JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødgrønne politikere besøkte Fagforbundets landsstyre før kommunevalget 2019

Fagforbundets tillitsvalgte savner et tydeligere Sp før nytt rødgrønt samarbeid

SAMARBEID: Kjersti Stenseng, Ap (til venstre), Audun Herning, SV og Marit Strand, Sp var enige om mange av grunnverdien i et rødgrønt samarbeid. Strand var den som ble mest utfordret fra landsmøtedeltakerne på en tydeligere politisk retning.

SAMARBEID: Kjersti Stenseng, Ap (til venstre), Audun Herning, SV og Marit Strand, Sp var enige om mange av grunnverdien i et rødgrønt samarbeid. Strand var den som ble mest utfordret fra landsmøtedeltakerne på en tydeligere politisk retning.

Per Flakstad

Flere av landsstyrets medlemmer savner en tydelig retning fra Senterpartiet for å kunne anbefale en rødgrønn blokk i kommunevalget neste år.

2018091314033920230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

At kommunevalget blir viktig, blir understreket av Fagforbundets leder, Mette Nord.

– Våre over 300 rødgrønne kommuner har ligget der som en slags brannmur for den politikken som Høyre og Frp fører i regjeringen. Det er kjempeviktig at kommunene og det lokale selvstyret fortsetter å være denne bufferen mot regjeringens politikk også etter 2019, sier hun til Fagbladet.

Valgkampen er allerede i gang. Statsminister Erna Solberg har blant annet bedt sine tillitsvalgte ta en kaffekopp med Senterpartiets ordførerkandidater og frir uhemmet til partiet for å få det inn i den borgerlige folden.

Bekymret

Dette bekymrer flere av Fagforbundets tillitsvalgte, og kom blant annet til uttrykk da partisekretærene fra Ap og SV og en stortingspolitiker fra Sp diskuterte valget på forbundets landsstyremøte torsdag.

– Jeg registrerer at Sp-topper i mitt eget fylke Trøndelag uttrykker at de ønsker å støtte de borgerlige. Konsekvensene blir fritt skolevalg basert på karakterer og en arbeidsgiverpolitikk som mine medlemmer ikke er tjent med. I tillegg snakker Senterungdommen om å redusere ytelsene i sykelønnsloven. Da blir det vanskelig for meg å anbefale et rødgrønt alternativ der Senterpartiet er med, sa regionleder Gunn Elin Høgli i Trøndelag. Hun utfordret partiets representant Marit Strand til å gi Sp en mer tydelig politisk retning. Flere andre som tok ordet sa mye av det samme.

– Vårt utgangspunkt er å få mest mulig gjennomslag for eget parti og egen politikk, svarte Sp-politikeren.

– Samtidig er den retningen vi ser at den blåblå regjeringen styrer etter helt annerledes enn den retningen som ligger i Senterpartiets grunnverdier. I dag ser det ut som om landet styres av et prinsipp om at sentralisering og stordrift er svaret på alt, og det er vi dypt uenig i. Og når det gjelder fritt skolevalg, er vi også – mildt sagt – kritiske, svarte Marit Strand.

Etter hennes mening er et rødgrønt samarbeid et mye bedre alternativ.

Fornøyd forbundsleder

– Ta med deg de verdiene vi er enige om inn i diskusjonene i partiet og dra det i riktig retning, oppfordret Fagforbundets leder Mette Nord da hun avsluttet og oppsummerte debatten.

Forbundslederen var selv svært fornøyd med det hun hørte fra de tre partiene:

– Jeg synes dette viser at de rødgrønne partiene har et godt felles utgangspunkt, ikke minst når det gjelder kommuner og fylkeskommuner som seriøse arbeidsgivere. Når tre partier skal samarbeide om en felles plattform for politikken vil det alltid by på utfordringer. Men jeg synes den debatten vi fikk i dag virker veldig lovende, sier hun til Fagbladet.

Hun hørte også tillitsvalgtes bekymringer, men mener dette ikke nødvendigvis handler om store politiske ulikheter når det gjelder grunnverdier og overordnet politikk.

– Men det er klart at det vil være mer uoversiktlige samarbeidskonstellasjoner i et lokalvalg, der det mer enn i stortingsvalg handler om personkjemi og lokale saker, sier hun.

– Hadde det vært enklere å gjenreise et rødgrønt alternativ foran et stortingsvalg?

– Det ville det nok vært. Samtidig blir kommunevalget neste år viktig både for å beholde den lokale bufferen mot regjeringens politikk og som et oppspill til stortingsvalget i 2021, sier Mette Nord.

– Får bedre resultater når vi kan snakke politikk

En av de politiske sakene alle de tre partiene var enige om, var å gå til valg på å gi de ansatte tillit framfor målstyring og kontroll.

Tillitsprosjektet har vært rullet ut blant annet i Oslo, med gode erfaringer, og både Ap, SV og Sp ønsker å gjøre denne tillitsreformen til nasjonal politikk.

I tillegg ønsker særlig Arbeiderpartiet og SV et utstrakt samarbeid med fagbevegelsen og Fagforbundet foran valget.

– Møt opp og bidra når de lokale valgprogrammene skal utformes, oppfordret partisekretær Kjersti Stenseng i Ap. Hun fortalte også at partiledelsen ønsker at faglige kandidater som ønsker å stå på valglister skal prioriteres.

Hun ble utfordret på om det nå er ro i partiet etter en turbulent tid med mye intern uro og dårlige meningsmålinger.

– Vi får dårlige resultater når vi må snakke om andre ting enn politikk. Nå har vi fått ro, og kan bruke tida vår på politikken. Da ser vi også at meningsmålingene peker oppover, sa hun.

– Bruk tiden på de viktige sakene

SVs Audun Herning ønsket også samarbeid, og var spesielt opptatt av å ha direkte kontakt med velgerne:

– Det var vi ikke flinke nok til i forrige valg, mente han.

I tillegg var han opptatt av at de rødgrønne partiene ikke må bite på agnene de borgerlige partiene kaster ut for å tilsløre sin egen politikk og få den politiske debatten til å handle om andre ting.

– Nei, vi kommer ikke til å kommentere nye forslag om forbud mot bønnerop. De finnes i dag på en lydløs app og er ikke en politisk problemstilling.

– I stedet må vi bruke alle kreftene våre på å snakke om de store sakene. Om velferden, arbeidslivet og helst problemstillingene slik de ser ut fra førstelinjetjenesten og de ansatte. Og om Frp som et eliteparti som de siste årene har flyttet enorme ressurser og pengesummer fra folk flest og over til eliten.

– Klarer vi det, vil vi også gjøre et godt valg, mente Herning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy