JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulikhet

FHI: Folk med dårlig råd kan være mer utsatt for korona-død

Folkehelseinstituttet vil gjerne se nærmere på sammenhengen mellom sosioøkonomiske faktorer – som fattigdom og trangboddhet – og risikoen for dødsfall etter koronasmitte.

Folkehelseinstituttet vil gjerne se nærmere på sammenhengen mellom sosioøkonomiske faktorer – som fattigdom og trangboddhet – og risikoen for dødsfall etter koronasmitte.

Heiko Junge / NTB scanpix

Fattigdom, trangboddhet og visse etniske bakgrunner kan gi økt risiko for at man dør av covid-19. Høy alder er likevel den største risikofaktoren.

2020070209072520200702090752

Det går fram av en oppdatert risikovurdering fra Folkehelseinstituttet som ble kunngjort onsdag.

Instituttet har oppsummert kunnskap fra sju studier om sammenhengen mellom koronarelaterte dødsfall og sosioøkonomiske forhold.

Resultatet kan tyde på at det å ha lav inntekt, være fattig, bo i dårlig stilte områder eller å være av visse etniske bakgrunner er assosiert med økt risiko for covid-19-relatert død sammenlignet med den øvrige befolkningen.

– Vi trenger bedre kunnskap om styrken av og årsakene til sammenhengene mellom sosiale forhold og covid-19-relatert sykdomsbyrde eller tiltaksbyrde i Norge, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

{f1}

Hun påpeker at det kan være verdifullt å se på data fra Nav og SSB sammenholdt med data fra beredskapsregisteret. Smittesporing kan gi nyttige data om årsaker til mer smitte i noen områder eller grupper.

– For eksempel kan man analysere om smitte i husstanden er vanligere i Oslo-bydeler med mer trangboddhet, sier Vold.

Fakta om koronautbruddet i Norge

• 251 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80-89 år gamle, og 47 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

• 8.887 personer har fått påvist smitte av koronaviruset, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) natt til onsdag. Det er en økning på fem nye tilfeller siste døgn.

• Gjennomsnittsalderen til dem som har fått påvist smitte, var tirsdag 45 år. Det er 4.414 menn som har fått påvist smitte, og 4.473 kvinner.

• Ifølge FHI er smittetallet, som viser hvor mange en smittet person i gjennomsnitt smitter videre, for perioden etter 20. april 2020 estimert til 0,7.

• 18 koronapasienter er i dag innlagt på sykehus. Det er like mange som dagen før.

• Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse Midt-Norge 3 og Helse sør-øst 15.

• Én pasient fikk onsdag behandling i respirator. Det er samme antall som dagen før.

• I alt 225 pasienter hadde fram til tirsdag vært innlagt på intensivenhet.

• 319.183 personer var fram til tirsdag testet for koronavirus i Norge. 8.492 av de har testet positivt, altså 2,7 personer per 100 testede.

Kilder: Helsedirektoratet, FHI

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy