til kutt i klimautslippene fra norsk sokkel. Oljebransjen må halvere klimautslippene innen 2030.

– Oljepakken gir ikke bare en kortvarig effekt med øyeblikkstiltak, men ser også framover mot det grønne skiftet i kraft av teknologi og lagring og fangst av karbon. I tillegg legger den sterke føringer for bruk av lærlinger. Det er mange elementer i pakken som sikrer sysselsettingen, samt leverandørindustrien som skal være så sentral i det grønne skiftet, sier Nord.

Svarer med skattelette

Overfor TV 2 hevder AUF-leder Ina Libak at det er feil vei å gå å bruke fellesskapets penger på å ta risiko for oljeselskaper i en tid hvor Norge trenger omstilling og investering i jobber for framtiden.

Ifølge Jan Halvor Vaag Endrerud i AUF signaliserer partiledelsen at de nærmer seg regjeringen og går vekk fra de unge som ser etter partier som representerer dem. Nord mener kritikken må rettes mot regjeringen, ikke Arbeiderpartiet.

– I stedet for skattelette, burde regjeringen sørget for investeringsfond for å stimulere til økte investeringer i grønn teknologi. Regjeringen har i altfor lang tid lent seg på at markedet skal fikse dette. Deres svar på krisa har vært skattelette, påpeker hun.

– Vedvarende ledighet er skadelig for velferdssamfunnet. Jeg oppfatter at pakken både sikrer sysselsetting og har med seg perspektiver for framtida og grønn teknologi, sier Mette Nord.

Kort talerliste

I tillegg til Nord var det bare tre representanter som tok ordet under det digitale representantskapsmøtet. Blant dem var Asle Aase. Han er leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund. Aase mener fengselsansatte ikke har fått den anerkjennelsen de fortjener, og går nærmest for lut og kaldt vann. Heldigvis er det få innsatte og ansatte som er smittet av Covid-19, påpekte han.

– Vi forventer både en handling i det kommende lønnsoppgjøret og en anerkjennelse for den jobben som ingen ser, men som gjøres hver dag, sa han.

Christoffer Beckham er forbundsleder i Handel & Kontor. Mange av hans medlemmer ble regnet som samfunnskritiske for å holde hjulene i gang. Nå ønsker han et risikotillegg for dem som jobber i front.

Permittering i 52 uker

Han tok til orde for fortsatt kamp for 52 ukers permitteringslengde, og mener det er spesielt viktig for forbundets medlemmer i luftfarten. Han ønsker seg også en bred og stor venstreside i regjering etter valget neste år.

Forbundsleder i Fellesorganisasjonen, Mimmi Kvisvik, snakket om å sikre likestillingsarbeidet som et partssamarbeid. Hun mener kommunene må få økonomiske muskler til å føre Norge ut av krisen på en god måte.

– De som har det vanskeligst fra før, får det ikke enklere gjennom og etter en krise, påpekte hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy