Arbeidstilsynets statistikk over dødsulykker

Færrest dødsfall siden 1970

Bare 25 døde på jobben i fjor, viser Arbeidstilsynets statistikk over dødsulykker. Dette er rekordlavt. I gjennomsnitt fra 2012 til 2016 har tilsynet registrert 37 arbeidsskadedødsfall.

2017012513020020170125132821

torgny@lomedia.no

– Jeg er glad for å se at det er en nedgang for tredje år på rad. Samtidig er det uakseptabelt at 25 mennesker mistet livet på jobb i fjor. Alvorlige arbeidsulykker gir store konsekvenser både for de som blir skadet, deres familier, for virksomhetene som er involvert og for samfunnet. Ulykker kan og skal forebygges, og det krever at man jobber med sikkerhet på alle nivå hver eneste dag, sier fungerende direktør Borghild Lekve i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

Fagforbundsmedlem døde på jobb

– Dette er tredje år på rad antall dødsulykker går ned. Hva er din kommentar?

– Det er selvfølgelig positivt at det er en nedgang. Men 25 er 25 for mange, og vi håper at denne utviklingen vil fortsette. Men det er for tidlig til å si at dette er en varig trend eller om dette er en midlertidig utvikling.

Bygg og anlegg

Det er som vanlig bygg og anlegg som har det største antall omkomne. I fjor mistet åtte bygg- og anleggsarbeidere livet. Dette er to flere enn i fjor.

En annen trend som fortsetter er at det fortsatt er høyere risiko for utenlandske arbeidstakere. 40 prosent av de som omkom er utenlandske arbeidstakere. Den ulykken som krevde flest liv var leirskredet i Sørum i Akershus 10. november. Da omkom tre litauiske arbeidere da de ble tatt av skredet.

De øvrige utenlandske arbeidstakerne som omkom var fra Kroatia, Polen, Slovakia og Sverige.

I mange av ulykkene er kjøretøy involvert. Sju personer omkom på jobb enten ved påkjørsel på området de jobbet på eller i ulykker ute i trafikken.

• Dødsfall i steinbruddet

Flest menn

24 av de omkomne er menn. Den eneste kvinnen som ble drept på arbeid i 2016 var omsorgsarbeider Else Margrethe Brynemo som døde lørdag 24. september. Hun ble funnet død sterkt forslått nær ved omsorgsboligen hvor hun jobbet i Kragerø.

– Arbeidsgivere i risikoutsatte bransjer og arbeidsgivere til utenlandske arbeidstakere har et særskilt ansvar for å ivareta sikkerheten til arbeidstakerne sine. Utenlandske arbeidstakere settes ofte til de mest risikofylte jobbene. Risikofylte jobber, språkproblemer, dårlig opplæring og mangel på verneutstyr er en farlig kombinasjon. Dette kan få store og alvorlige følger, både for dem selv og andre, sier Lekve som en forklaring på at utenlandske arbeidstakere er overrepresentert.

• LO-Aktuelts kart over alle arbeidsdødsfall i 2016

Luftfartsulykker

Arbeidstilsynets statistikk er bare ulykker som skjer på landjorda. Sjøfarts- og luftfartsulykker er ikke med i denne statistikken. Den mest alvorlige ulykken i arbeidslivet i fjor skjedde da et Super Puma-helikopter styrtet på Turøy på vei fra Gulfaks B til Flesland. 13 personer omkom i den ulykken. I tillegg omkom to piloter i januar i fjor da postflyet fra Oslo til Tromsø styrtet.

• LO-tillitsvalgt advarte mot helikoptertype måneder før ulykken

LO-Aktuelt fører en kontinuerlig oversikt over dødsfall i arbeidslivet, og vår oversikt viser at 39 mennesker omkom på jobb i fjor, luftfartsulykker medregnet.

• LO-Aktuelts oppsummering av 2016 ved nyttår

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy