ØNSKER POLITISK SKIFTE: Fagforbundets pensjonister er bekymret for framtida, og vil ha et politisk skifte i 2017.
per.flakstad@fagbladet.no
Den årlige landskonferansen for pensjonistene i Fagforbundet munnet ut i en bekymringsmelding for framtida.
De mener dagens regjering bidrar til å redusere innarbeidede rettigheter og avtaler, og at store verdier står på spill når selskaper som blant andre Statsskog kan bli lagt ut for salg til multinasjonale selskaper.
De pågående og hemmeligstemplede Tisa-forhandlingene er en annen og stor grunn til uro, som etter pensjonistenes mening kan fjerne grunnlaget for norsk suverenitet og styring over norske arbeidsplasser. En avtale vil innebære at multinasjonale selskaper kan saksøke et lands myndigheter hvis det mener myndighetene har et regelverk som er til hinder for fri konkurranse.
«I realiteten er det fellesskapets verdier det nå skusles med uten at man sier noe om det», heter det i uttalelsen fra landskonferansen.
Davidsen: Pensjonistene må få forhandlingsrett
Tidligere forbundsleder og nyvalgt leder i Norsk Pensjonistforbund, Jan Davidsen, var hovedinnlederen på pensjonistkonferansens siste dag.
En av hans viktigste utfordringer som leder i pensjonistforbundet, blir å arbeide for at pensjonistene får en reell forhandlingsrett i pensjonistoppgjørene. I dag blir de sammen med partene i arbeidslivet kun innkalt til et drøftingsmøte.
– Vi ser hele tiden hvordan forskjeller og økonomisk ulikehet blant arbeidstakere ofte videreføres og også forsterkes etter at de er blitt pensjonister. Dette gjør det svært viktig å få en hånd på rattet, en reell påvirkningsmulighet, når det gjelder fordelingen av pensjonsmidlene, sier Davidsen.
Fra sin tid som forbundsleder er Davidsen kjent som en dyktig alliansebygger, og i arbeidet med forhandlingsrett på framtidige pensjoner håper han å få drahjelp av arbeidstakerorganisasjonene. Han mener de bør ha stor interesse av å støtte pensjonistforbundets krav om reelle forhandlinger.
– Tjenestepensjonsordningene er jo en del av tariffsystemet, som organisasjonene mener det er viktig å ha forhandlingsrett på.
– Pensjon er jo en form for utsatt lønn. For å få med hele perspektivet, og se samspillet mellom de ulike inntektselementene, så må pensjonsordningene i tariffsystemet følges opp med en reell forhandlingsrett, også for dem som har blitt pensjonister, sier han.
– Det viktigste er politikken
Han er også valgt inn i Bergen bystyre takket være mange personlige stemmer. Han ønsker ikke å si noe om samarbeidsforhandlingene med Venstre i byen: – Jeg sitter ikke veldig tett på prosessen, og det pågår fortsatt forhandlinger, er hans korte kommentar.
På generelt grunnlag kan han likevel si litt om hvorfor det oppstår ulike samarbeidskonstellasjoner i lokalvalgene.
– Formannskapslovene, selve grunnlaget for det kommunale selvstyret, forutsetter et stabilt og styringsdyktig flertall i de lokale kommunestyrene, og da må ulike partier snakke sammen og samarbeide om felles løsninger. Det spiller selvsagt en rolle hvem som samarbeider, det beste er at partiene har noenlunde felles grunnholdninger og verdisyn, men det aller viktigste er innholdet i politikken de blir enige om, sier Davidsen.
Nytt pensjonistutvalg
På konferansen ble det valgt et nytt pensjonistutvalg. Bjørg Hageløkken fortsetter som leder, og utvalget fikk ellers denne sammensetningen: Rolv Skirbekk (nestleder), Knut Helge Strømsnes, Arne Thomassen, Tom B. Johansen, Judith Refsnæs, Randi Munch Aanonsen, Kari Solberg (uførerepresentant), Berit Lynnebakken og Atle Lerøy.
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
Medlemmene har sagt sin mening om lønnsoppgjøret.
Colourbox