TAR STYRINGA: Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap), her foran en av gratisbussene han innførte i kommunen, blir ny samferdselsminister.
Werner Juvik
kathrine.geard@fagbladet.no
Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård er en av Arbeiderpartiets jokere i ny regjering. Til tross for en lite markant posisjon i kommentariatets regjeringskabaler skal han få ansvaret med å lede Samferdselsdepartementet, en av de økonomisk og politisk mest profilerte regjeringspostene.
Fagbladet besøkte Nygård i Fredrikstad før kommunevalget i 2019. Da stilte han til gjenvalg som ordfører, og beskrev den gamle industribyen Fredrikstad som en by i endring og et lokalt Ap som la stor vekt på en aktiv tilnærming til næringslivet.
– Det er optimisme og utvikling, samtidig som vi jobber for å tilpasse oss en ny tid. Før kunne folk gå fra folkeskolen ut i arbeidslivet. I dag må det fagbrev og annen utdanning til, sa Nygård.
Det å skape en attraktiv by der folk har lyst å bo og jobbe var viktig for ham. Derfor var han stolt av at Fredrikstad fikk kommunaldepartementets byutviklingspris «Attraktiv by» i 2017, og ble kåret til Årets Sentrum i Norge samme år.
Klima og miljø
– Er det en sak du brenner særlig for?
– Det er aldri bare én sak, men jeg kan trekke fram at jeg er veldig opptatt av klima og miljø, og at vi skal lykkes i å omstille oss på mange områder. Derfor er for eksempel gratis ferge, som vi innførte i 2015, en sentral sak for oss. Det var et veldig progressivt tiltak, som ga masse positiv oppmerksomhet. Dette ønsker vi å bygge videre på. Et liknende tiltak er de ti millionene som er satt av til gratis buss i tre måneder i forbindelse med opprettelse av bomring. Den kommer ikke på plass før etter valget, så bompenger har ikke vært et like hett tema her som visse andre steder.
– Hva er det beste ved ordførerjobben?
– Det er all inspirasjonen jeg får fra alle folk som gjennom hobbyer og interesser driver utviklingen av byen.
– En selvfølge å velge LO
Hans vei til toppen av lokalpolitikken gikk via en rekke verv i AUF, Ap og i folkevalgte organer.
Fagforbundet meldte Nygård seg inn i mens han en kort periode arbeidet som personalrådgiver i kommunen. Siden har han vært menig medlem.
– Det var en selvfølge å velge LO. Jeg kommer fra et vanlig arbeiderklassehjem. Far jobbet som elektriker i det som het Jernbaneverket og mor jobbet i apotek.
– Men hvorfor ble akkurat Ap ditt parti?
– Det er resultat av både arv, miljø og ideologi. Borge kommune, der jeg vokste opp, var en av landets rødeste med tydelig sosialdemokratisk styre og en arbeiderklasse som dominerte samfunnet. Da var det egentlig ingen alternativer til Ap. Dessuten hadde faren min vært med i AUF, sier Nygård.
Avgjørende for hans eget partivalg var sosialdemokratiets vektlegging av like muligheter for alle.
– At vi har en felles plattform også for dem som ikke kommer fra så bemidlede hjem er veldig viktig for meg.
– Har du noe politisk forbilde?
– Jeg var i sin tid inspirert av Gro Harlem Brundtland, og også Jens Stoltenberg. Han var akkurat gått av som AUF-leder da jeg begynte å engasjere meg. Lokalt er tidligere ordfører Roald Halvorsen et forbilde.
Nygård ble gjenvalgt som ordfører.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen