JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbund-medlem blir samferdselsminister: Vant ordførervalg med gratis ferje og gratis buss

TAR STYRINGA: Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap), her foran en av gratisbussene han innførte i kommunen, blir ny samferdselsminister.

TAR STYRINGA: Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap), her foran en av gratisbussene han innførte i kommunen, blir ny samferdselsminister.

Werner Juvik

– Jeg er veldig opptatt av klima og miljø, og at vi skal lykkes i å omstille oss på mange områder, sa Norges nye samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) da Fagbladet besøkte ham i hjemkommunen Fredrikstad før kommunevalget i 2019.

2021101411474020211014115536

kathrine.geard@fagbladet.no

Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård er en av Arbeiderpartiets jokere i ny regjering. Til tross for en lite markant posisjon i kommentariatets regjeringskabaler skal han få ansvaret med å lede Samferdselsdepartementet, en av de økonomisk og politisk mest profilerte regjeringspostene.

Fagbladet besøkte Nygård i Fredrikstad før kommunevalget i 2019. Da stilte han til gjenvalg som ordfører, og beskrev den gamle industribyen Fredrikstad som en by i endring og et lokalt Ap som la stor vekt på en aktiv tilnærming til næringslivet.

– Det er optimisme og utvikling, samtidig som vi jobber for å tilpasse oss en ny tid. Før kunne folk gå fra folkeskolen ut i arbeidslivet. I dag må det fagbrev og annen utdanning til, sa Nygård.

Det å skape en attraktiv by der folk har lyst å bo og jobbe var viktig for ham. Derfor var han stolt av at Fredrikstad fikk kommunaldepartementets byutviklingspris «Attraktiv by» i 2017, og ble kåret til Årets Sentrum i Norge samme år.

Klima og miljø

– Er det en sak du brenner særlig for?

– Det er aldri bare én sak, men jeg kan trekke fram at jeg er veldig opptatt av klima og miljø, og at vi skal lykkes i å omstille oss på mange områder. Derfor er for eksempel gratis ferge, som vi innførte i 2015, en sentral sak for oss. Det var et veldig progressivt tiltak, som ga masse positiv oppmerksomhet. Dette ønsker vi å bygge videre på. Et liknende tiltak er de ti millionene som er satt av til gratis buss i tre måneder i forbindelse med opprettelse av bomring. Den kommer ikke på plass før etter valget, så bompenger har ikke vært et like hett tema her som visse andre steder.

– Hva er det beste ved ordførerjobben?

– Det er all inspirasjonen jeg får fra alle folk som gjennom hobbyer og interesser driver utviklingen av byen.

– En selvfølge å velge LO

Hans vei til toppen av lokalpolitikken gikk via en rekke verv i AUF, Ap og i folkevalgte organer.

Fagforbundet meldte Nygård seg inn i mens han en kort periode arbeidet som personalrådgiver i kommunen. Siden har han vært menig medlem.

– Det var en selvfølge å velge LO. Jeg kommer fra et vanlig arbeiderklassehjem. Far jobbet som elektriker i det som het Jernbaneverket og mor jobbet i apotek.

– Men hvorfor ble akkurat Ap ditt parti?

– Det er resultat av både arv, miljø og ideologi. Borge kommune, der jeg vokste opp, var en av landets rødeste med tydelig sosialdemokratisk styre og en arbeiderklasse som dominerte samfunnet. Da var det egentlig ingen alternativer til Ap. Dessuten hadde faren min vært med i AUF, sier Nygård.

Avgjørende for hans eget partivalg var sosialdemokratiets vektlegging av like muligheter for alle.

– At vi har en felles plattform også for dem som ikke kommer fra så bemidlede hjem er veldig viktig for meg.

– Har du noe politisk forbilde?

– Jeg var i sin tid inspirert av Gro Harlem Brundtland, og også Jens Stoltenberg. Han var akkurat gått av som AUF-leder da jeg begynte å engasjere meg. Lokalt er tidligere ordfører Roald Halvorsen et forbilde.

Nygård ble gjenvalgt som ordfører.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy