Fare for storstreik om pensjon

Nå er forhandlingene i gang

STORMEKLING: Forhandlingsdelegasjonen til LO Stat var klare for en skikkelig langøkt da de ankom Riksmekleren tirsdag morgen. Fra venstre Lise Olsen, Øystein Gudbrands og forhandlingsleder Eivind Gran.

STORMEKLING: Forhandlingsdelegasjonen til LO Stat var klare for en skikkelig langøkt da de ankom Riksmekleren tirsdag morgen. Fra venstre Lise Olsen, Øystein Gudbrands og forhandlingsleder Eivind Gran.

Martin Guttormsen Slørdal

Store deler av landet blir berørt hvis LO Stat og Spekter ikke kommer til enighet om pensjoner innen natt til lørdag 17. september. Bare i Norlandia barnehagene tar Fagforbundet ut 113 medlemmer fordelt på 13 barnehager.

2016091312421620160913124216

ingeborg.rangul@fagbladet.no

LO Stat har varslet plassoppsigelse for 3516 medlemmer i forbindelse med gigantmeklingen med Spekter i september. 470 av dem er medlemmer i Fagforbundet.

Fagforbundets medlemmer som det er varslet plassoppsigelse for, er ansatt ved Drammen Scener, Valnesfjord Helsesportsenter, Ruter og Norlandia Barnehagene.

Partene har nå satt seg til forhandlingsbordet. Riksmekleren regner med å bruke fire dager, og har satt fem meklere på jobben med å få partene i havn med et anbefalt resultat.

Strid om pensjon

Pensjon er gjengangeren partene er uenige om, og det gjelder 15 av de 20 avtalene som omfattes av denne meklingen.

Jeg konstaterer at Spekter er allergiske mot ansattes medbestemmelse på pensjon. Nå blir det opp til dem å vise vilje til å respektere de ansattes rettigheter på pensjon. Vi kan ikke gå på akkord med ansattes lønn og rettigheter, sier Eivind Gran som er forhandlingsleder og nestleder i LO Stat på LO stat sine nettider.

– Flere av Spekters virksomheter har fått krav om hybridordninger som pensjonsløsning. Både for bedriftene og samfunnet må det være et mål med bærekraftige pensjonsordninger. Hybridløsningen sikrer ikke dette hensynet.

Fagforbundet forhandlet fram en hybridpensjonsløsning i et hovedoppgjør

Gran mener streikefaren er overhengende siden det er store, vanskelige spørsmål det skal mekles om.

Gigantmekling

Før sommeren strandet forhandlingene mellom Spekter og LO Stat i område 9. LO Stat skal mekle samtidig for 13 virksomheter. I flertallet av virksomhetene handler meklingen om pensjon. LO Stat skal mekle på vegne av Fellesforbundet, Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT), Handel og Kontor i Norge (HK), Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) Fellesorganisasjonen (FO), Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag (NTL). En gigantmekling rett og slett.

Riksmekleren har satt av fire dager og fem meklere på forsøket på å løse floken.

Blir det ikke enighet kan 2.041 ansatte være i streik fra arbeidstidens start lørdag 17. september.

- Vi har alltid vist vilje til samarbeid og moderasjon når det er nødvendig. Nå er det opp til Spekter å vise vilje til å respektere ansattes rettigheter på pensjon. Vi kan ikke gå på akkord med ansattes lønn og rettigheter, sier Eivind Gran.

Disse barnehagene kan bli tatt ut:

Myrertoppen bhg – Oslo 5

Skistua bhg – Oslo 6

Sten-Tærud bhg – Skedsmo 11

Sørumsand bhg – Sørum 11

Vardefjellet bhg – Ullensaker 9

Mogreina bhg – Ullensaker 10

Ulven Naturbarnehage – Fjell 3

Naustvika bhg – Fjell 6

Kårtveitpollen bhg – Fjell 11

Breivika bhg – Bodø 3

Nissebo bhg – Bodø 5

Vollen bhg – Bodø 11

Polarmåsen – Tromsø 22

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy