Folkehelseinstituttet vil gjerne se nærmere på sammenhengen mellom sosioøkonomiske faktorer – som fattigdom og trangboddhet – og risikoen for dødsfall etter koronasmitte.
Heiko Junge / NTB scanpix
Det går fram av en oppdatert risikovurdering fra Folkehelseinstituttet som ble kunngjort onsdag.
Instituttet har oppsummert kunnskap fra sju studier om sammenhengen mellom koronarelaterte dødsfall og sosioøkonomiske forhold.
Resultatet kan tyde på at det å ha lav inntekt, være fattig, bo i dårlig stilte områder eller å være av visse etniske bakgrunner er assosiert med økt risiko for covid-19-relatert død sammenlignet med den øvrige befolkningen.
– Vi trenger bedre kunnskap om styrken av og årsakene til sammenhengene mellom sosiale forhold og covid-19-relatert sykdomsbyrde eller tiltaksbyrde i Norge, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.
{f1}
Hun påpeker at det kan være verdifullt å se på data fra Nav og SSB sammenholdt med data fra beredskapsregisteret. Smittesporing kan gi nyttige data om årsaker til mer smitte i noen områder eller grupper.
– For eksempel kan man analysere om smitte i husstanden er vanligere i Oslo-bydeler med mer trangboddhet, sier Vold.
Fakta om koronautbruddet i Norge
• 251 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80-89 år gamle, og 47 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.
• 8.887 personer har fått påvist smitte av koronaviruset, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) natt til onsdag. Det er en økning på fem nye tilfeller siste døgn.
• Gjennomsnittsalderen til dem som har fått påvist smitte, var tirsdag 45 år. Det er 4.414 menn som har fått påvist smitte, og 4.473 kvinner.
• Ifølge FHI er smittetallet, som viser hvor mange en smittet person i gjennomsnitt smitter videre, for perioden etter 20. april 2020 estimert til 0,7.
• 18 koronapasienter er i dag innlagt på sykehus. Det er like mange som dagen før.
• Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse Midt-Norge 3 og Helse sør-øst 15.
• Én pasient fikk onsdag behandling i respirator. Det er samme antall som dagen før.
• I alt 225 pasienter hadde fram til tirsdag vært innlagt på intensivenhet.
• 319.183 personer var fram til tirsdag testet for koronavirus i Norge. 8.492 av de har testet positivt, altså 2,7 personer per 100 testede.
Kilder: Helsedirektoratet, FHI
Colourbox
SPENTE PÅ DOMMEN: Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Det siste Fagforbundet-medlemmet som er med på søksmålet var ikke til stede da bildet ble tatt.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
GLEMMER IKKE: Ambulansefagarbeiderne Jean-René Ylönen (t.v.) og Espen Munthe-Kaas (t.h.) hadde nattevakt på Ullevål sykehus i Oslo da Gjerdrum-alarmen gikk. Her med sjefen Roar Blyverket (foran), som var operativ leder for helsepersonellet på stedet.
Anita Arntzen
ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)
Per Flakstad
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad