Fare for tysk barnehagestreik i høst

NY FARE: Det er på nytt fare for streik i tyske barnehager, etter en knusende uravstemning blant medlemmene i Ver.di.

NY FARE: Det er på nytt fare for streik i tyske barnehager, etter en knusende uravstemning blant medlemmene i Ver.di.

Terje I. Olsson

De streiket i vår. Til høsten kan streiken ramme tyske barnehager på nytt - etter en knusende uravstemning.

2015081312000020150813130540

tips@fagbladet.no

Et anbefalt meklingsforslag for de tyske barnehageansatte led et knusende nederlag i uravstemningen blant de fagorganiserte. 69,13 prosent stemte nei og nå truer langvarig streik til høsten.

Frank Bsirske, lederen for det tyske storforbundet Ver.di (2,04 millioner medlemmer) sa etter et møte i forbundets tariffkommisjon tirsdag ettermiddag at arbeidsgiverne nå må legge mer penger på bordet.

– Skjer ikke det, tyder alt på at vi får en ny streik, sa Bsirske.

Nye utspill?

Resultatet av uravstemningen forelå lørdag og Ver.dis tariffkommisjon behandlet saken i går, tirsdag. Torsdag er det avtalt nytt forhandlingsmøte med arbeidsgiverne, og det er her man på fagforeningshold forventer nye utspill.

– Resultatet av uravstemningen er et tydelig signal til oss som fagorganisasjon, men også til arbeidsgiverne, sa Ver.di-lederen.

Han fastslo at meklingen ikke hadde ført til noen løsning, og at begge parter derfor gjør klokt i å komme med bidrag som kan bilegge konflikten.

Streiket på forsommeren

Allerede i begynnelsen av mai tok Ver.di og de to mindre forbundene GEW og DBB ut oppimot 40.000 medlemmer i streik. Streiken pågikk over hele Tyskland, med unntak av Berlin, som har egen tariffavtale. Tyngdepunkt for streiken var områdene rundt München i sør og i det østlige Tyskland.

Partene er fremdeles himmelvidt fra hverandre i den bitre barnehagekonflikten, og streikefaren er igjen overhengene etter at medlemmene har sagt sitt gjennom uravstemningnen.

Nytt lønssystem

De fagorganiserte vil ha lønnstillegg, en fullstendig omlegging av lønnssystemet med nye grupper/stiger, og ikke minst nyansettelser. Et hovedpoeng ved årets oppgjør er at de ansatte opp gjennom årene er pålagt stadig flere sosialpedagogiske oppgaver og det stilles økte krav til utdanning og kvalifikasjoner.

De fagorganiserte hevder at dette på ingen måte gjenspeiles i lønnsystemet. Mens kravene fra Ver.di i sum kommer opp mot ti prosent, ligger meklingsforslaget på stusselige 2 til 4,5 prosent for de ulike gruppene.

Arbeidsgiverne uforstående

Den kommunale arbeidsgiverorganisasjonen VKA tilbakeviste umiddelbart krav om et bedre tilbud, og hevder at det foreliggende forslaget allerede er det maksimale kommunene kan gå med på.

VKA stiller seg uforstående til at meklingsforslaget ble stemt ned, og hevder at forslaget ville gitt tillegg på inntil seks prosent. Dette tilbakevises bestemt av Ver.di.

Dersom man ikke kommer fram til et akseptabelt forslag i den forhandlingsrunden som starter torsdag, er faren for en ny streik til høsten stor. Sannsynligvis vil en streik først være aktuell etter at sommerferiene i Bayern og Baden-Württemberg er avsluttet, altså i månedsskiftet september/oktober.

Vanskelige forhandlinger

At medlemmene med så stort flertall stemte ned et meklingsforslag som var anbefalt av deres egen forbundsledelse, ses av mange som et klart nederlag for forbundsleder Bsirske.

Spesielt på venstrefløyen i fagbevegelsen, og de er godt representert nettopp i forbundet Ver.di, og blant politikere fra det venstresosialistiske partiet Die Linke, rettes det sterk kritikk mot ledelsen for å ha gått med på meklingsforslaget.

Etter uravstemningen vil Ver.di-leder Bsirske sannsynligvis stå enda hardere på for et godt resultat. Da resultatet av uravstemningen forelå lørdag, understreket han gang på gang at dette var et kraftig «signal» og klart «oppdrag» for forbundsledelsen.

Frank Bsirske har ledet Ver.di siden forbundet ble grunnlagt i 2001, og han har gitt beskjed om at han stiller til gjenvalg på forbundskongressen i september. Da kan det være greit og ha en god avtale i bakhånden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy