JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Første uke på Stortinget

Ferske folkevalgte lover å ikke sitte stille

Nye på tinget.  Tuva Moflag, Mona Fagerås, Kirsti Leirtrø, Nils Kristen Sandtrøen.

Nye på tinget. Tuva Moflag, Mona Fagerås, Kirsti Leirtrø, Nils Kristen Sandtrøen.

Kathrine Geard

De er medlemmer i Fagforbundet og nye på Stortinget. Nå skal de kjempe for flere lærlingplasser, faste ansettelser og å utdanne flere sykepleiere.

2017100609000020230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Det 162. Storting trådte mandag sammen med 169 representanter fra 19 fylker. Blant de folkevalgte var det 14 fra Arbeiderpartiet og to fra SV som også er medlemmer i Fagforbundet. Noen erfarne, andre inntok sine plasser i salen for første gang. Fagbladet har møtt fire ferskinger midtveis i sin første uke på Stortinget. Tradisjonen tro har Mona Lill Fagerås (SV), Kirsti Leirtrø, Tuva Moflag og Nils Kristen Sandtrøen (AP) vært gjennom obligatorisk opplæring.

– Vi har blant annet lært om skikk og bruk på Stortinget og rutinene for hvordan man jobber her. Nå skal vi ha partidager og få vite mer om hvordan det jobbes i eget parti, forteller Kirsti Leirtrø.

Grønt lys fra Stortinget til helsefagarbeidere som vil bli sykepleiere

Lokal ballast

Hun er ellers en erfaren politiker som var inne i sin tredje periode i fylkestinget i Sør-Trøndelag, og jobbet som IKT-sjef i Ørland og Bjugn kommune, da plassen på Stortinget ble sikret. Fagforbundet har hun vært medlem av helt siden 1982.

– Introkurset har vært nyttig. Å være ny her føles litt som første skoledag, sier Tuva Moflag, som ble valgt inn på Stortinget som femtekandidat fra Akershus. I utgangspunktet regnet som en sikker plass, men med Aps nedtur var den lenge ikke så sikker likevel.

Moflag har vært ordfører i Ski kommune de siste to åra. Hun er utdannet siviløkonom og har yrkesbakgrunn fra organisasjon, næringsliv og media. Medlemskapet i Fagforbundet er ferskt. Hun meldte seg inn i mai i fjor.

16 av politikerne som er valgt inn på Stortinget er medlemmer i Fagforbundet

Kastes ut i det

28-årige Nils Kristen Sandtrøen er en av de yngste på Stortinget. Han har sittet i landsstyret i AUF, men også rukket å være student, lærer, journalist i Arbeidets Rett og Aftenposten, og ikke minst to år som varaordfører på Tynset. På CV-en står også ett år som politisk rådgiver for Arbeiderpartiets Stortingsgruppe. Så han er kjent i gangene fra før. Men det er noe annet å være representant.

– Nå venter forberedelser til trontaledebatten og etter det legges statsbudsjettet fram. Så det er kort læretid og pang rett på, sier Sandtrøen, som hadde fagbevegelsen i Hedmark i ryggen da han kapret den sikre andreplassen på Hedmark Aps stortingsliste.

Fire uker i FN

Moflag har fått en ekstra utfordring i fanget. Det kom som en overraskelse at hun neste søndag skal dra til New York. Hun er nemlig plukket ut til å delta i delegasjonen på fem stortingsrepresentanter som skal følge komitemøtene i FNs generalforsamling.

– Og vi skal faktisk være der i fire uker. Men det blir verre for de som er hjemme, jeg har fire barn i alderen tre til ni år, ler hun.

Karin Andersen (SV): – Fortsetter kampen for lavtlønte kvinner

Komitekabalen

Det har vært masse medieoppmerksomhet om profilerte Ap-politikere og kniving om plassene i Stortingets fagkomiteer. Også nykommerne var naturligvis opptatt av hvor de ville havne. For Moflag ble det helse- og omsorg, Leirtrø fikk plass i transportkomiteen og Sandtrøen næring. Komitekabalen i SV var ikke formelt avgjort ennå da vi snakket med Mona Lill Fagerås. Men hun var innstilt til utdanningskomiteen. Akkurat det den lærerutdannede politikeren ønsket seg. Fagerås, som kommer fra Vestvågøy kommune i Lofoten, er valgt inn fra Nordland. Hun har jobbet ved flere skoler før hun ble fylkesråd for næring og regional utvikling etter kommune- og fylkestingsvalget for to år siden. Like lenge har hun vært medlem av Fagforbundet.

– SV har bare en representant i hver komite så jeg regner med å bli en tydelig talsperson, sier Fagerås.

Ingen av de andre har planer om å bli tause backbenchere heller. Alle er opptatt av de nå må være en tydelig opposisjon.

– Jeg kommer ikke hit for å sitte stille på bakerste benk. Selv om jeg kanskje ikke blir den som holder flest innlegg, er jeg jo her for å få til noe, sier Moflag.

Taler ved første mulighet

Mange tidligere stortingsrepresentanter har fortalt om nervøse debuter på Stortingets talerstol. Nils Kristen Sandtrøen innrømmer at han også er spent.

– Det kribler så klart. Jeg har respekt for Norges viktigste talerstol, sier Sandtrøen.

Men han har tenkt å benytte første mulighet til å tale. Det vil si allerede under trontaledebatten som følger etter trontalen, Kong Haralds høytidelige åpning av Stortinget, mandag 9. oktober. Trontaledebatten handler om politikken regjeringen uttrykker gjennom trontalen.

– Jeg har lyst å bidra i trontalen. Jeg skal snakke om betydningen av små økonomiske forskjeller og behovet for flere arbeidsplasser i hele landet, røper han.

Politikerne på Stortinget snakker dobbelt så mye om sykepleiere som helsefagarbeidere

Sakene de brenner for

Hvilke saker er det så de nye folkevalgte særlig opptatt av? For Lofotværingen Mona Lill Fagerås står grønn framtid og at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja forblir petroleumsfrie høyt på dagsorden. Men hun trekker også fram at hun frykter regjeringen vil åpne for flere midlertidig ansatte og røre ved sykelønnsordningen.

– Det blir viktig å være på vakt i disse spørsmålene framover.

En annen sak hun brenner for er innføring av lærernorm. Altså SVs forslag om at det bør være maks 15 elever pr lærer i 1-4.klasse.

– Det er en veldig viktg sak for partiet, men også for meg som lærer.

Viktig samarbeid med fagbevegelsen

Tuva Moflag ser fram til å jobbe med ett av områdene som folk er aller mest opptatt av. Hun mener det blir viktig å finne en balanse mellom lokale saker, og en god, likeverdig helsetjeneste over hele landet.

– Helsepolitikk blir jo særlig viktig for meg. Jeg har alt kontakt inn mot Fagforbundet i Akershus og kommer til å ta den relasjonen med inn i komitearbeidet, sier hun.

For Leitrø i transportkomiteen er stans i privatiseringen av jernbanen et viktig mål. Men hun er også opptatt av at vi trenger mange flere sykepleiere og understreker at god kontakt med fagbevegelsen er viktig i den sammenheng.

– Vi må utdanne mange nye, men de kan ikke utdannes til deltid. Det er ikke bærekraftig.

Ser lyst på oppgavene

Som varaordfører på Tynset opplevde Nils Kristen Sandtrøen det fagpolitiske samarbeidet med Fagforbundet som veldig konstruktivt. Og da han var rådgiver på Stortinget, samarbeidet han også med Fagforbundet og forbundets leder Mette Nord. Nå som han har skiftet arbeidsplass fra rådhuset til Stortinget, ser han samarbeidet med fagbevegelsen som avgjørende viktig for saker han vil jobbe for. Blant annet faste ansettelser og faglært arbeidskraft i helsevesenet.

– Skal jeg nevne én ting jeg håper å få til som folkevalgt, så er det at vi får flertall i Stortinget for at alle norske sykehus skal ha lærlinger og praksisplasser.

Sandtrøen gruer seg ikke til noe, og ser lyst på oppgaven.

– Det blir veldig morsomt. Det er jo mye opp til oss sjøl hva vi gjør det til. Men det er en oppgave jeg har stor respekt for. Jeg ønsker å fylle tida her med så mye engasjement og arbeidsinnsats som mulig. Og jeg vil være en representant for hele fagbevegelsen.

Medlem blir visepresident på Stortinget

Arbeiderpartipolitikeren og medlem i Fagforbundet, Magne Rommetveit (61), blir medlem i Stortingets presidentskap. Et av de øverste tillitsverv man kan få i Norge. Han er ganske sikkert den første i presidentskapet med bakgrunn som oppsøkende sosialarbeider/utekontakt. Rommetveit, som er fra Stord, har vært medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen helt siden han først ble valgt inn på Stortinget i 2009.

Jeg vil være en representant for hele fagbevegelsen.

Nils Kristen Sandtrøen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy