Fagforbundets medlemmer vant, men Oslos anke blir behandlet i Høyesterett

ANKET: Fem Fagforbundsmedlemmer vant jobbene sine tilbake i hybelhuset for rusavhengige, men nå har Høyesteretts ankeutvalg bestemt at Oslo kommunes anke skal behandles.

ANKET: Fem Fagforbundsmedlemmer vant jobbene sine tilbake i hybelhuset for rusavhengige, men nå har Høyesteretts ankeutvalg bestemt at Oslo kommunes anke skal behandles.

Bjørn A. Grimstad

Fem ansatte, som Oslo kommune nektet å ta med seg da de overtok driften av et hybelhus, vant i oktober jobbene sine tilbake i lagmannsretten. Nå går saken videre til Høyesterett.

2015012912000020150205154424

per.flakstad@fagforbundet.no

Oslo kommune ville ikke ha med de ansatte da den i fjor overtok driften av hybelhuset for rusavhengige som Kirkens bymisjon har drevet i Oslo sentrum.

De ansatte tapte i tingretten som delte seg i et flertall og mindretall. Men Borgarting lagmannsrett fastslo enstemmig i oktober i fjor at rettighetene og pliktene som fulgte arbeidsavtalene de fem hadde med stiftelsen Kirkens bymisjon, er overført til Oslo kommune.

Erstatning

Kommunen ble også dømt til å betale erstatning for økonomisk tap og oppreisning på til sammen rundt to millioner kroner til de fem fagforbundsmedlemmene.

Oslo kommune anket lagmannsrettens dom, og nå har Høyesteretts ankeutvalg besluttet at anken kan fremmes for Høyesterett.

Behandlingen er ennå ikke berammet, men erfaringsmessig går det ikke så lang tid fra en sak blir tillatt fremmet til den blir behandlet. Det er derfor godt mulig at foreligger en avgjørelse før sommeren.

Viktig sak

– Dette er en viktig dom for de fem det gjelder, og også en viktig sak for arbeidet med rettighetene til Fagforbundes arbeidstakere i helse- og omsorgssektoren, sier forbundsadvokat Kjetil Edvardsen.

– Det har ikke vært så mange rettssaker om virksomhetsoverdragelse mellom kommunale, private og ideelle arbeidsgivere i denne sektoren, derfor er det av stor betydning å få slått fast hvilke regler som gjelder.

– Når Høyesteretts ankeutvalg nå har tillatt at Oslo kommunes anke fremmes, betyr det at de mener den har noe prinsipielt ved seg, fortsetter Edvardsen.

Deltidsdiskriminerende

Fagforbundet har også anket et spørsmål i saken, og det er måten oppreisningssummenene er fastsatt på.

– Det gjør like vondt å miste jobben enten du er deltidsansatt eller heltidsansatt. I denne saken ble oppreisningen fastsatt ut fra stillingsprosent, og det mener vi er deltidsdiskriminerende og feil, sier forbundsadvokat Kjetil Edvardsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy