Statssekretær Vegard Einan
Nanna Annes Wolden
helge@lomedia.no
Korona-krisen har skapt problemer for mange bedrifter. Spesielt innenfor handel og reiseliv samt for små og mellomstore bedrifter. En undersøkelse foretatt av NHO, på oppdrag fra Dagens Næringsliv, viser at en av 10 bedrifter (11 prosent) ikke er i stand til å utbetale feriepenger. Ytterligere 13 prosent er usikre om de vil klare det.
• Arbeidsgiverne kan ikke garantere at du får feriepengene dine
En undersøkelse presentert av Virke Servicehandel viser at nesten åtte av 10 kioskeiere sier det er svært eller ganske sannsynlig at de går med underskudd i 2020.
Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan, slår fast at slik skal det ikke være.
Plikter å utbetale
– Feriepenger er den ansattes penger, og alle bedrifter plikter å betale ut det. Det er i praksis utsatt lønn. De pengene skal ikke brukes til å betale andre regninger eller nedbetale gjeld. Har ikke bedrifter midler til å utbetale feriepenger, kan de søke penger av lånegarantiordningen der staten garanterer for 90 prosent av lånebeløpet. Her kan de låne deler eller hele beløpet de har behov for, sier Vegard Einan til FriFagbevegelse.
• De som går på dagpenger, får ikke feriepenger neste år
Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, mener det en dårlig løsning.
– Det gir ingen garanti for at pengene virkelig vil gå til utbetaling av feriepenger til den ansatte, mener Følsvik.
Det er Einan enig i.
– Du har ingen garanti for at bedrifter betaler ut feriepenger eller lønn uavhengig av om pengene lånes fra garantiordningen eller tas fra egenkapitalen. Men i det norske arbeidslivet både har og må vi ha en grunnleggende tillit til at det skjer. Hvis bedriften er i en situasjon hvor den må låne penger til, men likevel ikke betaler ut feriepenger, har den kanskje større problemer, mener Einan.
Statssekretæren mener også at det kan søkes midler fra lønnsgarantifondet.
– Får du ikke feriepengene du har krav på, kan du få pengene gjennom lønnsgarantifondet, sier Einan.
– Da må du først slå bedriften konkurs?
– Den enkelte må selv kreve pengene fra arbeidsgiver og eventuelt begjære den konkurs, men vil gjennom lønnsgarantiordningen være fritatt fra å stille sikkerhet for omkostninger ved bobehandlingen, sier Vegard Einan.
– Det ligger gode beskrivelser blant annet på Arbeidstilsynets sider om hvordan man går fram når arbeidsgiver ikke kan eller vil betale ut lønn eller feriepenger, poengterer han.
Dersom arbeidsgiver ikke kan betale ut lønn eller feriepenger, kan virksomheten slås konkurs. Når det er åpnet konkurs, kan du søke dekning av lønn med videre fra den statlige lønnsgarantiordningen hos Nav.
Det er tidsfrister for hvor gamle kravene til lønn og feriepenger kan være for at de skal kunne dekkes av lønnsgarantien.
Usikker på omfanget
Statssekretæren er usikker på hvor stort problem det er med manglende utbetaling av feriepenger.
– Jeg har sett resultatet av undersøkelsen til NHO, men vet ikke hva spørsmålene gikk ut på. Jeg har ikke erfart at dette er et stort problem, sier han.
LO har skrevet brev til statssekretæren med et fikst ferdig lovforslag om ny feriepengekonto. Loven vil sikre feriepengene på egen, låst konto. Einan utelukker ikke at LO kan få gjennomslag for dette.
– Uansett hjelper det ikke de som ikke får feriepenger i år. Men vi må først se på forslaget, gå i dialog med partene i arbeidslivet og utelukker ikke at det er fornuftig med et slikt forslag, sier Vegard Einan.
Både Virke og NHO har tatt til orde for å utvide kompensasjonsordningen for bedriftene til å dekke kostnadene til feriepenger for bedriftens ansatte. Einan henviser til Finansdepartementet på spørsmål om dette er en god idé.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DELTID: To EU-dommer konkluderer med at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte dersom de må jobbe like mye som fulltidsansatte for å utløse tillegg på lønna.
Frøy E. Hamstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er klar på at vi kan få et stort pensjonsopprør i Norge med løsningen fra pensjonsforliket.
Jan-Erik Østlie
HJMMEKONTOR: Det er ikke mulig å jobbe som renholder eller butikkmedarbeider fra kjøkkenbenken. (Illustrasjonsfoto).
Thomas Brun / NTB