MER TID: Fastleger bruker mer tid på psykisk sykdom.
Colourbox
Av 350 millioner konsultasjoner hos fastlegen i denne perioden var over 40 millioner konsultasjoner, eller én av ni, relatert til psykiske helseplager, ifølge forsker Fartein Ask Torvik ved Senter for fruktbarhet og helse i Folkehelseinstituttet (FHI).
Behovet for å oppsøke lege med psykiske helseplager forekommer i alle aldre, men toppen nås i 40-årene, hvor én av fem legebesøk handler om psykiske helseproblemer.
– Tallene fra denne studien forteller oss noe om hvor vanlig det er å oppsøke legen med psykiske helseutfordringer, og hvor mye tid en fastlege bruker på å gi psykisk bistand til sine pasienter, sier Torvik.
Psykiske helseplager var den tredje vanligste årsaken til at nordmenn oppsøkte legen (11,7 prosent). Muskel- og skjelettplager var på topp med 17,4 prosent, deretter hjerte- og karsykdommer med 12,1 prosent.
Depresjon, søvnforstyrrelser, stress og angst, hukommelsesproblemer og rusmisbruk var blant de vanligste psykiske helseutfordringene.
(©NTB)
isabel.bech@ntb.no
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DELTID: To EU-dommer konkluderer med at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte dersom de må jobbe like mye som fulltidsansatte for å utløse tillegg på lønna.
Frøy E. Hamstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er klar på at vi kan få et stort pensjonsopprør i Norge med løsningen fra pensjonsforliket.
Jan-Erik Østlie
HJMMEKONTOR: Det er ikke mulig å jobbe som renholder eller butikkmedarbeider fra kjøkkenbenken. (Illustrasjonsfoto).
Thomas Brun / NTB