JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Finanssektoren: Alle får et tillegg på 13.000 kroner

Onsdag overleverte LOs forhandlingsleder og leder av HK Norge, Christopher Beckham , kravdokumentet til leder av Finans Norge, Runa Opdal Kerr. T.v.: Cathrine Ertsås, nestleder i Fagforbundet Post og finans. Nå er oppgjøret i havn.

Onsdag overleverte LOs forhandlingsleder og leder av HK Norge, Christopher Beckham , kravdokumentet til leder av Finans Norge, Runa Opdal Kerr. T.v.: Cathrine Ertsås, nestleder i Fagforbundet Post og finans. Nå er oppgjøret i havn.

Alf Ragnar Olsen

Fagforbundet og HK Norge ble i natt enige med Finans Norge om lønnsoppgjøret for de ansatte i finanssektoren. Alle medlemmene får et tillegg på kroner 13.000.

2022042207540120220422084156

tips@fagbladet.no

– Vi er veldig fornøyde med profilen i dette oppgjøret som gir en lav- og likelønnsprofil. Vårt mål var å sikre økt kjøpekraft til medlemmene og vi har vært opptatt av å bruke mest mulig sentralt slik at alle skulle få en lønnsutvikling, sier leder i HK Norge, Christopher Beckham.

Det mest krevende i forhandlingene ifølge Fagforbundet har vært fordeling av det sentrale tillegget og andelen til lokal fordeling. For å redusere lønnsforskjellene har HK og Fagforbundet ønsket høyere sentrale tillegg, mens Finans Norge har krevd en større andel til lokal fordeling for å kunne beholde og tiltrekke seg viktig kompetanse i konkurransen om arbeidskraften. Det ble enighet om en fordeling som i år innebærer at vel 50 prosent av rammen gis som sentrale tillegg.

I tillegg til et godt økonomisk resultat fikk HK og Fagforbundet gjennomslag for å forlenge overgangstillegget i tariffperioden. Dette tillegget er for ansatte som går av ved 62, 63 eller 64 år og som ikke fortsetter å arbeide.

– Dette har en viktig sosial profil for arbeidstakere som ikke kan jobbe ved siden av AFP. Det forutsetter at arbeidstakeren kvalifiserer til AFP, sier Beckham. LO Finans fikk avtalt dette i 2018-oppgjøret, ifølge Fagforbundets nettside.

Det ble også gjennomslag for endringer i sentralavtalens kapittel om kompetanseutvikling.

– Kompetanseutvikling er veldig viktig for våre medlemmer. Vi er derfor godt fornøyde med å få oppdatert og styrket avtalen på dette området. Det er mange små endringer i teksten som totalt sett gir tillitsvalgte lokalt større muligheter til å påvirke planlegging og gjennomføring av kompetansetiltak i den enkelte bedrift, sier nestleder i Fagforbundet Post og finans, Cathrine Ertsås til Fagforbundets nettside.

Christopher Beckham er derimot skuffet over at det ikke var mulig å den grønne omstillingen i dette oppgjøret:

– Finansnæringen liker å hevde at de er i front i klima- og miljøspørsmål. Jeg er svært skuffet over at de ikke ville styrke medbestemmelsen i klima- og bærekraftspørsmål i tariffavtalen. Hvis vi skal lykkes med grønn omstilling er det viktig at det forankres i finansnæringens ledelse, men vi kan aldri lykkes uten at de ansatte er med å bestemme, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy