JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stiller spørsmål ved frontfagets framtid:

Fellesforbundet fikk gjennomgå

ENIGE: Trine Lise Sundnes Handel og Kontor,  og Jørn Eggum, Fellesforbundet.

ENIGE: Trine Lise Sundnes Handel og Kontor, og Jørn Eggum, Fellesforbundet.

Sissel M. Rasmussen

Og LO-ledelsen tapte avstemningen da representantskapet vedtok benkeforslag om pensjon.

2016022314160020160224125623

torgny@lomedia.no 

Debatten på LOs representantskap var preget av pensjon og kampene som hadde foregått på forhånd innad i LOs sekretariat og inntektspolitisk utvalg.

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen, sa i sitt innlegg at hun at det var godt gjort av LOs ledelse å samle LO til en felles uttalelse om årets tariffoppgjør. Men hun var tydelig på at hun ikke var fornøyd med resultatet.

LO prioriterer likelønn og kvinnelønn

Om å elske

Arbeidsmandsforbundet har ønsket seg samordnet oppgjør.

– Men får man ikke den man elsker, så får man elske den man får, sa hun

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, har hatt motbør siden han sammen med Norsk Industri la fram en avtale om tjenestepensjon, og krevd forbundsvist oppgjør.

– Vi i Fellesforbundet har aldri tenkt å gå noe sololøp dersom dette representantskapet går inn for et forbundsvist oppgjør. Til dere som i diskusjonene i prosessen fram til dette møtet har vært usikre på hva vi i Fellesforbundet driver på med, vil jeg si: Vi har ingen andre motiver, ingen andre hensikter, enn å sikre medlemmene bedre pensjon, sa Eggum.

• Følg oss på Facebook

Ikke nok

Men denne forsikringen var ikke nok til å stagge flere. Kritikken var tydelig. Da Trine-Lise Sundnes fra Handel og Kontor avsluttet sitt innlegg illustrerte hun var skjør den enigheten var :– For Fellesforbundet er ikke frontfaget et privilegium. Det er en forpliktelse. Hvis dere ikke leverer så er det dere som setter samholdet på prøve.

Og FO-leder Mimmi Kvisvik var enda skarpere i kritikken.

– Det er vanskelig å takke for samarbeidet i inntektspolitikken når Fellesforbundet ensidig bestemte seg for pensjonsopplegg og oppgjørsform, og vi blir informert gjennom media.

Forslag fra Bjørn

 Mona Bjørn fra Handel og Kontor fulgte opp forbundslederen sin, og sa at tilliten til Fellesforbundet er tynnslitt. Hun følte at Fellesforbundet er med på å presse på LO ordninger de ikke vil ha. Hun fremmet et tilleggsforslag til forslaget fra LOs sekretariat. Bjørn ønsket å understreke at en skulle opptjene rettigheter og pensjonskapital gjennom brede kollektive ordninger.

Også leder i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen var svært klar i kritikken av Fellesforbundet. Han understrekte ansvaret som nå ble lagt på Fellesforbundets skuldre, og hvis de presset på plass et resultat som lignet Fellesforbundet og Norsk Industris pensjonsmodell, ville det ikke være EL & ITs modell.

Sekretariatet nedstemt

– Da kommer det til å bli en ny diskusjon om frontfagets rolle og legitimitet, sa EL & IT-lederen. Fellesforbundet fikk støtte fra Leif Sande i Industri Energi. Han mente at det viktigste var å få opptjening fra første krone.

– Hvis vi får opptjening fra første krone vil det bety en økning av pensjonen med 34 prosent for de som har den dårligste ytelsen, pekte Sande på.

Da LO-leder Gerd Kristiansen oppsummerte debatten gikk hun inn for å avvise Bjørns forslag med henvisning til at det forslaget er skjørt byggverk og «vi skal ikke spenne bein for hverandre».

Bjørns forslag ble vedtatt med 61 mot 52 stemmer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy