JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Falkeblikk

Per Flakstad

Han kaster seg ikke på første fly hvis fuglevarselet på telefonen piper. Men Ole Skimmeland tar gjerne en kjøretur på et par timer.

2015090813140020230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

I oktober 2009 er Ole Skimmeland nyoperert i skulderen, sykmeldt og kjeder seg. Han får lov av legen å gå turer, og han tar bussen ut til Fornebu for å se om det kanskje kan dukke opp en fugl eller flere – helst en litt sjelden en.

Og der var den – rødhalevarsleren – en spurvefugl som bare er observert i Norge tre ganger.

– Jeg tror det er en av de beste fugleopp¿levelsene mine, forteller han.

For det han liker aller best er å ferdes ute i naturen – eller «i felt» som han sier, og selv oppdage fugler som ikke er så vanlige å se.

Da gjelder det å bruke øynene godt, i tillegg til en god kikkert.

– Jeg reiser jo også ut på «krysseturer» til steder der andre har lagt ut melding om observasjon av en fugl jeg mangler på listen min. Men det aller morsomste er å oppdage den selv, sier Ole Skimmeland.

Til nå har han sett ca. 340 ulike arter i Norge, og rundt 600 arter totalt.

Rovfugler og vadere er favorittene, særlig jaktfalker som kan stupe ned mot byttet i svimlende hastigheter.

– Men en snøugle på fjellet vil også være en drøm, smiler han.

Det startet på barneskolen i Stavanger. Femteklassingene laget egne fuglebrett, og Ole syntes det var morsomt å finne ut navnet på fuglene som etter hvert dukket opp på brettet hans.

Til jul fikk han en fuglebok, og dermed var han i gang.

Men på videregående begynte interessen å dabbe av. Først i 2000, etter at han hadde flyttet til Oslo, begynte han å kikke etter fugler igjen – enda mer ivrig enn før.

Han legger jevnlig ut observasjonene sine på nettsida til Norsk ornitologforening, avdeling Oslo/Akershus, og han deltar på flere organiserte turer i inn- og utland.

Men det beste er å gå ute i naturen, kjenne på spenningen om den fuglen han ser etter dukker opp, og ikke minst høre vakker fuglesang.

– Om jeg ikke skulle se noe spennende på turen, har jeg uansett hatt en fin naturopp¿levelse, og for meg er det en viktig del av det å være ute i felt, sier friluftsentusiast Ole Skimmeland.

Ole Skimmeland

Alder: 60 år.

Jobb: Bibliotekar på Deichmanske bibliotek i Oslo.

Familie: En datter.

Hobby: Fuglekikker og friluftsmenneske.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy