Fem store forbund utfordrer politikerne

Fem forbund vil ha klart svar om arbeidstid før valget

Fem forbundsledere som er fornøyd med at politikerne nå har svart om arbeidstids. Fra venstre Erik Kollerud (Delta), Mimmi Kvsivik (FO), Marit Hermansen (Legeforeningen), Eli Gunhild By (NSF) og Mette Nord (Fagforbundet).

Fem forbundsledere som er fornøyd med at politikerne nå har svart om arbeidstids. Fra venstre Erik Kollerud (Delta), Mimmi Kvsivik (FO), Marit Hermansen (Legeforeningen), Eli Gunhild By (NSF) og Mette Nord (Fagforbundet).

Pressefoto

De representerer 600.000 arbeidstakere og har stilt politikerne til veggs om arbeidstid.

2017081713000020170817140439

helge@lomedia.no

– En samlet fagbevegelse vil gi et tydelig signal om at vi ikke finner oss i endringer i arbeidsmiljøloven som forverrer arbeidsforholdene for ansatte, sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, til LO-Aktuelt.

– Arbeidstidsordninger skal være et kollektivt anliggende, og ingen individuell sak. For våre grupper spesielt, med turnusarbeid, og få en kabal til å gå opp både faglig og på annen måte, vil det gi et enormt byråkrati. Og ikke minst vil det være vanskelig å håndheve arbeidstidsbestemmelsene generelt hvis dette skal være en individuell sak, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Mette Nord (t.v.) i Fagforbundet og Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund ville gjerne hatt et klarere svar fra Venstre og Høyre.

Mette Nord (t.v.) i Fagforbundet og Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund ville gjerne hatt et klarere svar fra Venstre og Høyre.

Helge Rønning Birkelund

17 historier om ulikhet i Norge

Fikk god respons

Norsk Sykepleierforbund gikk i forrige uke ut med en kampanje i sosiale medier direkte rettet mot hvert enkelt parti som i dag sitter på Stortinget. Målet var å få svar før valget på hva partiene mener om arbeidstidsutvalgets forslag om å gi arbeidsgiver ensidig rett til å fastsette turnus uten avtalerett for arbeidstaker.

Sykepleierne har fått med seg LO-forbundene Fagforbundet og Fellesorganisasjonen, samt Delta og Legeforeningen til en felles sak om å slå vern om arbeidstakeres medbestemmelsesrett i arbeidstidsspørsmål. Sammen representerer de 600.000 arbeidstakere.

– Vi har opplevd et veldig stort engasjement fra partene. Nettopp fordi vi oppfordret til tagging fikk politikerne også veldig mange henvendelser om dette. Og de svarte oss raskt, sier Eli Gunhild By.

Mette Nord er glad for at de fleste partiene nå har gitt beskjed om at de er på arbeidstakernes side i denne saken.

– Arbeidstid er en kollektiv sak. Det er bra at partiene støtter opp om dette, mener Nord.

Bare Venstre og Høyre har vært tilbakeholdene med svaret sitt. De vil avvente arbeidet til to regjeringsoppnevnte utvalg.

– Vår reaksjon på det er at det egentlig ikke er noe svar, sier Eli Gunhild By.

– De kjøper seg tid, mener Mette Nord.

– Vi vil ha svaret før valget for å vite hva partiene går til valg på. Får vi svar før valget har vi et pressmiddel etter valget. Neste punkt blir selvsagt å følge opp at løftene holdes, mener By.

• Følg oss på Facebook

Sterke reaksjoner

Fredag formiddag arrangerer de fem forbundene sammen en debatt under Arendalsuka med temaet «Fremtidens arbeidsliv, blir det brutalisert eller modernisert» hvor ungdomspolitikerne skal debattere premissene for fremtidens arbeidsliv. Mani Hussaini, leder i AUF møter nestleder Sandra Bruflot i Unge Høyre til diskusjon.

Et utvalg har kommet med forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, hvor flertallet foreslo endringer som vil forrykke balansen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Arbeidstakerorganisasjoner for ansatte i helse- og omsorgssektoren har blant annet reagert på at avtalerett på turnus var foreslått strøket.

Etter de sterke reaksjonene valgte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie å sette ned to partssammensatte arbeidsgrupper for å se nærmere på viktige deler av arbeidstidsutvalgets forslag. Frist for arbeidsgruppene: etter valget.

– Regel- og lovverk rundt arbeidstid er en viktig, men også komplisert sak og nettopp derfor var det viktig for oss at politikerne så konsekvensen av en slik endring før de vedtar den, sier Delta-leder Erik Kollerud.

– Den norske modellen er under press, og da trenger vi tydelige svar fra politikerne i denne type spørsmål, sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen.

– Vi er vant til å ta ansvar og finner derfor nesten alltid løsninger der vi møter arbeidsgivere i gjensidig forståelse, sier Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen.

Få nyhetsbrevet vårt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy