LO-kongressen 2017

Fagforbundets to lederkandidater støttes av Fellesforbundet

SAMMEN: Fellesforbundet og Fagforbundet er uenige om mange store saker under LO-kongressen. Men i spørsmålet om vervene i LO-ledelsen står de sammen.

SAMMEN: Fellesforbundet og Fagforbundet er uenige om mange store saker under LO-kongressen. Men i spørsmålet om vervene i LO-ledelsen står de sammen.

Per Flakstad

LOs to største forbund står steilt mot hverandre i mange saker, men finner sammen i striden om lederposisjonene.

2017050919460020170509201008

Helge Rønning Birkelund helge@lomedia.no Hege Breen Bakken hege.bakken@fagbladet.no

Etter at Fagforbundet lanserte Kristin Sæther fra Trondheim som sin andre kandiat til LO-ledelsen sist søndag, har mange spekulert i om hvem av de ti kandidatene som er lansert, som skal ut.

Spekulasjonene har blant annet rammet nestlederkandidaturet til Fagforbundets Roger Haga Heimli.

Går hardt ut mot spekulasjoner rundt LO-nestleder

Fellesforbundet støtter Fagforbundet

Mye tyder nå på at Fellesforbundet vil sikre Fagforbundets to lederkandidater.

Ifølge kilder sentralt plassert i Fellesforbundet kommer de til å støtte kandidaturet til Roger Haga Heimli som LO-nestleder og at Kristin Sæther går inn som en del av Sekretariatet i LO.

Fellesforbundet har selv to kandidater på valg og vil ifølge det frifagbevegelse.no kjenner til unngå å stikke kjepper i hjulene for Fagforbundet siden det kan ramme Trude Tinnlund, som er innstilt på å ta gjenvalg. Hun representerer Fellesforbundet, i likhet med Hans-Christian Gabrielsen.

Les alle sakene våre fra LO-kongressen her

Størst

Fellesforbundet og Fagforbundet er de to største forbundene i LO og står på hver sin side i de fleste av konfliktsakene under LO-kongressen. Men i debatten om lederkabalen står altså de to forbundene sammen.

Fagforbundet og Fellesforbundet har ikke flertall, men det skal trolig mye til for å rokke ved den ledersammensetingen som nå utkrystalliserer seg. Og få av de små forbundene er representert i valgkomiteen.

To likestilte nestledere

Fra før er det klart at Hans-Christian Gabrielsen blir ny LO-leder. Han kommer dermed sannsynligvis til å få følge av nestlederne Roger Haga Heimli fra Fagforbundet og Peggy Hessen Følsvik fra Handel og Kontor, som ifølge det frifagbevegelse.no kjenner til vil likestilles som nestledere. På den måten slipper man å krangle om rangeringen av de to nestlederne.

Alliansen mellom Fellesforbundet og Fagforbundet innebærer at det ser mørkt ut for Musikernes fellesorganisasjons Renée Rasmussen, som har sittet i LO-ledelsen siden 2013.

Torsdag stemmer kongressen endelig over innstillingen fra LO-kongressens valgkomité.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy