– Vil bidra til reduserte forskjeller
Finner du din hjertesak her? Dette er de viktigste punktene i budsjettforliket
Statminister Jonas Gahr Støre har nå et statsbudsjett å styre med, etter at forliket med støtte fra SV er på plass.
Leif Martin Kirknes
– Fagforbundets medlemmer stemte på de rødgrønne partiene i høst fordi de ønsket en ny kurs for Norge, og det får de nå, mener Fagforbundets leder Mette Nord.
knut.nygaard@fagbladet.no
Budsjettforliket mellom SV, Ap og Sp inneholder til sammen 71 punkter. Her er noen av dem, og deretter kan du se hva sentrale samfunnsaktører mener om forliket.
Her finner du en mer komplett oversikt over forliket. (regjeringen.no)
• Fem av forslagene rettes slik at det blir vanskeligere for kommersielle velferdsleverandører å bruke pengene på annet enn å yte velferdstjenester.
• Regjeringen blir bedt om å legge frem forslag slik at barnetrygd blir holdt utenfor ved beregning av økonomisk sosialhjelp.
• Bostøtten bli slik at flere med lave inntekter og høye boutgifter får bostøtte og slik at bostøtten dekker en større del av boutgiften.
• Regjeringen må vurdere ulike tiltak som kan forsterke rettshjelpsordningen for befolkningen.
• Stortinget ber regjeringen gjennomgå regelverket for arbeidsavklaringspenger og komme tilbake til Stortinget med forslag som skal sørge for at personer som mottar arbeidsavklaringspenger, får forlengelse dersom de ikke er ferdig avklart fra Nav eller helsevesenet.
• Regjeringen må begynne arbeidet med tannhelsereformen slik at tannhelsa blir en del av det ordinære helsevesenet.
• Barnetillegget for uføre gjeninnføres slik det var før Solberg-regjeringen kuttet i det.
• Solberg-regjeringens forslag om å kutte friinntekten for uføre reverseres
• Ordningen med brillestøtte for barn gjeninnføres slik den var før Solberg-regjeringen kuttet i ordningen.
• Det blir et pilot-prosjekt i Oslo med kvittering etter å ha vært utsatt for politikontroll.
• Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak om levekår i byer innen utgangen av 2022, saken skal blant annet vurdere Jenssen-utvalgets forslag.
• Gjøre om tilskuddsordningen for nasjonale ressursmiljøer på integreringsfeltet til en ren søknadsbasert ordning
• Minske inntektstapet mellom bønder og andre grupper i samfunnet
• Utrede et bunnfradrag på elavgiften slik at det er mulig å skjerme de som har et lavt forbruk fra høye strømpriser
• Regjeringen blir pålagt å utrede og rapportere på flere parametere som viser inntektsforskjellene. Målet er å redusere økonomisk ulikhet.
• Vurdere hvordan få en mer reell metode for verdisetting av dyre boliger.
• Stortinget ber regjeringen intensivere arbeidet mot internasjonale skattetilpasninger og skatteflukt.
• Utslippsfrie ferger
• Satsing på Enøk
• Nullutslipp og fossilfrie bygg- og anleggsplasser i offentlige anbud
• Ulike finansieringsordninger for å redusere utslippene av klimagasser
• Øke elbilandelen i leasingmarkedet og innenfor varebilmarkedet
• Utrede en klimaavtale med petroleumsbransjen for å redusere klimagassutslippene fra norsk olje- og gassproduksjon.
• Ikke utlyse en ny ordinær konsesjonsrunde (26. konsesjonsrunde) på norsk sokkel i 2022
Fikk inn feriepenger for arbeidsløse
Mette Nord, Fagforbundets leder, er en av dem som nå er ute og kommenterer budsjettforliket. Forrige uke var hun en av LO-toppene som kom med en temmelig klar marsjordre til Jonas Gahr Støre om gjeninnføring av feriepenger for arbeidsløse.
Mette Nord
Leif Martin Kirknes
– Vi er glad over at de rødgrønne partiene har blitt enige om statsbudsjettet. Fagforbundets medlemmer stemte på de rødgrønne partiene i høst fordi de ønsket en ny kurs for Norge, og det får de nå. Nå blir et godt budsjettforslag enda bedre med forliket i Stortinget, sier Mette Nord i en pressemelding.
– Vi merker oss at Ap, Sp og SV har lytta til oss i fagbevegelsen på flere viktige områder, også når det gjelder feriepenger for arbeidsledige. Her blir det tatt et svært viktig skritt i riktig retning, og vi forventer nå at regjeringa får lovfesta retten til feriepenger for arbeidsløse, sier Nord.
– Fagforbundet er fornøyd med at budsjettforliket vil bidra til å redusere forskjellene i Norge, fjerne usosiale kutt, bygge ut velferden og forsterke klimaarbeidet. Slik sett har vi fått bekreftet at Norge er best tjent med et rødgrønt flertallssamarbeid, sier hun.
Fagforbundet er Norges største fagforbund, med nærmere 400.000 medlemmer i offentlig og privat sektor.
NHO: – Skattesjokk
– Ap-Sp-regjeringen påfører bedriftene et skattesjokk. Forliket med SV gjør det vanskeligere å drive bedrift i Norge. Dette treffer helt vanlige folk fordi bedriftene og deres eiere trenger rammevilkår som gjør det mulig å skape nye grønne arbeidsplasser, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.
Ole Erik Almlid
Martin Guttormsen Slørdal
NHO-direktøren mener at private bedrifter i velferdstjenesten utfases ytterligere.
– Det siste året har private bedrifter i vesentlig grad bidratt til både vaksiner og testing i en periode hvor det offentlig ikke har hatt mulighet til å håndtere alt. Dette er lærdommer om privat og offentlig samarbeid som vi må ta med oss videre for å sikre velferdsstaten, sier han.
Høyre kritisk
Heller ikke Høyre ser ut til å være særlig begeistret for endringene i statsbudsjettet.
Tina Bru
Leif Martin Kirknes
– Nå blir det dessverre vanlige folks tur til å betale toppskatt, og dette er som vi vet bare begynnelsen på Støre, Vedum og Lysbakkens skatteøkninger, sier Tina Bru.
– I en tid hvor renten skal opp og strømprisene er rekordhøye kommer folk til å merke det på lommeboka når regjeringen kraftig skrur til skattene for lektorer, konduktører og jordmødre og alle andre som tjener mer enn 644.000, legger hun til.
Savner fritidskortet
Også KrF framfører vektig kritikk mot budsjettforliket. Tidligere partileder Kjell Ingolf Ropstad sier han er skuffet over at SV og regjeringen nå kutter fritidskortet for barna som trenger det aller mest.
Kjell Ingolf Ropstad
Leif Martin Kirknes
– Regjeringen og SV velger å fjerne fritidskortet som skal gi barn og unge mellom 6 og 18 år muligheten til å delta på fritidsaktiviteter. De velger altså å la barn som faller utenfor, betale. Det synes jeg er helt ufattelig, sier Ropstad.
– Det er merkelig at en regjering som sier at den prioriterer vanlige folk, kutter i fritidskortet for barn, legger han til.
I tillegg er KrF lite fornøyd med at regjeringen valgte å kutte 750 millioner i bistand og ikke løfter eldreomsorgen.