Fare for streik i 112 private barnehager fra tirsdag

Per Flakstad

Uenighet om pensjon kan føre til streik i 112 private barnehager fra tirsdag.

2016082408180020160829094330

per.flakstad@fagbladet.no

Mandag møtes Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta hos Riksmekleren, etter at forhandlingene med Private Barnehagers Landsforbund brøt sammen 9. juni i år. Uenigheten dreier seg om en midlertidig innskuddspensjon som flere tusen ansatte i private barnehager har, i påvente av en ny og varig ordning.

Fristen for å komme fram til en anbefalt meklingsløsning er ved midnatt natt til tirsdag.

Ønsker bedre pensjon

I forhandlingene tidligere i sommer krevde PBL at den midlertidige pensjonsordningen skulle videreføres, og da krevde Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta at sparesatsen i overgangsordningen for innskuddspensjon for nye barnehager i PBL måtte økes fra 5 til 7 prosent.

Alle andre barnehager i PBL har ytelsesbasert pensjon.

I offentlige barnehager har de ansatt en ytelsesbasert pensjon på 66 prosent av sluttlønn ved full opptjening i pensjonsordningen.

Hvis partene ikke blir enige om et anbefalt resultat, vil i første omgang 1321 ansatte i 112 private barnehager i Oslo, Bergen, Trondheim, Skien, Halden og Fredrikstad bli tatt ut i streik.

Fagforbundet har varslet plassfratredelse i disse barnehagene.

Utsatt lønn

Forbundene peker i en pressemelding på at to prosent lavere pensjonsinnskudd i året i realiteten er to prosent lavere lønnsvekst.

De skriver at forskjellen mellom et pensjonsinnskudd på fem og sju prosent utgjør mer enn to prosent lavere tjenestepensjon. For en som starter i jobb som 25-åring blir pensjonen hele 40 prosent høyere ved sju prosent innskudd enn ved fem prosent. Med kun fem prosent innskudd betyr det 20.000-30.000 kroner lavere pensjon hvert år resten av livet, avhengig av inntektsnivå, ifølge de tre forbundene.

Gjelder 1750 barnehager

Totalt gjelder tariffavtalen med PBL 1750 barnehager. Fagforbundet organiserer 7000 av de ansatte i disse barnehagene.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy