JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Faren for storstreik øker etter brudd i lønnsforhandlingene

Slik startet årets lønnsoppgjør med utveksling av krav mellom LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid

Slik startet årets lønnsoppgjør med utveksling av krav mellom LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid

Tormod Ytrehus

LO og NHO ble ikke enige under forhandlingene i årets lønnsoppgjør. Etter påske er det klart for en runde hos riksmekleren. Blir de ikke enige der, blir det storstreik.

2023033109453620230331100951

torgny@lomedia.no

Torsdag ettermiddag brøt LO forhandlingene med NHO i årets lønnsoppgjør. Det betyr at de må bruke Riksmekleren for å bli enige.

Da NHO- sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte pressa etter at LO og YS hadde brutt forhandlingene, var de uvillige til å diskutere konkret hvorfor bruddet kom.

Almlid sa at da de torsdag morges hadde sett hva som var summen av LOs krav, skjønte de at dette ikke var mulig å innfri.

Siden dette er et samordnet oppgjør, vil et meklingsresultat gjelde alle Fagforbundet-medlemmer som jobber i private eller ideelle virksomheter med NHO-avtale. Det betyr også alle disse kan tas ut i streik hvis LO og NHO ikke klarer å bli enige innen meklingsfristen ved midnatt søndag 16. april.

Her kan du se hvem dette gjelder:

{f1}

Ville ikke svare

Hessen Følsvik sa at hun hadde et klart mandat fra LOs representantskapsmøte om å øke kjøpekraften og at det måte innføres et lavlønnstillegg.

– Er det et ufravikelig krav?

– Det er mandatet fra representantskapet, men det skal mekles, og så blir det opp til forhandlingsdelegasjonen hva den vil godta, svarte Følsvik på spørsmålet fra FriFagbevegelse.

– Prisstigningen er anslått til 4,9 prosent – det betyr vel et generelt tillegg på 5 prosent, i tillegg kommer lavlønnstillegget. Snakker vi da om en økonomisk ramme på 5,5 prosent?

– Jeg vil ikke snakke om tall nå, svarte Hessen Følsvik.

Ingen av partene ville snakke om konkrete tall under pressemøte.

Ingen av partene ville snakke om konkrete tall under pressemøte.

Herman Bjørnson Hagen

Summen av LOS krav

Heller ikke Almlid ville gå inn på drøfting av konkrete tall selv om han var åpenbart uenig i FriFagbevegelses regnestykket.

– Legg merke til det jeg sier at det er summen av LOs krav vi ikke kunne godta, sa NHO-sjefen. Partene sitter ikke bare og regner. Mye av arbeidet består av å gå inn i hver bransje for å se effekten av de ulike tilleggene.

Tre hovedsaker

Almlid har i hele forspillet til dette lønnsoppgjøret lagt stor vekt på at det er store forskjeller på de ulike bransjene. Den lave kronekursen gjør at eksportindustrien som selger sine varer i utenlandsk valuta, går svært godt, mens de næringene som baserer seg på import, sliter med at importprisene er rekordhøye.

Selv om partene ikke ble enige i forhandlingene, var det ingen panikk å spore. LO og NHO har gode erfaringer med å komme til enighet i mellomoppgjørene.

Det er heller ikke uvanlig at de bruker riksmekleren. Det skjedde også ved forrige mellomoppgjør i 2021.

Faktisk har det aldri vært streik i mellomoppgjørene. Når en bare snakker kroner, er det lettere å bli enige.

Meklingen er allerede berammet, og starter 14. april med frist natt til søndag 16. april.

Det er i hovedsak tre saker partene skal bli enige om:

• Det generelle tillegget

• Lavlønnstillegget

• Den økonomiske rammen for oppgjøret

Fem prosent

Det generelle tillegget er minimum det alle arbeidstakere skal få. Det som gjør årets mellomoppgjør spesielt vanskelig, er den høye prisstigningen.

Teknisk beregningsutvalg for lønnsoppgjøret (TBU) har anslått at årets prisstigning vil bli på 4,9 prosent. I tillegg har det vært nedgang i reallønna over flere år.

Derfor opplever LO-ledelsen stort press for at det generelle tillegget må opp over 5 prosent.

Forhandlerne skal ikke at hensyn til prisstigningen. Deres mål er å sette lønningene slik at eksportindustrien ikke taper konkurransekraft.

Det ble også brudd i forhandlingene mellom YS og NHO. Det betyr også at YS må til mekling etter påske.

Disse Fagforbundet-medlemmene blir omfattet av oppgjøret

Siden dette er et samordnet oppgjør, vil resultatet av forhandlingene mellom LO og NHO også gjelde alle Fagforbundet-medlemmer som jobber i private eller ideelle virksomheter med NHO-avtale.

Dette gjelder følgende medlemmer:

• Dyrepleiere og klinikkassistenter.

• Ansatte i energiverk.

• Ambulansepersonell som ikke er ansatt ved offentlige helseforetak.

• Ansatte i busselskaper med NHO-avtale.

• Brukerstyrte assistenter i selskaper med NHO-avtale.

• Ansatte i Blindeforbundet, private barnevernsinstitusjoner med NHO-avtale, ansatte ved Aurora kino og ansatte i ideelle organisasjoner med NHO-avtale, blant andre Frelsesarmeen og Bymisjonen.

• Frisører.

• Ansatte i private helse- og omsorgsinstitusjoner med NHO-avtale.

• Private barnehager med NHO-avtale.

I tillegg danner oppgjøret en slags mal for lønnsoppgjørene i Norge og følges med stor interesse fra alle deler av arbeidslivet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy